Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Mi legyen a Rába-gyár egykori helyén?

Győr - A Rába-gyár egykori, Budai úti telephelyén negyvenegy hektáros terület vár még arra, hogy befektetők hasznosítsák. Győr és a tulajdonos Rába Holding tegnaptól együtt gondolkodik az ingatlanfejlesztésről. Az erről szóló szándéknyilatkozatot Borkai Zsolt polgármester és Pintér István elnök-vezérigazgató látta el kézjegyével.
A Rába 2004-től fokozatosan számolta fel Budai úti telephelyét, s racionális okokból a reptérre költözött. A közel ötvenhektáros területen két beruházás valósult meg eddig.

Az Árkád üzletközpont 6 hektáron terül el, a Városrét lakópark pedig 2,6 hektáron.

Ez utóbbi magában foglalja a 86 lakásos Amarillisz-kertet, a 60 lakásos Tulipán-házat, s a tervek szerint áprilisban avatják a 206 lakásos Dália-palotát. Vagyis az egykori régi gyár területének döntő része még hasznosításra vár. Pintér István elnök-vezérigazgató korábban többször is hangsúlyozta, s a csütörtöki sajtótájékoztatón is megismételte, hogy a Rábát nem hajtja ingatlanértékesítési kényszer, a városban dolgozó felelős cégként azonban úgy érzi, fontos, hogy a belvárosközeli értékes terület hasznosítása összhangban legyen a városfejlesztés hosszú távú terveivel, divatos szóval stratégiájával.

A polgármester és az elnök-vezérigazgató által aláírt szándéknyilatkozat értelmében közös munkacsoport dolgozza ki az ingatlanfejlesztés lehetséges irányait.
A polgármester és az elnök-vezérigazgató által aláírt szándéknyilatkozat értelmében közös munkacsoport dolgozza ki az ingatlanfejlesztés lehetséges irányait.

A felek megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot, amely az év végéig kidolgozza terveit. Ebből adódóan lehetetlen még arra a kérdésre válaszolni, hogy mi lesz a szabadon álló negyvenegy hektáros területen. A kérdést ezért úgy tettük fel a polgármesternek, hogy újabb bevásárlóközpontokat, emeletes vagy családi házakat, esetleg szórakoztató központot látna-e szívesen Budai úton?

– A munkacsoport majd kidolgozza terveit, én addig csak a véleményemet tudom mondani – reagált felvetésünkre Borkai Zsolt, aki legszívesebben egy szolgáltató központot látna, fehér galléros új munkahelyek teremtésével.

A légi felvételen jól látszik, mekkora az a terület, amelynek döntő része még hasznosításra vár. Fotó: H. Baranyai Edina
A légi felvételen jól látszik, mekkora az a terület, amelynek döntő része még hasznosításra vár. Fotó: H. Baranyai Edina

A Rába Holding korábbi sajtótájékoztatóin gyakran felmerült a kérdés, hogy az Engel-csoport beruházásában álló Városrét lakópark megállt, kifulladt vagy lelassult. Pintér István elnök-vezérigazgató szerint az Engel-projekt nem állt le, áprilisban újabb blokkot avatnak. A válság azonban az ingatlanfejlesztéseket sem gyorsította fel, ellenkezőleg, azok inkább lassultak.

A sajtótájékoztatón felvetődött a régi győri álom is, hogy a Rába ipartörténeti emlékeit is magában foglaló múzeum szülessen. A terv hol fellángol, hol kialszik. Úgy tűnik, most alvó szakaszban van. Legalábbis Pintér István úgy fogalmazott, ő még nem látott olyan írásos, értékelhető anyagot, amiről egyáltalán vitázni lehetne.

Olvasóink írták

  • 2. pampus 2009. március 06. 19:51
    „Bevásárlóközpont! Az "kevés van" ebben a városban.”
  • 1. éaa 2009. március 06. 19:07
    „A vagongyár helyén olyan dolog legyen, amivel Horváth Ede is elégedett lenne. Legalább annyi hasznot hozzon Győrnek, mint a Rába a 70-es 80-as években.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Ütősnek˝ ígérik a szervezők a tavaszi fesztivált

Győr - „Ütős" tavaszi fesztivált ígért Csurák Erzsébet, a Győri Fesztivál- és… Tovább olvasom