Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Mi legyen a barna kukákkal?

A kísérleti hulladékgyűjtés miatt többen elégedetlenek Téten – Öttevényen működik.

Több háztartás nem tart igényt Téten a barna fedelű kukára, arra, amelyikben a szerves, komposztálható hulladékot külön gyűjthetné. Még többen elégedetlenek az ürítési, a számlázási rendszerrel. Véleményüket közmeghallgatáson mondták el.

A téti közmeghallgatáson részt vett mintegy negyvenöt helybeli főként a csaknem egy éve bevezetett kísérleti hulladékgyűjtésről beszélt a képviselő-testületnek. Időnként indulatosan, gyakran elégedetlenül. Persze van olyan eleme a rendszernek, amit mindenki kedvel, ezek a tavaly júliusban kihelyezett – nagyobb városokból már régebb óta ismert – szelektív gyűjtőszigetek, ahova a tétiek a műanyag-, a papír-, az üveg- és a fémhulladékot vihetik. Így csökkenthetik azt az otthonukban keletkezett szemétmennyiséget, aminek elszállításáért fizetni kell.

Többen nem értik viszont, miért kell hetente a barna fedelű kukát üresen is kitenni az utcára. Míg ugyanis a szürkében gyűjtik a vegyes hulladékot, a barnába a komposztálhatót tehetnék. Elhangzott: van, aki, nem akar szerves anyagot „adni" a szolgáltatónak, pláne nem fizetni ezért. A felszólalások szerint akad, aki maga komposztál vagy kertjében használja fel a szerves hulladékot, olyan is, akinél nem is keletkezik, és többen nem is fizettek szemétszállítási díjat, mert úgy érezték, az nem jogos, ha nem használták a barna kukát. Néhányan a szolgáltató helytelen számlázását jelezték, ami nem egyezett saját nyilvántartásukkal.

Többen nem voltak hajlandók hetente üresen kitenni a barna kukát az utcára, más állandóan kint hagyta, mert nem használta, akadt, aki leláncolta, nehogy ellopják tőle. Egyöntetűen kérték viszont: csak annyi kukányi szemét díját kelljen megfizetni, amennyit elszállítanak a házaktól, annyiszor legyen az ürítési díj a számlán, ahányszor és amennyi kukát kitesznek. A kérdésekre válaszolva a képviselők hangsúlyozták: a kísérletben benne van a tévedés lehetősége, de fontos a szelektív hulladékgyűjtés, a környezet védelme. Úgy vélik, a kezdeményezés jó, arra kell figyelni, hogyan folytatódjon. Szabó Ferenc polgármester elmondta, az önkormányzat úgy állapodott meg a szolgáltatóval, hogy ha a kísérlet során többet kellene fizetnie valakinek, mint korábban, visszatérítik a különbséget. Aki rendszeresen, üresen is kihelyezte a barna kukát, jelentősen csökkenthette is díját. Erre az igények felmérése, a későbbi rendszer kialakításához készülő statisztika miatt lett volna szükség.

A téti képviselők ülésükön rendelettervezetet fogadtak el, miszerint ürítésenként kell fizetni az elkövetkezőkben a díjat, amit a szolgáltató kérésének megfelelően 144-ről 150 forint plusz áfára emeltek. Azonban félő, ez arra ösztönöz embereket, hogy illegális helyeken rakják le a szemetet. Amúgy is többen mondták a közmeghallgatáson: szemetes a város, és nagy gondja, hogy a hajdani téglavetőben egyre gyarapszik az illegális szeméthegy. A téti szemétszállítást végző Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-t is megkerestük, de nem akartak nyilatkozni, annyit tudattak: a kísérlet adatait elemzik, később az alapján tartanak sajtótájékoztatót.

Rimányi Zita

Alkalmazták az új módszereket

A téti programmal együtt Öttevényen is végzik a kísérleti hulladékgyűjtést. A faluban a lakosok 90 százaléka elégedett vele, szeretnék, ha maradna a rendszer, mert eddig is pénzt takarítottak meg vele. Itt is volt – főleg eleinte – néhány nemtetszést jelző észrevétel, de korántsem olyan mértékű és hangvételű, mint Téten. Király Péter polgármester szerint az öttevényiek példamutatóan alkalmazták az új módszereket, de ehhez arra volt szükség, hogy újra meg újra tájékoztatta őket a részletekről, elmagyarázta minden mozzanat okát, következményét – írásban, szóban, a kábeltévén keresztül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészetek utcája

Egész napos összművészeti fesztivált rendeznek szombaton a Király utcai múzeumnegyed szívében. A… Tovább olvasom