Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Mi lesz a sorsa a Schlichter-villának?

Vajon mi lesz e jobb sorsra érdemes, védetté nyilvánított XIX. századi Schlichter-villa épületével?
Miután a győri Frigyes-laktanya kálváriája megoldódni látszik, a közfigyelem a szomszédságában lévő Schlichter-villa felé fordul: vajon mi lesz e jobb sorsra érdemes, védetté nyilvánított épülettel?

„ Ez a terület 2003. december 1-jétől 23-ig karácsonyi vásár céljára (kirakodóvásár, fenyőfa-árusítás) kiadó." A tábla a győri Eszperantó utcában, a buszpályaudvar szélén álló úgynevezett Schlichter-villa oldalán díszeleg, fóliával védve, szinte hibátlan állapotban. (Nem úgy, mint maga a villa, de hát nincs is olyan régi...) Ez a tábla majdnem két éve felejtődött ott, feltehetően akkor nyúlt valaki utoljára az épülethez. Javítási szándékkal pedig ki tudja, mikor utoljára.

Néha felfigyelnek rá...

A hajdani neves győri építőmérnök és országgyűlési képviselő, Hlatky Schlitter Lajos (1855–1920) nevét őrző villa időről időre a győri lokálpatrióták látószögébe kerül, aztán marad minden a régiben. Az sem változtatott a helyzetén, hogy idén tavasszal a Frigyes-laktanyával együtt megkapta az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa magyar nemzeti bizottságának – elnöke a győri Winkler Gábor építész, egyetemi tanár) citromdíját. Nos, furcsa szójátékkal élve sem „édesítette meg" a jobb sorsra érdemes épület helyzetét.

Kaszinó, butiksorral

A lepusztult Schlichter-villa. Kattintson a képre >>
A Schlichter-villában évtizedekig a zaci, vagyis a zálogház működött. Ránézésre semmi sem sejtette, hogy belül a trezorok milliós aranyértéket rejtenek. Az épület állapota csak romlott, romlott, végül már a zaci is elköltözött modern, új házba.

Tervek voltak a villával, de megvalósulatlanok maradtak. Még a nyolcvanas években arról volt szó, hogy a villát felújítják, kaszinó vagy valamilyen éjszakai szórakozóhely lesz benne, a környéken úgysem zavarna senkit. Még a szomszédságában, a Zrínyi utcában lévő földszintes és szintén védettnek számító úgynevezett tüzérházak lakóit sem. A tervek szerint a bérlőket innen máshová költöztették volna, az épületeket butikokká, kis boltokká átalakítva hangulatossá tehető a buszpályaudvarnak ez az oldala is. Úgy, mint a Baross híd felőli rész.

További várakozás

Aztán közbeszólt a Frigyes-laktanya körüli hosszas huzavona, hadd ne soroljuk most fel, kötetnyi cikket írtunk róla tizenöt év alatt. Még idén februárban is a fővárosi székhelyű Győr City Center elképzeléseiről (a laktanya és a helyközi buszpályaudvar tömbje) tárgyalt a városi közgyűlés. A fejlesztő a javaslatban a Schlichter-villa elbontását szerette volna elérni – csakhogy szerencsére az épület műemléki védettséget élvez. Február óta, mint ismert, a laktanyaegyüttes ismét új tulajdonosi kezekbe került, ám a Schlichter-villáról nem szól a történet. Tovább tart tehát a várakozási állapot. Hátha akad erre is vevő?

A már említett tüzérházak egyik lakásának bérlője, Veszprémi Máténé a többiek nevében is mondja: jó lenne már tudniuk, mire számíthatnak. A hatvan, ötven és negyven négyzetméteres lakások (talán a sarki ház kivételével) jó állapotban vannak, bár például az elavult vezetékek felújításra szorulnának. Mindenesetre kár lenne lebontani ezeket a különleges formájú házakat...

A villa és a házak közötti sarkon a gyalogosok elől vaskorláttal elkerítve van egy kétszáz-kétszázötven négyzetméteres terület. Gyep lepi. Talán kerülhetett volna ide pár szál virág, legalább a nemzetközi virágosítási verseny díjkiosztója alkalmából, hogy kicsit ellensúlyozza a romló villa szomorú látványát...

Belül szebb, mint amit kívülről látni

Az egykori Schlichter-villa a XIX. század végén épült eklektikus stílusban. Legnagyobb értéke a vakolatdíszítés a belsőben és Bánffay Pauly Erik 1898-ból származó mennyezetképe az emeleten. Az épület tetőzetét korábban már felújították, de külső vakolata omlik, s emeleti részén a zárt, üveges terasz hajdan szép faszerkezete töredezik, korhad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Árkád lesz a legnagyobb

A Győrben sorra épülő (illetve tervezett) bevásárlóközpontok között is különös figyelem kíséri az Árkádot. Főleg a beruházás mérete és összértéke miatt. Győr legnagyobb üzletközpontja a tervek szerint jövő őszre készül el, és ezer embernek ad munkát. Az Árkád 36 ezer négyzetméterén 125 bolt kap helyet; a Rába rt. volt Budai úti telephelyén épülő központ 25 milliárd forintba kerül. Tovább olvasom