Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Mi lesz a győri Széchenyi egyetemmel? - Szekeres Tamás rektor levele

"Nincs szükség a Széchenyi István Egyetem állami beavatkozással, átszervezéssel történő megerősítésére" - írta a győri egyetem rektora.


Tisztelt Kollégák! Tisztelt leendő, jelenlegi és volt széchenyis Hallgatók! Tisztelt Partnereink! Tisztelt Támogatóink!

A sajtó élénk érdeklődéssel figyeli a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának átfogó – az [origo] hírportál által a napokban kiszivárogtatott államtitkársági koncepcióval kapcsolatos – egyeztetési törekvését. A koncepció, mely a kormány napirendjén ebben a formában még nem szerepelt, markáns terveket vázol fel a felsőoktatás túlburjánzott működésének racionális mederbe terelésének szándékával.

Az egyeztetési folyamat keretében dr. Hoffman Rózsa államtitkár asszony, valamint Dux László felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár több csoportban, különböző időpontokban valamennyi állami finanszírozású felsőoktatási intézmény rektorát fogadta. Amint az a találkozók utáni sajtóhírekből kiderül, az egyeztetések célja a koncepció ismertetése volt a rektorokkal, valamint további érvek, ötletek gyűjtése a koncepció véglegesítésével kapcsolatban.

A Széchenyi István Egyetem megerősíti azokat a médiában megjelent híreket, hogy dr. Szekeres Tamás rektor az e hét kedd délután tartott egyeztető megbeszélésen részt vett. A találkozóval kapcsolatban a Rektor az alábbi tájékoztatást adja: "A találkozó során minden intézménynek, így a Széchenyi István Egyetemnek is lehetősége nyílt arra, hogy a jövőre irányuló elképzeléseit vázolja, valamint kifejtse a találkozó során megismert államtitkársági koncepcióval kapcsolatos álláspontját.

A Rektor ismertette az államtitkárság vezetőivel Győr és a térség gazdasági helyzetét, jövőbeni fejlődési perspektíváit. Ezek alapján a város ma és a jövőben is a főváros után a legerősebb és legkorszerűbb iparral büszkélkedhet. A munkahelyek számának jelentős növekedésével a város lélekszáma is növekedni fog. A nagy vidéki egyetemi városokhoz hasonlóan Győrnek is szüksége van a szellemi központot megtestesítő önálló egyetemre. Annál is inkább, mert e városokhoz mérten gazdasága kiemelkedő mértékben járul hozzá az ország gazdasági felemelkedéséhez. Dr. Szekeres Tamás ezen összefüggések mentén ismertette továbbá az államtitkársággal azokat a Széchenyi István Egyetem működését érintő tényeket, eredményeket, amelyek mind az egyetem dolgozóit, vezetőit, jelenlegi és egykori hallgatóit, mind Győr Megyei Jogú Város vezetését és valamennyi győri polgárt büszkeséggel tölthetnek el. A Széchenyi István Egyetem valamennyi képzési területén töretlen fejlődést mutat. A jelentkezők és a felvettek száma több évre visszamenőleg jóval az országos átlag felett, két számjegyű növekedési rátával emelkedik. Az intézmény gazdálkodása stabil. A Széchenyi István Egyetemre nem jellemzőek a több magyar felsőoktatási intézménynél előforduló, csődhelyzethez-közeli állapotok, milliárdos adósságok, finanszírozhatatlan PPP beruházások. A győri egyetem társadalmi, gazdasági kapcsolatai példaértékűek. Több százra tehető azoknak a vállalkozásoknak, közintézményeknek a száma, amelyekkel az egyetem rendszeres kapcsolatban van. Az Egyetem korszerű laboratóriumi kutatási infrastruktúrát épített. Kutatási teljesítménye egyre jelentősebb valamennyi művelt tudományterületen. A Szenátus legutóbbi ülésén megalapított – dr. Bokor József, az MTA rendes tagja által irányított – Járműipari Kutató Központ létrehozásával a Széchenyi István Egyetem a hazai járműgyártás tudományos központjának kialakítását kezdte meg. A Széchenyi István Egyetem képzéseinek naprakészségét, valamint az egyetem által kiadott diplomák munkaerő-piaci elfogadottságát ezek az együttműködések, partneri kapcsolatok, és a kurrens kutatási tevékenység biztosítják. Nem csoda, hogy az itt végzett hallgatók kiemelkedő arányban helyezkednek el, döntő többségben a tanult szakmájukban.

A Rektor a megbeszélés során kifejtette, hogy nincs szükség a Széchenyi István Egyetem állami beavatkozással, átszervezéssel történő megerősítésére, sokkal inkább értékes példaként tűnhet fel a felsőoktatási szektorban olyan egyetemként, amely minden tekintetben teljesíti a kormányzat takarékosságra és ésszerűségre, valamint a diplomák munkaerő-piaci értékének fokozására irányuló törekvéseit.

Az államtitkárság – meghallgatva az érveket – megismételte azon álláspontját, hogy továbbra is szükségesnek tartja bizonyos szervezeti, intézményi racionalizálási lépések megtételét a felsőoktatásban, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a rektorok javaslatait összegyűjti és értékeli. A találkozó lezárásaként az államtitkár asszony a jelen lévő rektorok együttműködését kérte az előrevetített további konzultációk során. Amint több sajtócikkben is olvasható, dr. Hoffmann Rózsa egyértelműen fogalmazott: nincs még semmilyen döntés az intézmények jövőjével kapcsolatban. A döntés a kormány kompetenciája.

Ugyancsak a sajtón keresztül értesülhetünk arról, hogy többfelé demonstrációk, megmozdulások szerveződnek az intézmények melletti nyilvános szimpátianyilvánítás érdekében. A Széchenyi István Egyetem vezetősége nem látja szükségesnek ilyen akciók szervezését. Úgy látjuk, hogy ezt a kérdést nem az utcán kell eldönteni. Az egyetem eredményei, társadalmi, gazdasági támogatottsága továbbra is valószínűtlen forgatókönyvvé teszi az [origo] hírportál által kiszivárogtatott koncepciót.

A Széchenyi István Egyetem jövője és ezáltal a győri gazdaság fejlődése szempontjából is fontos mérföldkő a jelenleg zajló felvételi eljárás zavartalan lebonyolítása. Végzett és jelenlegi hallgatóinkkal, az intézményünkbe most jelentkező fiatalokkal, Győr városával és a régió ipari, gazdasági, társadalmi szereplőivel együtt kívánjuk alakítani gazdasági térségünk jövőjét, hiszen továbbra is elkötelezettek vagyunk a város, az egyetem és a gazdaság közös szlogenje mellett: „A jövő Győrben épül."

A Széchenyi István Egyetem rektora kéri a tisztelt kollégákat, az intézmény jelenlegi és leendő hallgatóit, hogy kellő kritikával olvassák a sokszor elhamarkodottan és megalapozatlanul megjelenő híreket. Köszönjük ugyanakkor a győri médiának a témával kapcsolatos eddigi korrekt tájékoztatását, valamint köszönetet mondunk a hírekhez hozzászólók egyértelmű támogatásáért és a „Ne zárják be a győri egyetemet" közösségi oldalhoz (http://www.facebook.com/gyoriegyetem) csatlakozott ezernyi szimpatizánsunk véleménynyilvánításáért! Kérjük, hogy aki támogatni kívánja a győri egyetem és a Széchenyi István Egyetem ügyét, az továbbra is ezeken a csatornákon keresztül higgadtan, egyben határozottan tegye azt meg!"

Köszönettel: Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr)

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. csery 2011. május 14. 17:49
  „"Sopron vezetése döntene az itteni keretszámokról és a fejlesztésekről? Biztos, hogy nem a saját érdekeiket tartanák szem előtt? "

  Tudod ehhez a dologhoz mi már hozzászoktunk az elmúlt kb száz év során, csak éppen fordítva, hogy Győrből osztották az észt, pénzt, megszabták mit lehet, mit nem egyes eseményeken, ünnepeken stb...(igen, ez tényleg így volt),soha nem a mi érdekeinket tartották szem előtt, csak az ilyen dolgokről a legtöbb győrinek vajmi kevés fogalma van. És nem fog megszűnni a SZE, a szakok is megmaradnak, mikor fogjátok már fel végre? Max átnevezik NyME-re, de a központ az szinte biztos, hogy Sopronból Győrbe kerül, úgyhogy nálunk lesznek tömeges elbocsátások az egyetemen, csak érdekes módon ennek nem kerítenek akkora feneket, bár mire is számíthatnánk elvégre ez egy győri újság. NO COMMENT.”
 • 29. toto72 2011. május 14. 15:46
  „24.
  25.
  már megszólaltak. A kisalföldben is volt.”
 • 28. 4569 2011. május 14. 12:42
  „Aki kétségbe vonják az egyetem létjogosúltságát Győrben az számolgasson egy kicsit. Az ide járók mekkora bevételt termelnek az albérlet piacon? Mekkora bevételt jelent az a pár ezer ember, akik itt esznek, vásárolnak ruhát, élelmiszert? Mennyivel ér többet a győri ingatlan, hogy egy egyetem van egy séta távolságra mellette? Mennyit ér az, hogy győriként nem kell albérletet fizetnem a gyerekemnek ha felsőfokú végzettséget akar szerezni magának? Mennyit ér egy potenciális befektető számára, hogy itt egy olyan oktatási központ van, amelyik képes vele együtt működve szakembereket képezni számára és partnere a kutatás - fejlesztésben? Mit jelentene, ha mondjuk Soporon vezetése döntene az itteni keretszámokról és a fejlesztésekről? Biztos, hogy nem a saját érdekeiket tartanák szem előtt? Ez csak pár kérdés, ami eszembe jutott, amiket még hosszan lehetne sorolni. Én még emlékszem rá milyen ádáz küzdelem volt a tanítóképző és a műszaki főiskola között, mert Szekeres azt is be akarta olvasztani. Szekeresnek biztos nagy pofon lenne, ha megszünne az egyetem és a NYME beolvasztaná azt, és szerintem van itt a háttérben néhány olyan ember, akit a bosszú motivál. De akkor mit mondjak majd a gyerekemnek? Azért kell Sopronba mennie, mert itt és Budapesten sokan nem kedvelték az itteni egyetem vezetőjét? Így is úgy is politikai döntés fog születni, mivel egy stratégia irányát ma a politikai döntések alapozzák meg és csak onnantól kezdődik a szakmai munka, de a politikusoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy Győr mindíg hozzátett ehhez az országhoz és nem elvett és ennek az eredménynek egy fontos összetevője az Egyetem. Tehát legalább a győrieknek össze kellene fogni az Egyetemét és aki itt azt hangoztatja, hogy az ő adójából tartják fenn és felesleges gondolkodjon el azon, hogy ha nincs itt egyetem lehet, hogy adója sem lesz...”
 • 27. economist85 2011. május 14. 12:33
  „Nem nagyon értek itt néhány hozzászólást. Ezek szerint az NYME azért komoly egyetem és működik hatékonyan, mert sok városban sok intézetre tagozódik? A hatékonyságra nem szabad következtetni a bürokrácia mértéből. Elég, ha arra gondolunk, hogy a szovjet gazdaságpolitika hogy vallott csődöt az 50-es években, pedig két tucatnál is több ipari minisztérium irányította! Ha azt vesszük, akkor egyes csődbe ment dél-amerikai országok kormányzása a leghatékonyabb, mert ott arányaiban mérten a legnagyobb a bürokrácia? Nem ettől jó egy rendszer, egyetemek esetében a hallgatói létszámok változását, a felvételi eredményeket, a végzett hallgatók elhelyezkedési esélyeit, az intézmény gazdálkodását, a céges kapcsolatokat kell nézni, ebben ahogy többen is írták előttem, a Széchenyi országosan is élen jár. A másik, hogy Szekeres rektor úr nem az állását félti, rég nyugdíjba mehetett volna, és legutóbb is csak azért indult, mert több egyetemi vezető felkérte erre. Nem hinném, hogy rászorulna anyagilag a tisztségére, és megengedhetné magának a jól megérdemeld nyugdíjas éveket. Ehelyett elsők közt érkezik reggel az egyetemre és utolsók közt megy el, a nagy megterhelés, sok munka és nagy felelősség ellenére pedig vállalja a feladatot, mert szívügye az egyetem és a város is, amiért annyit dolgozott. A Széchenyi is megtehette volna, hogy a könnyebb ellenállás felé halad, és ontja magából a munkaerő piacon felesleges, de olcsón képezhető büfé szakokon szerzett diplomásokat, ehelyett olyan nehéz, de szükséges képzéseket folytat, mint a mérnöki és egészségügyi képzések, ezek eszközigényesek, drágák, és a sok tanulás miatt nehezek, a diákok nem szívesen tanulnak matekot amikor kommunikációt, idegenforgalmat és andragógiát is lehet, csak ebből nem lesz város meg gazdaság! Nem a Széchenyin dolgozom, ezért nem "az állásom féltem", csak nem ez az első alkalom, hogy a párton belül is sokat bírált oktatáspolitikáért felelős vezetők alapvetően jó céloktól vezéreltetve de kapkodva hülyeségeket szivárogtatnak ki, és nem gondolnak át dolgokat, amit aztán korrigálnak. Aki pedig kicsit is jártas a témában, az tudja miről beszélek, és nem fröcsög itt hülyeségeket a kommentárok közt.”
 • 26. elemér 2011. május 14. 08:57
  „Miért van szüksége egy városnak önálló egyetemre ? John Sexton, New York University rektora ezt megvitassa a Charlie Rose interjun. Abu Dhabi NYU egyetemet financirozott, ahova a világ minden részéröl érkeznek ösztöndijasok, még Györböl is. Inglish lengvidzs az oktatás és elhelyezkedéssel nincs problémályuk. Nem a hires egyetemekkel van a baj, hanem a sok felesleges egyetemi ökörrel. Hogy lehet nekik munkát teremteni ? Jelenlegi probléma az hogy tudja az ország adósságait idöben fizetni. Egyetlen járható ut van amiról nem beszélnek, mert tabu. Németeknek kell kinyitni a bukszát, nemcsak a SZE-re hanem az egész országra.

  http://www.charlierose.com/view/interview/11134”
 • 25. Dwatson 2011. május 13. 21:33
  „paxpace
  Ha´gatnak,mint hugyozódisznó a kölesben!”
 • 24. paxpace 2011. május 13. 15:55
  „Aki kétségbe vonja a győri egyetem létjogosultságát az nézzen körül az egyetemen és látni fogja,hogy az elmult 5 évben milyen jelentős fejlesztések történtek.Mivel én is régen jártam végig és tájékozódtam.csak bámultam.Külön is gratulálok Szekeres Tamásnak,kiváló rektora az egyetemnek,sokat tett a fejlesztés érdekében.
  Hiányolom viszont,hogy sem Borkai,sem Szakács nem szólal meg.Mi lehet a hallgatás ára?”
 • 23. csery 2011. május 13. 15:25
  „Kedves gig és Ikl5

  Az Ikva patak mellett nem épült semmiféle egyetemi épület...

  "Mi lenne Győrrel, ha átszerveznék/beolvasztanák/magánosítanák/bezárnák a Széchenyit? Mi lenne százak, ezrek munkahelyével? Hogyan változna a régió gazdasági, kulturális, tudományos szerepe, tőkevonzó képessége? Na, elgondolkodtak-e már ezen a "mutyizósok"?"
  Ezt ugyanúgy elmondhatjuk Sopronban is az NyME-ről. Tudniillik nagyon sokan sajnos már most is teljesen kilátástalannak látják a helyzetet és rengetegen számolnak azzal, hogy pár hónapon belül elveszítik a munkahelyüket. Mert ha netán tényleg az NyME marad meg, a Széchenyi nem szűnik meg, csak beleolvad, viszont a központot nagy valószínűséggel áthelyezik Győrbe Sopronból, így már nem lesz szükség a munkájukra itt Sopronban. És hát miért is lenne bármilyen esélyünk Győrrel szemben, soha sem volt a történelem során, mindig el voltunk nyomva, háttérbe szorítva, nem lesz ez sajnos most sem másképp. Szóval én inkább azt kérdezném, hogy mi lesz Sopronnal, mi lesz százak, ezrek munkahelyével??”
 • 22. Infamous 2011. május 13. 08:58
  „sok felesleges felsőoktatási intézmény, sok feleslegesen képzett diplomás akik diploma megszerzése után nem tudnak szakmájukban elhelyezkedni...és ez sok sok milliárd adóforint...a mi adónkból...”
 • 21. anonimus 2011. május 13. 08:50
  „ja és a GEO-n csak doktori program van, a doktori iskola a erdőmérnökin belül van (ha nem így lenn, nem is lehetne doktori programja...)”
 • 20. anonimus 2011. május 13. 08:48
  „igen, a hálozatos egyetem a cél (Orbán mondta, h ő 3 állami egyetemmel is beérné), hisz így nem 5 rektorátus van, csak 1... stb”
 • 19. ildancs20 2011. május 13. 08:34
  „Hülyeség.ennyi. Kormányzati cél,hogy a diplomás túl képzést megakadályozza! Baromság, egy szaros titkárnőnek 2nyelven kell beszélnie és felsőfokú végzettséget kérnek! Arról tanulunk,hirdetik hogy LIFE LONG LEARNING!!!! És összevonni akarnak?Inkább azon kéne gondolkodni,hogy fejleszteni kéne a felnőttoktatást!Nevetséges. Én ugyan a NYME-AK-ra jártam, valóban nem sokat ér. A SZE-t sokkal többre tartom,biztos vannak hibái,de valóban szép sikert ért el. Használhatóbb szakokat hirdetnek,mint a NYME-AK-n,ahol miután kijártam 3évet és fél évem volt hátra az államvizsgáig sem tudták megmondani,hogy egyáltalán milyen munkakörben helyezkedhetnék el:)Persze az én hibám,mást kellett volna választani.”
 • 18. gig 2011. május 13. 08:23
  „Jahh, megnéztem, az Apáczain van összesen 14 tanszék, ez van beosztva 8 intézetbe, nem egy esetben tanszék=intézet. Az erdőmérnökökre (és vsz. majd minden karra) kb. ugyanez igaz. Így könnyű, de tényleg ez lenne a cél?

  Azt meg érdemes megkérdezni a Székesfehérváron tanuló doktorandusztól, mekkora élmény minden kis papírért Sopronba szaladgálni.”
 • 17. gig 2011. május 13. 08:16
  „A három éven belül végzettek visszajelzései alapján a SZE (ami nem SZIF) diplomásai átlagosan 3 hónapon belül mind el tudnak helyezkedni, a NyME végzettjeinek 25%-a munkanélküli, 4 karon a végzettek felének még nem volt munkahelye. Az előbbiek nyilvános adatok, az intézmények honlapján hozzáférhetők.

  Na, kb. ez lenne, ha a SZE beolvadna. De nem a két intézmény összehasonlítása, összeugrasztása a cél (noha a különbség igencsak látványos), hanem az, hogy mit veszítenénk a, khm, "megerősítéssel".

  Az miért előny, ha valahol túlburjánzott a szerkezet? Nem lehet, hogy ez is a gazdasági polémiák, az eladósodás egyik forrása? Inkább tűnik szimpatikusnak egy átlátható szerkezetű, racionálisan működő intézmény.

  Amúgy ki "fikázta" az Apáczait?”
 • 16. anonimus 2011. május 13. 06:38
  „és különben isnézzük már meg:
  A SZIF 3 karán egyedül a műszaki karon van 2 intézet, a másik két karán meg nincs is csak tanszékek....
  a Nymenek 10 kara van 5 városban és SZIF? még a sokat fikázott Apáczain is van 8 intézet....
  miről beszélünk”
 • 15. anonimus 2011. május 13. 06:32
  „ha beolvasztanák a szifet a nymebe, akkor menne a jogi képzés, a gazdasági integrálódna a nyme ktkbe és a műszaki kar fejlődne tovább. ez lenne a sziffel....”
 • 14. gig 2011. május 13. 01:07
  „A főiskolából leginkább azért lett egyetem, mert sokan sokat tettek érte, hogy eredményesen haladjon előre a megfelelő fejlődési pályán az intézmény. A Fidesznek ehhez kb. annyi köze van, hogy épp ők voltak kormányon, amikor érett volt a helyzet. Tiszteletet érdemel az akkori parlament (és nem csak egyetlen párt), hogy felismerte a nyilvánvaló helyzetet és jól döntött.

  A jelek szerint nem is a Fidesz, hanem a KDNP szemében van a gerenda, és ezt fedezendő másokéban kutatnak szálka iránt (ha hinni lehet a híreknek, a Győr egyik magasan fekvő pontján székelő személy hathatós támogatásával).

  Ez a történet nem a rektorról és nem is elsősorban az egyetemről szól, hanem Győr és a régió gazdaságának jövőjéről, amely - nagyon helyesen - ezer szálon egybeszövődött az egyetem fejlődésével.

  Mi lenne Győrrel, ha átszerveznék/beolvasztanák/magánosítanák/bezárnák a Széchenyit? Mi lenne százak, ezrek munkahelyével? Hogyan változna a régió gazdasági, kulturális, tudományos szerepe, tőkevonzó képessége? Na, elgondolkodtak-e már ezen a "mutyizósok"?

  Amúgy a 9. hsz-ban elég sok értékes háttérinfó szerepel.”
 • 13. Primax 2011. május 12. 21:39
  „11. anonimus !
  Halljuk, miért is ?”
 • 12. Dwatson 2011. május 12. 21:23
  „A dolog azon múlik hogy a rektoroknak milyen színű a szemük!Ha vörös,az baj,ha kifakult vörös(narancs),az már jó,semmi más nem számít!”
 • 11. anonimus 2011. május 12. 20:47
  „amúgy meg a fidesznek köszönhető, h egyetem lett a SZIF-ből, nem a rektornak”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arrabona Városvédő Egyesület: út a semmibe a rakparton

Az Arrabona Városvédő Egyesület álláspontja a győri Móricz Zsigmond rakparton tervezett… Tovább olvasom