Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

''Mi, abdaiak húztuk le a rolót''

Abda - Ha egy osztrák átutazó a nosztalgia kedvéért még az 1-es főutat választja a 2000-re kiépült autópálya helyett, Abdánál csalódni fog.
A hajdan 70, majd mintegy 30 üzletből már csak 5 van jelen, egy zöldségüzletből bár lett, egy másikból bútorbolt. Van, aki örül, s van, aki tönkrement.

Két alapvető oka van az abdai bazársor megszűnésének, az egyik, hogy kiépült az autópálya és töredékére csökkent az átmenő forgalom. A másik előidéző a volt képviselő-testület, amely a számos lakossági panaszt megszívlelve öt év haladékot adott a bérelt telken felhúzott bódék üzemeltetőinek, hogy vagy öt méterrel hátrébb az úttól építsenek rendes kőházat üzletüknek, vagy 2000 októberéig zárják be a boltot. Ebbe már egy bérlő sem vágott bele, s csak azok maradtak itt, akiknek saját tulajdonú háza volt az út mentén.

A talpon maradtak nem szívesen nyilatkoznak, a régi és a mostani forgalomról szólva csak keserű mosollyal honorálják a kérdést.

Az egyik asszony, aki 1991 óta vezeti az egyik csemegeüzletet, úgy gondolja, tíz százalékára esett vissza a kereslet, de elég ehhez, ha csak a sor előtt álló autók számát nézzük. Úgy emlékszik, a bazársor utolsó fénykora – bármilyen lelketlenül is hangzik – 1994 környéke, a bosnyák háború ideje volt, mivel sok ezer Nyugatról hazatartó török került ekkor a délszláv országok helyett hazánk felé. A neve elhallgatását kérő kereskedő szerint a sor haldoklásának számos összetevője van, az áruházláncok elterjedése ugyanúgy okolható érte, mint az autópálya. Az már nehezebb kérdés, hogy a lebontásokat előíró rendelet önmagában hogyan hatott a megmaradt árusok forgalmára. Valószínűleg rosszul, de semmiképp sem úgy, hogy ma ötfelé oszlik az, ami korábban harmincfelé oszlott.

Inkább az a reális, hogy a sor látványos halódása miatt már az sem jön le a sztrádáról, aki egyébként lejönne. Az asszony elárulta: feltehetően még az idén ő is bezárja az üzletét.

Weller Tamás jegyző szerint az akkori testület döntése nem fekete vagy fehér, a hatása is vegyes. A bazársorral, a forgalommal együtt járt az utcai és az egyébfajta prostitúció, s a különböző tiltott kereskedelmek elterjedése. Ez mára szerencsére megszűnt. Maga a közvetlen anyagi érdek sem szólt a bazársor védelme mellett, mivel egy-egy kereskedő nem adózott többet néhány ezer forintnál, s ha már itt tartunk, sokkal nagyobb érvágást jelent egy vállalat Szlovákiába telepedése, mivel így egymilliós bevételtől esik el a község.

Ugyanakkor hátrányt jelent a bazársor haldoklása – természetesen a hajdani bérlőkön túl – azokra nézve, akik a vendéglátói hátteret, a kiadó szobákat és az ételt-italt adták.

Sok helyet bezártak, a még megmaradtak közé tartozik Sipos Sándor vendégháza. A tulajdonos szerint „munkásszálló lett a turistacsalogatóból", vagyis már jóformán csak a győri nagyberuházásoknál építkező vendégmunkásokat szállásolják el Abdán.

– Messze vezet ez a téma, hogy mást ne mondjak, én már 2002 óta küzdök azért, hogy az autópályán ne „Győr-Nyugat", hanem Abda vagy Öttevény legyen kiírva a 129-es leágazásnál. De végül mi, abdaiak húztuk le a rolót. Kuriózum volt ez a bazársor, helyi védettséget kellene élveznie. Biztos vagyok abban, hogy tömegek jönnének le még emiatt az autópályáról, ha volna értelme. Inkább Bécsbe mennek, a bolhapiacra. Az is előkelő hely, pedig nem parasztbarokk házakból áll a bazár.


Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terményáldást rendeztek tizenötödször Győrben

Győr - Harminc kiállító vett részt hétvégén Győrött a tizenötödik terményáldáson. Beszédes, hogy a… Tovább olvasom