Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Mi kerül a kalapból?

A kalap örök divat, évekig Öttevényen is úgy hitték. A községbeliek közül azonban sokan nem szívesen emlegetik a fejfedőket, ugyanis az egykor kalapokat gyártó kft. tizenhárom dolgozójának milliókkal tartozik.
Főként a helyi és a környékbeli lakosok örültek, amikor 1991-től a volt téesz egyik, erre a célra átalakított helyiségében kalapgyár nyílt. Akkoriban tradicionális gyártásról lehetett hallani, no és hogy az osztrák tulajt a Habsburg család beszállítójaként is jegyezték. A helyben alkalmazott ötven-ötvenöt varrónő nem panaszkodott sem a munkakörülményekre, sem pedig arra, hogy télen 5–6 fokos hidegben és pufajkában dolgoznak. Készítették a kalapokat meg a tompokat (félkész kalap) – utóbbit az anyacégnek szállították.

– Minőségi árunak számított a gyapjú vagy a nyúlszőrből készült fejfedő – szögezte le Hancz Péter, az üzem egykori vezetője. – Hazai piacra és az anyacégnek is dolgoztunk, az asszonyoknak is jól jött a helyben végezhető munka. A 20-25 ezres kalapmennyiségen túl legalább ennyi tompot készítettünk. Egyelőre senki nem tudja, miért, hónapokig hol kaptunk fizetést, hol nem, úgyhogy aki csak tudott, megvált a gyártól.
Hancz Péter elmondta, februártól júniusig a cég lassan befuccsolt. Többen nem kaptak fizetést, perre vitték ügyüket. Üzemvezetőként ő maga júniusig tartotta a frontot, ám ekkor végleg tudomásul kellett vennie, hogy a gyapjúszakma „kicsúszott alóla". A kónyi férfi új munkahely után nézett, ma két műszakban, más munkaterületen dolgozik.

– Nem sokkal a nyitás után kerültem az üzembe, mindig azon a gépen dolgoztam, amire éppen szükség volt – folytatta Kovácsné Bodai Katalin.
– Április 5-i dátummal mondtak fel, így nekem három hónap végkielégítés, plusz a felmondás járna. Ígérget a végelszámoló, aki Öttevényen ügyvezető igazgatóként dolgozott. A remény fogy, mégis bízom benne, hátha megkapjuk az elmaradt pénzt. Azóta munkanélkülivé váltam, a kisgyermekem mellől csak egy műszakos állást tudnék vállalni, az pedig nincs a környéken.

Horváth Ákos végelszámoló szerint megoldódni látszik a helyzet, ugyanis végelszámolást jelentettek. Több, komolynak tűnő érdeklődő is jelentkezett az üzemre, ha eladják, az árából mindenkit kifizetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc év a győri szatírnak

Nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a megyei bíróság a „győri szatír" néven elhíresült… Tovább olvasom