Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Meteorológiai állomás a hátsó udvaron

Győr - Műszerek sokaságából áll az a meteorológiai állomás, amelyet ifj. Berecz Péter és édesapja hozott létre győr-nádorvárosi családi házuk udvarán. A mért adatokat jeladó küldi számítógépre.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat anyagi okok miatt a péri repülőtérre költöztette győri főállomását tavaly június 1-jén, több mint fél évszázados működés után. Likócson azóta csupán automaták mérik az időjárás jellemzőit. A megyeszékhely így sem maradt emberi megfigyelés nélkül: több lelkes „amatőr" meteorológus kémleli az eget és a műszereket. Közülük az egyik ifj. Berecz Péter, aki Nádorvárosban kétszázezer forintból, valamint saját és édesapja – id. Berecz Péter – rengeteg munkájával meteorológiai állomást hozott létre.

„Gyerekkorom óta érdekel a meteorológia. Szüleim mondják, hogy ha esett az eső vagy havazott, sokszor csak álltam az ablakban és
néztem. Azóta végzek megfigyeléseket" – mondta a csőszerelőként dolgozó 37 éves férfi, aki szívesen tanult volna meteorológusnak is, de tanulmányi eredménye ezt nem tette lehetővé. Hobbija 2006 nyarától kezdett komolyabbá válni, akkortól járt ki rendszeresen a likócsi állomásra, amelynek munkatársa, Roszik Róbert segítségével szabványos hőmérőházat készített.

Ifj. Berecz Péter sok más mellett a talajhőmérsékletet is méri, közvetlenül a föld felszínén, valamint 2, 5, 10, 20, 50 és 100 centiméter mélyen. Fotó: Krizsán Csaba

A Liezen-Mayer utcai családi házban azóta rendkívül komoly műszerpark állt össze. Ifj. Berecz Péter méri a csapadékot, a levegő és a talaj hőmérsékletét, a légnyomást, a páratartalmat, a szél irányát, sebességét és lökéseit. Különlegességként regisztrálja a radiációs minimumot (a talaj éjszakai kisugárzása következtében a földtől 5 centiméterre beálló legalacsonyabb hőmérsékletet), valamint a harmatpontot is. (Utóbbi azt a hőmérsékletet jelöli, amikor változatlan nyomás és páratartalom mellett a levegő vízgőzzel telítetté válna.) Az adatokat jeladók küldik számítógépére, ahol archiválja azokat és grafikonokat készít belőlük – így a szobában ülve látja, hogyan változik az idő percről percre.

Munkáját az Országos Meteorológiai Szolgálat is elismerte azzal, hogy bevette csapadékmérő hálózatába. A társadalmi észlelőgárda tagjai naponta mérik a csapadékot, és egy formanyomtatványon havonta elküldik a budapesti központba. Érdekesség, hogy a likócsi állomáson 672 milliméter (azaz liter/négyzetméter) eső, hó hullott tavaly, míg az ettől öt-hat kilométerre lévő Liezen-Mayer utcában 722,6.

A rendszer fejlesztésében nagy segítséget nyújt az édesapa. Id. Berecz Péter afféle ezermesterként megoldotta, hogy a berendezések állandó feszültséget kapjanak, és ne okozzon gondot egy esetleges áramkimaradás sem. Ugyancsak ő volt az, aki használhatóvá alakította a gyári szélmérőt, mert az esetenként csak pörgött, és éppen azt nem mutatta, merről fúj. A következő lépés a párolgásmérő beüzemelése lesz a péri főállomáson látottak és feljegyzettek alapján. Az úszómedencéhez hasonló szerkezet már ott áll az udvaron.


Az igazi 10 millió

– Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra törekszik, hogy a területi eloszlást figyelembe véve fenntartsa mintegy hatszáz fős társadalmi csapadékészlelő hálózatát – mondta el lapunknak Nagy József megfigyelési főosztályvezető. A szakember hozzátette: néhány százezer forintból már komoly házi állomás hozható létre, de egy OMSZ-főállomás felszerelésének ára a hitelesített, kalibrált műszerekkel eléri a tízmillió forintot.

Olvasóink írták

  • 1. nonem 2008. január 30. 11:00
    „Csak most vettem észre a cikket és GRATULÁLOK!
    Igazán kitartó munka eredménye lehet!
    Én is hasonlóan érdeklődöm az időjárás különféle változásai, előrejelzései, átlagai felől. Jó lenne, ha a kisalföld szorítana helyet napi rendszerességgel akár neten is a mért és archivált adatokat pedig neten meg tudnám (nk) nézni. És hol vannak az eredmények elérhetőségei?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő generációt támogatják a képviselők

Rábapatona - Szándéka szerint a jövőt támogatja a Rába-parti település önkormányzata azokkal az… Tovább olvasom