Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Mezőörsön időt kaptak a gólyák

Kisebb fórum alakult ki a napokban hazaérkezett gólyák ügyében Mezőörsön, ahol a Fő utca egyik családját állítólag zavarják a védett madarak, ezért már korábban a fészek átköltöztetését kérték.

A természetvédők és az E.ON munkatársai szerint viszont költés előtt hiba lenne áttelepíteni azt.

A falubeliek közül többen felfigyeltek a szokatlan mozgásra, a 9 méteres oszlopot szállító teherautóra, valamint a természetvédők képviselőjének terepszínű ruhájára. Tóth Sándorné sok éve ˝gólyafelelős˝, ő jelenti a védett madarak érkezését, a szaporulat, azaz a kisgólyák számát.

˝Nyolcvanhárom óta itt élek, azóta minden évben megérkeznek a gólyák. Nem értem, miért lehet ez most gond, hisz az oszlopot korábban megemelték, új tartófészek is került a madarak alá. Piszkítanak, ez igaz, de ezzel együtt a faluhoz tartoznak. Reményeink szerint idén is lesznek kisgólyák.˝

Maradnak a madarak: Az E.ON-osok és a természetvédők gólyamentő akciójának köszönhetően új oszlop, új fészek készül, de legkorábban augusztusban. Fotó: Krizsán Csaba
Maradnak a madarak: Az E.ON-osok és a természetvédők gólyamentő akciójának köszönhetően új oszlop, új fészek készül, de legkorábban augusztusban. Fotó: Krizsán Csaba

Ismerősök és ismeretlenek is csatlakoztak a gólyamustrához, s többen velünk együtt bizonyára a fészekbe is szívesen belenéztek volna. Bogárdi Zoltán polgármester abszurdnak nevezte a történteket, a gólyafészek levételére viszont alkalmatlannak nevezte az időt. Időközben megérkezett az E.ON darus kocsija, aminek segítségével az új oszlop öt méterrel arrébb kerülhetne. Gólyástól, fészkestől azonban erre most senki nem vállalkozott.


Szóval a nagy autó ahogy jött, úgy el is ment. Téringerné Peimli Piroska, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet vezetője annak a félelmének adott hangot, miszerint ha megbolygatnák a költőpárt, előfordulhat, hogy a gólyák soha többé nem térnek vissza. ˝Gyirmóton és Koroncón a villanyoszlopok áthelyezésével több gólyafészek is új helyre került. Sikerrel, mert a madarak elfogadták az új helyüket. Ebben bízunk itt is, ám az új oszlop, vele együtt pedig az új fészek kihelyezését legkorábban augusztusban szorgalmazzuk˝ – mondta el.

Mezőörsön az útszéli közművek ismeretében megvizsgálták a lehetőségeket a fészek áttelepítésére, abban viszont a jelenlévők egyetértettek: védett madarak lévén fontos, hogy a gólyák ide térjenek vissza.

Olvasóink írták

 • 4. tarcus 2010. március 31. 21:27
  „Úgy vagyok ezzel, hogy ha választani kell, ki maradjon és ki menjen, akkor egyértelműen a gólyáknak kell maradni és az idióta reklamálóknak menni. Fussanak csak alatta és mossák le naponta az ablakot, ki nem sz...ja le, a gólyák érdeke a legfontosabb, az ember pótolható, a gólya nem!”
 • 3. borsodi14 2010. március 30. 07:52
  „Valóban eddig nem zavarták az ott lakókat...ennek több évtizede! Sajna a cikkből nem derül ki, hogy pár évvel ezelőtt a fészket a házhoz méterekkel közelebb helyezték. Így a gólya naponta fröcsköli be az ablakot, a járókelők meg futottak a fészek alatt ha nem akartak a nyakukba kapni egy kis "finomságot". A kérés csak annyi volt kerüljenek vissza a régi helyükre ami pár métert jelent.”
 • 2. Driver 2010. március 29. 21:12
  „Egyet értek az előttem szollóval. Idiotizmus from Hungary.”
 • 1. Pedró 2010. március 29. 12:51
  „Na azzal az idióta családdal kéne megfizettetni a költségeket, aki reklamál! Nórmálisak?
  Örülni kellene a gólyáknak, nem kekeckedni!
  Eddig miért nem zavarta őket?
  Látszik, hogy sok ideje van a reklamáló családnak!
  Agyamentek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakapták az ellopott villanyborotvákat

A károsult cég képviselője a napokban vette át azt a 480 villanyborotvát, amit a rendőrség Győrben… Tovább olvasom