Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Mi a véleményük a győri vezérszurkolóknak a Tarsoly-éráról? Most kiderül! - videó

Az ETO három vezérszurkolójával, Kocsis Balázs "Ebolával", Ferenc Jánossal és Horváth Gergellyel a gyárvárosi Stadion kocsmában beszélgettünk az utóbbi hetek történéseiről és a Tarsoly-éráról. Karcos véleményeket hallottunk.

Mind Győrben, mind országosan állandó beszédtéma: vészhelyzet van az ETO-nál. A 111 éves zöld-fehér győri egyesületet magával ránthatja a Questor-csoport mélyrepülése, melyet jelenleg felügyeleti biztos irányít.

A Magyar Nemzeti Bank pedig vizsgálja a Questor pénzügyi tevékenységét, mivel a gyanú szerint a cég 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt értékesített.

Az ETO három vezérszurkolójával, Kocsis Balázs "Ebolával", Ferenc Jánossal és Horváth Gergellyel a gyárvárosi Stadion kocsmában beszélgettünk az utóbbi hetek történéseiről és a Tarsoly-éráról.


Horváth Gergely, Ferenc János és Kocsis Balázs `Ebola´ (balról jobbra) akkor is kitart a győri zöld-fehérek mellett, ha alsóbb osztályokba csúszik le az ETO - fotó: Cseh Róbert
Horváth Gergely, Ferenc János és Kocsis Balázs `Ebola´ (balról jobbra) akkor is kitart a győri zöld-fehérek mellett, ha alsóbb osztályokba csúszik le az ETO - fotó: Cseh Róbert


"Nálunk nincs olyan kudarc, amit ne lehetne túlélni"

"Nem csak győri, magyar betegség, hogy mindig ígérgetünk a labdarúgásban. A rögvalóság unalomig ismert szólamai, hogy `pár év múlva felnő egy ígéretes fiatal generáció, vagy 2-3 év alatt érnek össze a játékosok jó csapattá´. Az ETO esetében utóbbi azért sem valósulhatott meg, mert szinte minden szezon után jelentős játékoskeringő kezdődött, folyamatosan cserélődtek a labdarúgók" - kezdte a kisalfold.hu-nak Kocsis Balázs.

"Azt is érdemes megfigyelni, hogy külföldön egy-egy kiadós blama után milyen gyorsan menesztik az edzőket. Nálunk nincs olyan kudarc, amit ne lehetne túlélni, legfeljebb más együtteshez vándorol a szakvezető. Személy szerint nincs bajom Egervári Sándorral - amikor az ETO-t irányította, legalább akadt pár jó meccsünk -, de ki kell mondani: ha valaki a munkahelyén úgy teljesítene, mint aholgy nyolc gólt kapot a magyar válogatott Amszterdamban, a gyár közelébe nem mehetne többet" - folytatta az Ebola becenévre hallgató győri drukker.


Villáminterjú a vezérszurkolókkal az ETO Park előtt - videó: Cseh Róbert


"Túlságosan baráti viszonyba került egy-egy játékossal, a focistáknak meg kinyílt a csipája"

Ha már az edzőknél tartunk, nézzük Horváth Ferenc győri villámkarrierjét, mely remekül indult, de csúfosan zárult.

"Személy szerint örültem Feri érkezésének. Az utolsó épkézláb magyar csatárok egyike volt, s szimpatikus a hozzáállása a focihoz. Pintér Attila játékfelfogásához képest felüdülés volt, hogy legalább támadófociban gondolkozik. Jól is indultunk, az érkezése utáni tavaszi szezonban hajszállal, balszerencsés körülmények között csúsztunk le a bajnoki címről.

Ezt követően azonban sűrűsödtek a viharfelhők, de ezt Feri magának is köszönheti. Túlságosan baráti viszonyba került egy-egy játékossal, a focistáknak meg kinyílt a csipája. Jellemző a Horváth-korszak végére, hogy eredmény sehol, foci nulla, s akkor még egyik-másik játékos mutogatott, szólt be a győri drukkereknek. Priskin nyomdafestéket nem tűrő módon beszélt velünk, de ő legalább később bocsánatot kért" - mondta Ferenc János.

"Tarsoly Csaba mindvégig racionális üzletemberként viselkedett az ETO-nál. Őt mindig a biznisz érdekelte elsősorban"

Arra a kérdésünkre, hogy a győri szurkolók miért nem kedvelték meg őszintén sohasem Tarsoly Csabát, Kocsis Balázs felelt.

"Amikor a 2000-es évek elején Tarsoly képbe került, 300 millió forintos tartozása volt a klubnak. Ez kétségkívül nem kevés pénz, de ne felejtsük el: nagy múltú, háromszoros bajnok csapathoz jutott jelképes áron a budapesti üzletember.

Tarsoly Csaba véleményem szerint mindvégig racionális üzletemberként viselkedett az ETO-nál. Őt mindig a biznisz érdekelte elsősorban, legfeljebb az idők múlásával megkedvelt egy-egy játékost, vagy amikor egy-egy nagy győzelmet arattunk, szívesen fürdött a dicsfényben" - vélekedett Ebola.


Tarsoly Csaba Pintér Attilával és nyakában a bajnoki arányéremmel a 2012/2013-as szezon végén - fotó: Kisalföld-archívum
Tarsoly Csaba Pintér Attilával és nyakában a bajnoki arányéremmel a 2012/2013-as szezon végén - fotó: Kisalföld-archívum


A győri szurkolók nem kérnek fradista edzőkből és a olyan címerből, mely a Ferencvárosra emlékezteti őket
 

"Tarsolynak a belépője is meglehetősen rosszul sikerült Győrben. Az első szurkolói ankéton elhangzott, következő mondatára még most is több drukkertársam emlékszik: `uraim, ne feledjék, Önök az én székeimben ülnek´.

Ecsetelni sem kell, mennyire unszimpatikus megjegyzés volt ez, sokan ekkor pártoltak el a csapattól. Ahogy teltek az évek, Tarsoly Csaba igyekezett csiszolni a megítélésén - nem egyszer jó ügy mellé állt -, ám ahogyan Győrbe érkezett, sok szurkoló nem tudta elfelejteni.

Amit szintén nehezen bocsátunk meg neki: Pintér Attila mellett Varga Zoltánnak is adott még egy esélyt a győri kispadon, pedig az a szekér még annyira sem ment elsőre, mint Pinyővel. Mind a két szóban forgó edző ráadásul ezer szállal kötődött, kötődik a Ferencvároshoz, mint ahogy az ETO jelenlegi címere is engem a Fradira emlékeztet.

Nem tudom, hogy tudatosan vagy nemtörődömségből, de Tarsoly Csabát soha nem érdekelte, hogy a győri szurkolók finoman fogalmazva sem kérnek a Rába-partján a Ferencvárosból. Sőt" - tudtuk meg Kocsis Balázs véleményét.

A győri ultrákat arra is megkértük, hogy pár pontban említsék meg Tarsoly Csaba jónak ítélt döntéseit. Íme, a következők:

- Az ETO aranykorának ('80-as évek eleje) játékosaiból is álló öregfiúk csapat megalakult Verebes mester vezetésével.

- Az ETO-család focistáiról szektorokat nevezett el az új stadionban.

- Egykori ETO-játékosok temetésén személyesen vett részt. A gyászoló családokat szükség esetén anyagilag is támogatta.

- A szurkolók kis része a csapattal tarthatott a grúz Zesztaponi elleni nemzetközi mérkőzésre a klub jóvoltából.

- Belátta némelyik tévedését, s próbált ezeken változtatni. 

"Az ETO-nál egy-egy rövid időszakot leszámítva soha nem volt jó hangulat"

"Idővel a klubvezetés többször próbálta velünk felvenni a kapcsolatot, amit könyveljünk el jó pontként. Ezek a találkozók - némelyiken egyébként Tarsoly Csaba is megjelent - többnyire meglehetősen bizalmatlan légkörben zajlottak, s inkább arról szóltak, hogy a menedzsmentnek milyen elvárásai lennének felénk.

Ám amikor szóba hoztuk, hogy nem tetszik az új ETO-induló, s kérnénk vissza régit, egyből süket fülekre találtunk. Összességében az utóbbi több mint egy évtizedben óriási gondnak láttam, hogy az ETO-nál egy-egy rövid időszakot leszámítva soha nem volt igazán jó hangulat.

Ez pedig feketén-fehéren meglátszott a focisták teljesítményén. Még akkor is gondterheltek voltak, amikor 10 ponttal vezették a bajnokságot két éve" - Horváth Gergely.

"Jó foci utoljára Fehér Mikivel, Korsós Gyurival volt Győrben" 

Utóbbi szurkoló főszereplője volt annak az emlékezetes esetnek, mely az ETO-Soproni VSE Ligakupa-csoportmeccs történt 2013 novemberében.

"A lefújást követően Pintér kezet rázott a játékosokkal, mire bekiabáltam: `veled én is szívesen kezet fognék!´, majd Pintér megindult felénk. Volt botrány, de legalább elmondhatjuk: Tarsoly Csaba meghívott bennünket teára a székjeiben. (Utóbbi mondatnál pikírten elmosolyodott Horváth Gergely - a szerk.)

A szurkoló a nemtetszését csak úgy fejezheti ki, hogy vagy elkiabálja magát, vagy kiírja molinóra. Most is vállalom: minősíthetetlen teljesítményt nyújtott az ETO azon a novemberi estén" - zárta rövidre Horváth Gergely, aki szerint "élvezetes foci utoljára Győrben Fehér Mikivel, Korsós Gyurival, Lakos Palival volt".

Ha Olvasóinknak nem ugrana be elsőre ez a korszak, segítünk. 1997 és 1999 között a vasárnap elhunyt Reszeli Soós István vezetésével két szezonban úgy végzett negyedik helyen az ETO, hogy még a régi stadionban meccsről meccsre 10-15 ezer szurkoló biztatta a csapatot.

Mi az ultrák hitvallása?

"Mindig kitartunk a klub mellett, nekünk mindegy ki az edző, ki a tulaj, ki a szponzor, ki lövi a gólokat. Nekünk ők mind-mind epizódszereplők. A legfontosabb egyedül az ETO."

Más kérdés, hogy Győrben a szurkolói keménymag viszonylag kis számú, ők biztosan nem tudják sem most, sem később megtölteni a stadiont."Ha harmadosztályba vagy megye 1-be csúszik le a csapat, ránk akkor is számíthatnak a játékosok"


"Addig nem lesz újra ütős, jó klub az ETO, ameddig játékosokat nevelnek ETO-sok helyett. Akárhogyan alakul az egyesület sorsa a jövőben, ezt mindenképp szem előtt kell tartani.

Ha harmadosztályba vagy megye 1-be csúszik le a csapat, ránk akkor is számíthatnak a játékosok. Igazi győri zöld-fehér szurkoló mindig kitart az ETO mellett" - búcsúzott Kocsis Balázs Ebola, Ferenc János és Horváth Gergely teljes egyetértésben.

Az ETO focicsapatáért Facebook-közösség alakult ki, ide kattintva tekinthetik meg az oldalt!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegnyomor után szellemáruház? Szerelik szét a győri Baumaxot - fotók

Ha esetleg mégsem érkezik az osztrák tulajdonú bútoráruház a 83-as főút mellé, akkor meglehetősen lehangoló látványt nyújt majd a hatalmas üres épület Győrben. Tovább olvasom