Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Mi járhat Repülős Gizi néni fejében lopás közben?

A kisalfold.hu pszichiáter szakfőorvos segítségével arra kereste a választ, mennyire tekinthető betegségnek az idős hölgy állandó lopási kényszere. Repülős Gizi megyénkben bizonyíthatóan sohasem "dolgozott".

Mint ismert, kedden ismét lopáson kapták Repülős Gizit, a 85 éves besurranó tolvajt.

A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Károlyi Zoltán alezredes portálunknak elmondta: "Repülős Gizit Győr-Moson-Sopron megyében eddig egyetlenszer sem érték tetten lopás közben a rendőrök".

Igaz, mindez nem azt jelenti, hogy soha nem is "kalandozott" a magyar tolvajkirálynő szűkebb pátriánkban.

Főleg annak fényében nem elképzelhetetlen mindez, hogy megyénkhez közeli településeken - Komáromban és Csepregen - is lebukott már.

2006-ban például egy harapós kutya miatt került rendőrkézre Repülős Gizi a Vas megyei Csepregen.

Közel két és fél évvel később Komáromban fogták el az idős asszonyt, miután az asszony egy családi házba beosonva szembetalálkozott a tulajdonossal, aki azonnal értesítette a hatóságokat.


A most 85 esztendős néni eddig több mint húsz évet töltött börtönben.
A most 85 esztendős néni eddig több mint húsz évet töltött börtönben.


"Saját bevallása szerint soha nem tulajdonított el semmit 500 ezer forintnál nagyobb értékben"

Beszédes tények, hogy Kosztor Sándornéra - Repülős Gizi kevésbé ismert polgári neve - eddig 21 alkalommal összesen 40 év börtönbüntetést szabtak ki rá, s ebből több mint 20 évet le is ült.

Az utóbbi adatok tükrében a kisalfold.hu dr. Resch Máriát, az ÁNTSZ megyei pszichiáter szakfőorvosát arról kérdezte, hogy a rendkívül aktív tolvajok esetében a klinikai szakirodalom szerint felmerülhet-e betegség?

"Véleményem szerint a rendkívüli lopási aktivitás és a pszichiátriai betegség között önmagában nincs egyenes kapcsolat" - kezdte dr. Resch Mária.

"Az viszont tény, hogy aki olyan `dolgokat lop el, amelyek nem szükségesek a számára és anyagi hasznot sem hajtanak´, a kleptománia betegséghez már egy lépéssel közelebb áll.

Repülős Gizi életrajzi történetében szerepelnek pár tízezer forintos lopások, de saját bevallása szerint soha nem tulajdonított el semmit 500 ezer forintnál nagyobb értékben.

Az idős tolvaj meghódította a külföldi sajtót

Számos külföldi lap is beszámolt arról, hogy kedden Bicskén lebukott Repülős Gizi, az 50-es évek óta különböző lopásokból élő idős asszony.

"Flying Gizi" bekerült a Washington Post, a Fox News, az Independent, az Associated Press, valamint a CBS News hírei közé is.

 De foglalkozott az esettel a lengyel, a német, a kínai és az ausztrál sajtó, és Oklahoma City helyi lapja is.Történt arról, amikor egy rendőr házában `tüsténkedett´ Gizi néni

Gyerekkorában tanárok evőeszközét, órát, anyja gyűszűjét lopkodta össze és bedugta a kutyaház alá. Kisgyerekként tehát már  elcsent értéktelen dolgokat, amiket később nem használt.

Ugyanitt szerepel az is, hogy elvisz mindent, ami csillog. A beszélgetésnél jelenlevő rendőr alezredes számon is kérte rajta, hogy az aranyozott szélű poharat és tányért miért nem vitte el, amikor `csapdát állított neki´. A hölgy válasza szerint `nem volt kellő izgalomban´.

Folyamatos késztetést érez, s nem tud ellenállni, még a legőrültebb ötletnek sem. Ez a harmadik olyan tünet, ami a betegség jellemzője.

Erre is akad példa a néni történetében. Egyszer mesélt arról, hogy egy rendőrtiszt házában `tüsténkedett´, de amikor a házigazda hazaért, azt mondta, ő tanító és a feleségét keresi, hogy beszámoljon a gyerekről.

A rendőr elhitte és szívélyesen kikísérte a tolvajt a saját értékeivel a zsebében.

"Véleményem szerint nem a pénzért teszi besurranásos tolvajlásait Repülős Gizi"

A néni jó intellektussal rendelkezik, trükkös, a lopás élvezetet nyújt számára, sikerélményt.

Minél vadabb az ötlet, annál nagyobb izgalmi feszültséggel és siker esetén újabb élménnyel jár.

Az a története, hogy a cipőjében, a fonalgombolyagban és a legkülönbözőbb helyeken ott `felejti a zsákmányt´ is azt mutatja, hogy az ellopás izgalma után már további élvezetet a lopott tárgy nem nyújt számára.

Véleményem szerint nem a pénzért teszi besurranásos tolvajlásait Repülős Gizi" – közölte a szakfőorvos.

"Amikor lebukik, fogadkozik és szégyelli, de legközelebb újra megpróbálja"

Arra a kérdésünkre, hogy szakmai pályafutása alatt találkozott-e hasonló pácienssel, dr. Resch Mária úgy válaszolt: "igen. Kezeltem már kleptoman betegeket. Hogy ez a kórkép milyen gyakran társul más bajokkal (elme betegségekkel), nem tudom, erről nincsenek megbízható irodalmi adatok.

Az tény, hogy ez az idős asszony is jó anyagi háttérrel rendelkezik, nerc-, róka- és egyéb bundák, értékes ruhák birtokosa.

Kiöltözve, elegánsan indul el egy-egy portyára és nem szégyell egy-egy csomag zöldséget a rókabunda alá bebiggyeszteni.

Persze amikor lebukik, fogadkozik és szégyelli, de legközelebb újra megpróbálja".

"Az izgalomért, az adrenalinért"

"Milyen módszerekkel lehet kezelni ezeket a tüneteket, van-e példa pozitív esetekre, amikor a páciensek búcsút tudtak mondani korábbi `bűnös´ szenvedélyüknek?" - hangzott utolsó kérdésünk.

"A betegséget magatartászavarként sorolja a szakmai irodalom, de a kényszerrel rokonvonásokat is mutat.

Ezekre a tünetekre a kognitív-viselkedéses terápia nagyon hatékony lehet. Hogy van e sikeres eset a gyógyulásra? Visszakérdezek: az extrém sportok művelői miért csinálják? Az izgalomért, az adrenalinért" - mondta búcsúzóul dr. Resch Mária.Az ötvenes években repülőgépekkel utazott a tett helyszínére Gizi néni

A bűnügyi krónikák szerint Repülős Gizi onnan kapta ragadványnevét, hogy az ötvenes évek elején, amikor még az ország nagyvárosaiba is közlekedtek repülőjáratok, reggel Budapesten felszállt egy gépre, néhány óra alatt Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden vagy Szombathelyen lopott, s az esti járattal visszatért a fővárosba.

Az idős nő ellen eddig 21 jogerős ítéletet hoztak a bíróságok.Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. quaestor 2011. február 11. 16:54
  „Neki is mi fizetjük a nyugdíját...brrr...néni vagy nyanya, "klepto" vagy sem, akkor is egy ronda, enyves kezű vénasszony.”
 • 28. Huligan 2011. február 10. 20:19
  „agyon kéne csapni ezt a vén bolondot”
 • 27. elemér 2011. február 10. 15:46
  „20. h.sz. annobon
  Sok bemutaó van a Youtube-on róla. Én ezt néztem, Indiába sóért...

  http://www.youtube.com/watch?v=Vs0qOUivcS0

  Itt megvan az összes filmje, talán beugrik.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Gobbi_Hilda”
 • 26. fióka 2011. február 10. 15:33
  „Mi járhat Repülős Gizi néni fejében lopás közben?-->vajon az ejtőernyőt felvettem?”
 • 25. Amasan 2011. február 10. 12:27
  „23. HarconaMarcos 2011.02.10. 11:55 :
  na végre! Szembenéztél magaddal... :))”
 • 24. futóbab 2011. február 10. 12:17
  „Harcona Marcos
  Akkor ezt tisztáztuk.Elfogadom,és javadra írom,hogy nem te vagy az egyetlen megkeseredett ember.Én is azok közé tartozom.Sajnos rossz helyre dobott a gólya.
  És sohasem fogok egyetérteni azokkal akik sztárolják az akármilyen kis vagy nagy stílű bűnözőket,és ez az ország vezetőire is értendő.”
 • 23. HarconaMarcos 2011. február 10. 11:55
  „Futóbab, persze, igazad van. Csak az ember önkéntelenül is párhuzamot von lopás és lopás, büntetés és büntetlenség között. Főleg, ha a büntetlen lopás nagyságrendekkel nagyobb.
  Amasan, neked is igazad van. Én egy megkeseredett Troll vagyok aki szarozik néhány millán. Monnnyak-e le?! :-P”
 • 22. futóbab 2011. február 10. 11:41
  „Harcona Marcos
  Igen,részben igazad van.Én is önként de nem dalolva adtam az államnak a pénzemet.Kénytelen voltam,mert 10 év múlva nyögdíjas leszek.Egy szar kupac kellős közepén élünk.
  Viszont én a Gizi nyanyáról szóló cikkre reagáltam,nem pedig politikusaink mocskos,szemét dolgaira..Arra ott van egy másik cikk.
  Erről ennyit.”
 • 21. Amasan 2011. február 10. 11:39
  „18. HarconaMarcos 2011.02.10. 11:05 :
  ez színtiszta demagógia amit folytatsz, miért nem tudsz értelmesen válaszolni? Ezt úgy hijják, hogy trollkodás...
  Sajnos nem nyert a találgatásod a magánszektorban dolgozom, a hozzám hasonló milliókkal együtt, akinek lakáshitelétől kezdve a gyerekei eltartásával is kell foglalkoznia, de mégsem szarozok mindent ami csak a szemem elé kerül. Nem megkeseredett fütyiként kell ömlengeni, hogy mindenki (!!!) lop-csal hazudik, hanem tenni kell ellene. A pénzed pedig nyugodtan osztogasd el, sőt inkább ad meg a címed a "néninek", hogy legközelebb szegénynek ne kelljen annyi helyre feleslegesen betörnie! :))”
 • 20. annobon 2011. február 10. 11:29
  „Tipikus kleptomániás. Egy régi filmben Gobbi Hilda alakított (nagyszerűen) egy kleptomániás idős asszonyt. Kár, hogy nem emlékszem a címére...”
 • 19. HarconaMarcos 2011. február 10. 11:10
  „Ha valakinek kétsége volna, hogy ez volt-e az utolsó dobás:
  http://maria.blog.hu/2011/02/10/onkentes_felajanlasokkal_az_allamadossag_visszafizeteseert#comment-form

  Majd lesz itt még az, hogy 96,7 százalékkal (ahogy azt egy rendes ´népi´ demokráciában illik) megszavazzuk, hogy gyorsan dobják szét az államadósságot azok között, akiknek még van valamijük. Persze itt nem a közpénzből szétlopott vagyonokra kell gondolni, hanem a pár százezer bérből és fizetésből élőn.
  Akkor már inkább: Gizi néni for prsident! Persze, csak ha jó lecsót főz! :-)”
 • 18. HarconaMarcos 2011. február 10. 11:05
  „Hát, kedves Amasan, hamár így szóba hoztad, akkor vedd te a kezedbe, és jácc azzal. Valamiért azt feltételezem, hogy nem a magánszektorban és/vagy nem dolgoztál az elmúlt években. (Tudod, ők azok, akik megtermelik a közszféra fizetését.)
  A ´magánszámla´ fogalma pedig nem olyan bonyolult hogy akár egy apparátcsik is meg ne értse. Az, hogy egy hosszú távú befektetésnél nem kapdosható ki a pénz a számláról, az mindenkinek világos, aki nem pénzügyi analfabéta.
  Nagyon avas duma ez a pénzt eltőzsdéző juppizás. (Jóhogynem mindjárt gonosz, görbe orrú pajeszos embereket emlegettek kormányoldalról!)
  Lényeg, hogy helyetted is inkább szavaznék bizalmat Gizi néninek. Ő legalább nem csinált úgy, hogy az nem is volt a tiéd, amit ellopott.”
 • 17. Amasan 2011. február 10. 11:04
  „14. HarconaMarcos 2011.02.10. 10:25 :
  majdnem elfelejtettem, ha ennyire nem kell a pénz, akkor adhatsz nekem is "egy havi zsét", hidd el jó helyen lesz... :)”
 • 16. elemér 2011. február 10. 11:03
  „Nem az a baj hogy van ilyen, hanem az hogy a lopás elterjedt Mo.-n. Nem csak a kissebség lop.”
 • 15. Amasan 2011. február 10. 10:55
  „14. HarconaMarcos 2011.02.10. 10:25 :
  megint kevered a szezon a f**zommal, az a megtakarítás nem a tied volt, akármennyire is jól hangzik. 20-30 éves kólázó yuppiek dobálták a "pénzed" az éppen aktuális hangulatuknak megfelelően különböző részvényekbe, mindenféle különösebb felelősségvállalás nélkül. Aztán reménykedtél volna a végén, hogy nem voltak túl sokszor aznaposak. Ugyanez az állami szektorban is így történt volna, csak az ifjú titánok helyett nyugdíjasok játszottak volna befektetősdit. Amikor neked közöd lesz az általad emlegetett "pénzedhez" (amelyet amúgy semmiképen nem láttál volna, hiszen járulékról beszélünk, ezért ez a megnevezés erősen demagóg) addigra bizakodj, hogy Magyarországon a népesség aránya úgy fog változni, hogy a "dolgos fajta" legyen többségben, ha érted mire gondolok. Ha pedig ennyire fáj a dolog, akkor vedd kezedbe az ügyet és kalapálj össze annyit (értékálló dolgokban pl: ingatlan), hogy nyugdíjaskorodban ne kelljen rettegéssel várni a postást...”
 • 14. HarconaMarcos 2011. február 10. 10:25
  „Futóbab, legutóbb bő 10 éves megtakarításomat vették el. Pontosabban ajánlottam fel önként és dalolva a köz javára (visszalépve a nagy közös rötyibe), hogy ne legyek már kulák, öreg koromban pedig ne legyek kitaszítottabb és jogtalanabb, mint aki életében egy percet sem dolgozott.
  Akkor már inkább adnék Gizi néninek egy havi zsét, mint hogy lézerjani vegyen rajta lázárblokkolót, meg S8-at. Broáááfff. :-/
  Óóóó, ha mindenki ült volna 40 helyett 20 évet, aki legalább ennyit lopott! De szép hely is lenne Magyarország!
  És már rég megvalósult volna a harmada ekkora parlament. :-)”
 • 13. Túrabakancs 2011. február 10. 10:06
  „Szerintem minden áron celeb akar lenni. :)
  Egyébként nem az a veszélyes hogy mekkora
  értékeket lopott el élete folyamán, hanem az,
  ezekkel a tetteivel miket sugall a közvélemény
  felé.”
 • 12. futóbab 2011. február 10. 09:52
  „Az idős tolvaj meghódította a külföldi sajtót
  Na így lehetnek a bűnözőkből Hollywoodi sztárok.
  Viccet félre téve:a Gizi szimpatizánsoktól kérdezném:akkor is aranyos kedves néninek neveznétek ha a ti lakásotokba surranna be nercbundába,és ellopná a nehezen megkeresett havi béreteket?Ugye akkor már másképp neveznétek?
  Egyébként pedig lehet hogy a Tiszalöki szó szerint luxus börtönre hajt.Ennyi kemény ledolgozott évek után kijár neki ez a kedvezmény.”
 • 11. bleee 2011. február 10. 09:50
  „A kommentek 2/3-os többségéből világos a teendő: ki kell végezni!”
 • 10. öröksoproni 2011. február 10. 09:32
  „Biztos, hogy beteg, azonkívül gondolom dolgozni sem akart soha, sok ideje mondjuk idekint nem is lett volna. Az azért felhábortó lenne, ha nemzeti hőst csinálnánk belőle.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyi pénzt keresnek a megyei országgyűlési képviselők havonta?

A kisalfold.hu megvizsgálta a tizenhárom megyei honatya parlamenti munkáját, s a januári… Tovább olvasom