Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Mi lesz a szelektív hulladékkal, ha már Kínának se kell?

Győr - Nem mérik, nem számolják: egyelőre raktárra gyűjtik Győrött a szelektív hulladékot. A Komszol tervei szerint novembertől lesz megoldás az újrahasznosításra.
Elemzések szerint a szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás elvesztette gazdasági hasznosságát, miután a globális ipari termelés csökkenésével drasztikusan zuhan a kereslet a másodnyersanyagok iránt. Nincsenek pontos adatok, hogy valójában mennyi szelektív hulladék (PET-palack, üveg, papír) gyűlik össze, de az biztos, hogy a mennyiség több százezer tonnára tehető.

Működik az országban több, hasznosításra (feldolgozásra, továbbértékesítésre) szakosodott cég – ezek jobbára borúlátók a jövőt illetően.

Legtöbb gond talán a műanyag- hulladékkal (PET-palackokkal) van, vagy lehet. A PET, vagyis polietilén-tereftalát rendkívül elterjedt csomagolóanyag lett. A „pillepalackot" ma már mindenki ismeri, ebben árulják az üdítőitalokat, ásványvizeket, étolajat, sőt, újabban már a sört is. Népszerűek, mert könnyűek ezek a flakonok, betétdíjat sem kell értük fizetni – csak hát nem megfelelő elbánással rendkívül szennyezik a környezetet.

A pillepalackot (is) sokféleképpen lehet, vagy lehetne hasznosítani. Ebből a meggondolásból, és persze környezetvédelmi okokból is, indult be – nálunk még nem túl régen – a szelektív gyűjtés. Most pedig azt hallani, nem nagyon kell az összegyűjtött műanyag. Már a kínaiaknak sem – akik köztudottan megfelelő technológiával szálat húznak belőle, abból pedig ruhát készítenek.

Nos, az biztos, hogy Győrött forgalomba került, aztán eldobott palackból még egyetlen kínai pulóver sem készült. Meg más sem – merthogy a Győri Kommunális Szolgáltató Kft., mint Nagy Csaba szóvivőtől megtudtuk, eddig még csak raktárra gyűjtött.

Eddig gyűjtögettük szelektíven, most meg azt hallani, nem nagyon kell az összegyűjtött műanyag. Már a kínaiaknak sem... Fotó: felvételünk illusztráció
Eddig gyűjtögettük szelektíven, most meg azt hallani, nem nagyon kell az összegyűjtött műanyag. Már a kínaiaknak sem... Fotó: felvételünk illusztráció

Győrött 2001-ben indult a szelektív hulladékgyűjtés, akkoriban az első volt az országban, ahol ez egy egész városra kiterjedt. Megyeszékhelyünkön most 130 gyűjtőhely van műanyagnak, papírnak, üvegnek.

A Komszol tapasztalatai szerint az emberek nagy számban és szívesen használják ezeket a szelektív gyűjtőedényeket. De nem eléggé „tisztán". Ez alatt azt kell érteni, hogy például a kartondobozokat nem széttépve, hanem egyben dobják be az edénybe, ami így gyorsan megtelik, nagyrészt levegővel.

Jó lenne megfogadni a Reflex egyesület hajdani tanácsát is a műanyag palackokkal kapcsolatban: Tapossa laposra!

Sokan, merő jó szándékból, a gyűjtőedények mellé teszik az általuk már nem használt ruhaneműt, hátha valakinek még jó lehet. Dicséretes szándék, csak hát ezeknek a csomagoknak az a sorsuk, hogy kibontják, kiválogatják, a maradékot szétszórják, az eső ronggyá áztatja, szemét csúfítja a környéket. Hasznosabb lenne ezeket a ruhaneműket valamely karitatív szervezethez eljuttatni.

Ami a Győrött keletkező szelektív hulladék mennyiségét illet: nincs rá adat, a Komszol nem méri, csak összegyűjti és raktározza. Eddig még sehová, semmit sem értékesített belőle. A megoldás idén novemberre várható, de hogy az mi lesz, még nem lehet tudni. Addig nyilván változhatnak a piaci igények is. Ami biztos: a nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás fejlesztése keretében Győrött meg fog duplázódni a már említett 130-as szám, így tehát szó sincs arról, hogy a szelektív hulladékgyűjtés a városban valamit is visszafejlődne.

Olvasóink írták

 • 10. matriné 2009. január 29. 06:01
  „Lángra kapott egy hulladékfeldolgozó üzem Győrben! Elég hamar felgyújtotta valaki,ha már egyszer nem tudnak mit kezdeni vele.”
 • 9. Hamutipró 2009. január 28. 21:29
  „Teljes mértékben osztom gyugyu1 hozzászólását! Az egész ország tele van szeméttel és mi nem tudjuk kezelni azt.Miért nem lehet nálunk szélkerekeket állítani(neki megy a vándormadár), miért nem tudtuk befejezni a bősi erőművet(környezetvédelmi szempontok), de a tonnaszám keletkező szemetet eltűrik a környezetvédők!Igenis fel lehetne használni a hulladékot energia termelésre, de ez lehet gazdaságpolitikai érdekeket is sértene.Vagy tároljuk el, pár tíz év múlva lehet kincset fog érni amikor elfogy a gáz és a kőolaj”
 • 8. gyugyu1 2009. január 28. 20:25
  „Valmelyik nap láttam a tv-ben ,a bécsi hulladékégetőről készült riportot.A keletkezett hulladékot teljes egészében elégetik/ megfelelő technológiával, áramot és hőt termelve a város számára,a fémet kinyerve a fenn maradt salakot felhasználják, miért nem utánozzuk a fenti példát, a sok elsz@bott milliárdból megoldható lenne hosszutávon a hulladékkezelés,ne adj isten még nyereséget is termelne ami olcsóbbá tenné a város lakóinak életét..Erre kellene pályázni uniós pénzekre,nem a nyugdijas játszótérre/még nem láttam az átadás óta libikókázó nyugdijast/ pedig lesem.”
 • 7. Bringás 2009. január 28. 18:50
  „Az utóbbi években a győri Audi gyárban közel 2 millió motor készült- évente. Ez óriási mennyiségű nyersanyagot és energiát emészt fel, és ez csak az előállítás. A világon pedig több tucat ilyen autogyár létezik. Persze örülnöm kellene, mert munkát ad sok millió embernek. A fogyasztó társadalmat pedig arra ösztönzi, hogy minél nagyobb mennyiségben vásároljon. A nyugat-európai és amerikai 3-5 évenkénti autocserére építi az Audi is a gyártását. Amit a folyton növekvő gazdasági termelés addig gerjeszt, amíg a Földet teljesen feléljük.
  Mindez azért, hogy az utóbbi hónapokban megismert, gyenge lábakon álló világgazdaságot fenntartson, és bizonyos gazdasági érdekek rövidtávú céljait szolgálja.
  Ha ez a gazdaság arra nem is tekint, hogy a jövő generációira mit hagyunk, legalább a most kialakult helyzetből tanulhatna.
  A cikkben látható kép pet-palackait pedig szerintem a nagyáruházak parkolóiban praktikusan el lehetne elhelyezni.”
 • 6. marek6 2009. január 28. 18:15
  „hát ha ugy csinálnánk mit az osztrákok és elégetnénk és abból menne a fűtés nem lenne könnyebb??”
 • 5. enzof 2009. január 28. 12:46
  „Majd a cig@nyok megeszik!!!”
 • 4. mecsoka 2009. január 27. 20:12
  „Pedig én olyan lelkesen gyűjtöm szelektíven a hulladékom!!! Ne mááááár! Remélem találnak megoldást!”
 • 3. k 2009. január 27. 19:36
  „Csináljunk belőle műkaját.
  Úgyis eszünk már annyi szemetet, ez már fel sem tűnne.
  Pl ha cukorkár csinálnánk belőle akár hetekig hónapokig szopogathatnánk, és nem is roncsolná a fogakat.”
 • 2. gig-big 2009. január 27. 18:21
  „Majd bedobják a többi közé.
  A lényeg, hogy TE szelektálj, ők meg felnyalták a támogatást a "korszerűsítésre", "környezetvédelemre", stb.”
 • 1. Imcsi 2009. január 27. 18:18
  „Pár évvel ezelőtt a volt házgyár területén egy üzemben a palackokból oszlopokat készítettek! Azóta már ez is megszűnt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájfutó eredt a rabló után

Győr - Egészen addig a házig követte egy rablás gyanúsítottját a győri Tőzsér András, amelyikben… Tovább olvasom