Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Meteorraj látható szerda éjjeltől

Győr-Moson-Sopron - A Perseidák meteorraj vonulását észlelhetik a csillagos égbolt kedvelői a szerdai és a következő estéken, éjszakákon. A nemzetközi csillagászat éve alkalmával az amatőr csillagászok meteorlesre várják az érdeklődőket.

– Az augusztusi meteorhullás, amelyet a magyar néphagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevez, legalább kétezer éves múltra tekint vissza. Az első feljegyzés, amely biztosan a Perseida meteorrajt említi, kínai csillagászoktól származik Krisztus után 36-ból – mondta el portálunknak Kiss Gyula, a Stella Sopron Csillagászati Egyesület vezetője.

– Az augusztusi meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak szétsugárzódni – innen ered a Perseidák elnevezés. A Perseidák meteorrajt felépítő milliárdnyi porszemet egy üstökös szórta szét a Naprendszerben. A sok ezer év alatt, amit a szülőüstökös a Naprendszerben töltött, a törmelékfelhő már a teljes pálya mentén szétszóródott. Az apró porszemek sebessége 200 ezer kilométer óránként, így a légkör sűrűbb részeibe érkezve látványos tűzijátékot produkálva égnek el. Jó esetben minden percben várhatunk egy-két pompás felvillanást.

Természetesen a hullócsillagokra várván nem csupán ekkor érdemes kinézni az égboltra. Aki teheti, az ezt követő napokban is kitelepülhet fényszennyezéstől viszonylag mentes, sötét égboltú helyre. Így van esélyünk megfigyelni azokat a meteorokat, amelyek éppen csak súrolják a földi légkört, mintegy ˝lepattanva˝ róla. Ezek a meteorok meglehetősen ritkák, de mivel szinte horizonttól horizontig az egész eget ˝végigszántják˝ és a legtöbbször színesek is, megfigyelésük életre szóló élmény.


Szakmai útmutató Sopronban

A Perseidák meteorraj vonulásának észlelésére szerda este fél 9-től a Stella Sopron avatott tagjai szakmai útmutatókkal várják az érdeklődőket a soproni Fáber-rét nyugati részére. A helyszín térképe megtalálható az egyesület honlapján: http://sopron.mcse.hu/ Az észlelés teljesen felhős idő esetén elmarad.

Olvasóink írták

  • 3. tricse 2009. augusztus 13. 10:56
    „Egy fránya hullócsillagot se láttam pedig figyeltem egész hajnalig:(”
  • 2. [Balu] 2009. augusztus 12. 18:30
    „Kár hogy nagyon felhős van ma, remélem estére kitisztul valamennyire.”
  • 1. Ikrob 2009. augusztus 12. 16:11
    „Tavaly volt olyan, hogy egyszerre három hullócsillag szántott az égen. Én előtte ilyet még sosem láttam...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baltával támadt a rabló az idős házaspárra

Győr - Egy idős házaspártól pénzt követelt egy román állampolgárságú férfi és baltával ütötte őket: az idős férj orr- és többszörös arccsonttörést szenvedett. A kiérkező rendőrök fogták el a rablót. Tovább olvasom