Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mi legyen az ETO Parkkal? Szavazzon!

A győri Városháza átvenné az ETO Parkot - több konkrétumot egyelőre nem tudni -, a Győri Baloldal sport-, szabadidős és kulturális centrumot képzel el ide, az Arrabona Városvédők igazgatási negyedet. És Ön?

A győri önkormányzat átvenné a jelenleg zár alatt lévő teljes ETO Park kezelését stadionnal, szállodával együtt

Amióta gyakorlatilag kártyavárként összedőlt a Tarsoly-birodalom, Győrben két égető kérdés van: 1. mi lesz az ETO Parkkal, 2. mi történik a 111 éves zöld-fehér egyesülettel a Quaestor-romok alatt? Most előbbi kérdéssel foglalkozunk.

Az áprilisi közgyűlésen Borkai Zsolt egyértelműen kinyilvánította, hogy "a győri önkormányzat átvenné a jelenleg főügyészségi zár alatt lévő teljes ETO Park kezelését stadionnal, szállodával együtt".

Győr polgármestere az ülésen hozzátette: "az, hogy ez jogilag megvalósulhat-e, a felszámolóbiztos belemegy-e ebbe, egyelőre nem lehet megmondani". Valóban nagyon képlékeny a jövő az ETO Park ügyében, de az biztos, hogy foglalkozni kell vele - hogy ne pár nap alatt szülessen elkapkodott döntés, ha eljön ennek az ideje. Ráadásul annak, hogy komoly vállalkozó fantáziát lásson a létesítményben, meglehetősen csekély az esélye.


Fotók: Kisalföld-archívum
Fotók: Kisalföld-archívum


A Győri Baloldal elképzelései az ETO Parkról

Az MSZP és Együtt alkotta Győri Baloldal frakció a következő "álláspontját" - az idézőjel okára hamarosan visszatérünk - fogalmazta meg a múlt csütörtöki ülésen: "méltányoljuk és támogatjuk Borkai Zsolt törekvését mind az ETO labdarúgó csapat, mind az ETO Park megmentésére és hasznosítására vonatkozóan.

Az ország egyik legmodernebb sportkomplexumát, továbbá a 111 éves labdarúgó csapatát megmenteni meggyőződésünk szerint csak a város összefogásával és áldozatvállalásával lehet.

Annak érdekében, hogy a stadion kilátásba helyezett felszántását el tudjuk kerülni, egyik megoldásként szóba jöhetne az is, hogy a város vegye át az ETO Park üzemeltetését, és alakítson ki belőle olyan sport-, szabadidős és kulturális centrumot, amely a Bécs-Pozsony-Győr aranyháromszög művészeti és szellemi életének új lendületet adhat".Kiszivárogtatás és 400 millió forint el nem különített pénz

Varga Márk, a Győri Baloldal tagja ezt azzal egészítette ki, hogy "a győri önkormányzat 400 millió forintot különítsen el az ETO Park fenntartására". Utóbbi javaslatot a Fidesz-többségű testület elutasította a pénzmaradványok tárgyalásakor.

Meg kell jegyezni: a csütörtöki ülésen Borkai Zsolt nemtetszését fejezte ki azért, mert állítása szerint "a Győri Baloldal elkezdett kiszivárogtatni városházi elképzeléseket az ETO Parkról".

Pollreisz Balázs, a Győri Baloldal ezt már az ülésen cáfolta, majd kérdésünkre azt válaszolta: "álláspontunk szerint mind az ETO Park, mind a focicsapat kapcsán rég nem tapasztalt vészhelyzet állt elő Győrben, ezért kell minél több lehetőséget, ötletet megvitatni a nyilvánosság előtt.

Amit kiadtunk és a közgyűlésen is elmondtunk a saját vitaindítónk az ETO Parkról".

Egy biztos: a győri Városházának is vannak tervei a bajba jutott komplexummal, s ezt Borkai Zsolt egyértelműen kinyilvánította.
Arrabona Városvédők: legyen igazgatási negyed az ETO Park!


Az Arrabona Városvédők - azaz az egyesület, amely évek óta rendkívül rossz viszonyban van a Városháza vezetőivel - április 26-án publikálta saját hasznosítási ötleteit az ETO Park ügyében.

"Az Arrabona Városvédő Egyesület korábban, az Ipar utcai híd megépülésével kapcsolatban többször jelezte, hogy érdemes elgondolkodni az ETO Park élményközpont igazgatási negyedként való hasznosításának lehetőségén.

Többször felvetettük már, hogy a nagyrészt kihasználatlan épületbe számos olyan hivatali egység helyet kaphatna a közüzemi szolgáltatókkal együtt, melyek jelentős forgalmat bonyolítanak le az ügyfélkapcsolatok terén. A legfontosabb érvünk összefügg a Belvárost megbénító, és számos esetben sajnos súlyosan megkárosító problémájával, a parkolással.

A Belváros ugyanis tele van jelentős forgalmat bonyolító közintézményekkel, hivatalokkal. Ott van a Városháza – hivatali időben lezárt parkolóval –, a Földhivatal, a posta, a Megyei Önkormányzat, a kormányhivatal, a környezetvédelem és a vízügy, a gyámhivatal és az okmányiroda.

A belvárosi parkolási gondok az igazgatási negyed mellett szólnak, de a tömegközlekedés nem

A Honvéd ligeti hatalmas polgármesteri hivatali irodaház, vele átellenben a NAV, a megyei és városi bíróságok, kicsit arrébb pedig az ítélőtábla. Ha mindez nem volna elég, itt van még a vasútállomás, a Révai, a Kazinczy, a Jedlik, a Radnóti és a Hild is.

Ezek az intézmények saját parkolóhellyel egyáltalán nem, vagy alig rendelkeznek, a kevés számú nyilvános parkolóhelyeken kell osztozniuk a dolgozóknak és az ügyeiket intézőknek is.

A Belvárost érintő kereskedelmi és szolgáltató szektor generálta forgalomról pedig még nem is beszéltünk" - olvasható az Arrabona Városvédők közleményében. A teljes dokumentumot ide kattintva olvashatják el.

Ha végül utóbbi, igazgatási negyed-féle verzió valósulna meg, egy dolog bizonyos: a tömegközlekedésen nem keveset kell(ene) javítani a siker érdekében.

Ettől függetlenül az ötlet nem földtől elrugaszkodott, arról nem beszélve, hogy kormányablak és posta jelenleg is működik a hatalmas épületben. Sőt, a második emeleten hivatalos gépjármű ügyeket is lehet intézni.

Az ETO Park legnagyobb aduásza a sok-sok parkoló mellett a minden vasárnap rendezett bolhapiac

A Városvédők közleményéből érdemes megemlíteni a következő bekezdést. "Az ETO Park jelenlegi helyzetét szinte mindenki ismeri helyben és országosan is. Adott egy bruttó 40 ezer négyzetméter összalapterületű épület a város egyik frekventált részén.

Három szintjén nettó 20 ezer négyzetméter alapterületű kereskedelmi célú résszel és egy hétezer négyzetméter alapterületű modern irodaszinttel - majdnem teljesen kihasználatlanul. A felszíni parkolók száma kétezer, mely bőven több, mint ami jelenleg a Belvárosból hiányzik".

Bár lehet, hogy a "majdnem teljesen kihasználatlan" jelző túlzás, de az március végi helyszíni riportunkból is egyértelműen kiderült: az ETO Park kihasználtsága legjobb esetben is hatvan százalékos.

Némi iróniával azt is mondhatnánk: az ETO Park legnagyobb aduásza a sok-sok parkoló mellett a minden vasárnap rendezett bolhapiac.

A legfontosabb kérdés: hogyan vállhat nyereségessé a komplexum?

Nagyjából így állunk most, miközben a legfőbb kérdés ugyanaz, mint az elmúlt években bármikor: hogyan válhat nyereségessé egy olyan komplexum, mely a kezdetektől fogva az Árkád árnyékában él és fenntartása nyáron, fűtés nélkül is több millió forint havonta?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme, a magyar érettségi megoldások 2015! - videó, fotók

Egy szaktanár szerint nem volt egyszerű a szövegértési feladat. Tovább olvasom