Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Mezőörs takaréklángon

Az elmúlt másfél évtized alatt egyszer szorult rövid időre hitelfelvételre a mezőörsi önkormányzat. Amennyiben nem bírálják el kedvezően a településnek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű községek támogatására elkülönített alaphoz benyújtott pályázatát, az idén bankoktól kényszerül kölcsönt felvenni.
A 976 lakosú Mezőörs idén 135 millió forintból gazdálkodik. Az összeg nagy részét elviszi az összevont intézményként működő iskola és óvoda. Fejlesztésre csupán három és fél millió jut. Felújításokra minimális összeg, beruházási fejlesztésre egyáltalán nem. Nagyon rossz állapotban vannak a község belterületi útjai, ezeken szeretne a község valamelyest javítani.

Az úgynevezett önhiki-pályázattól 10 millió forintot remél a község. Mezőörsön 32 vállalkozót tartanak nyilván, többségük egy-két személyes családi vállalkozás, a périekkel közös mezőgazdasági szövetkezet foglalkoztat 35 embert és a közeli Bábolna ennél valamivel kevesebbet. Mezőörsön az iparűzési adó a kétszázalékos maximum, de így se sok folyik be a község kasszájába.

Forrás híján maradnak a pályázatok és a minden lehetséges módon való ésszerűsítés és takarékoskodás. Három éve a szomszédos Rétalappal közös körjegyzőséget működtet Mezőörs, a 2002/2003-as iskolai évben közös működtetésre összevonták az iskolát és az óvodát. Rétalappal közös védőnői körzetet működtetnek és közös intézményfenntartási társulást hoztak létre Rétalappal. Mindegyik hozott valamennyit a helyieknek. A köztisztviselők a lehetséges legszerényebb bért kapják. A község korszerűsítette közvilágítását, s a munkákat elvégző cégnek tíz év alatt kell kifizetni a költségeket, így jóformán a megtakarításból tudják fizetni a részleteket.

A község nemrég két számítógépet nyert pályázaton, s ezzel szeretnének létrehozni egy mini teleházat. Az ésszerűsítésre a legújabb vállalkozása az volt a községnek, hogy Nagyszentjánossal, Rétalappal és Bőnnyel gyermekjóléti szolgálatot hoztak létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízek versenye a Duna-parton

Huszonöt bográcsban rotyogott a halászlé vasárnap Győrött, a Mosoni-Duna-parton. Több százan… Tovább olvasom