Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Mesterházy: ˝Nem fogunk elzárkózni˝

"Az Országgyűlésben szinte semmit sem tudunk keresztülvinni. Ez óhatatlanul arra kényszerít minden ellenzéki pártot, hogy a Parlament falain kívül próbáljon teret nyerni" – nyilatkozta a Kisalföldnek Mesterházy Attila MSZP-elnök, aki szerdán este Győrben járt.
– A Fidesz tábora apad, amiből azonban az ellenzék – a Jobbik kivételével – eddig alig profitált. Érez személyes felelősséget ezért?

– Nekem az a felelősségem, hogy a pártot újjáépítsem. Az MSZP 1990 és 1992 között elveszítette megmaradt támogatóinak negyedét, majd két évre rá hatalmas választási győzelmet arattunk. Természetes, hogy most is nehezen építjük újjá a pártot. Szintén normális folyamat, hogy a Fidesztől elfordulók először a bizonytalanok táborát gyarapítják, de a biztos pártválasztók körében azért fokozatosan nő a támogatottságunk. Két éve sokan azt mondták, hogy az MSZP már meghalt, csak nem vettük észre, most pedig abban ért mindenki egyet, hogy a Fideszt nélkülünk nem lehet leváltani.

– Nem arról van szó inkább, hogy a választók döntő többsége az MSZP nyolcéves kormányzati teljesítményét látva nem szívesen bízná az országot a szocialistákra?

– Biztosan sokan úgy vannak vele, hogy a Fideszben és az MSZP-ben is csalódtak, és egyikre sem kíváncsiak. De ha ez igaz, akkor az a kérdés is feltehető, hogy az LMP vagy a Jobbik miért nem vette már át a vezetést a felmérésekben.

Mesterházy Attila MSZP-elnök:  Nekem az a felelősségem, hogy a pártot újjáépítsem. Fotó: Bertleff András
Mesterházy Attila MSZP-elnök: Nekem az a felelősségem, hogy a pártot újjáépítsem. Fotó: Bertleff András


– A hétvégi Békemenet azért azt üzente, hogy nagyon sokan támogatják a kormányt, ráadásul a Fidesz–KDNP egy most vasárnapi választáson minden bizonnyal újra kényelmes többségbe kerülne a parlamentben.

– Az, hogy százezer ember...

– ...vagy több...

– Jó, legyen több. Szóval az, hogy ennyien kimentek az utcára a nyolcmillió választóból, csupán azt jelenti, hogy sok lelkes ember még mindig hisz Orbán Viktornak. A felmérések pedig az én megítélésem szerint nem azt mutatják, hogy a Fidesz biztosan megnyerne egy mostani választást, mert a legtöbb választó jelenleg a bizonytalanok közé tartozik.

– Az MSZP érezhetően előszeretettel használná az utcát politikai nyomásgyakorlásra. Amikor kormányon voltak, éppen emiatt kritizálták a Fideszt. Mi változott?

– Az, hogy a Fidesz kétharmados többsége miatt az Országgyűlésben szinte semmit sem tudunk keresztülvinni. Ez óhatatlanul arra kényszerít minden ellenzéki pártot, hogy a Parlament falain kívül próbáljon teret nyerni. Mi korábban soha nem a tüntetések, hanem a harag és a düh felkorbácsolása ellen tiltakoztunk.

– Nem gondolja, hogy a magyar kormánynak szánt európai bírálatok azért nem hatnak különösebben a választókra, mert nekik meglehetősen mellékes kérdés a médiatörvény, a bírák nyugdíjkorhatára vagy a nemzeti bank függetlensége?

– A megélhetési gondok mellett biztosan nem ezek a legfontosabb kérdések, ettől függetlenül foglalkozni kell velük, mert saját magunk vállaltuk, hogy tiszteletben tartjuk az EU joganyagát és értékeit. A miniszterelnök tudatosan próbál rájátszani arra, mintha Magyarországot bárki megtámadta volna, miközben az ő politikájának elemeit kritizálják nemcsak baloldali, hanem konzervatív politikusok is. Arra is érdemes figyelni, hogy amint a kormányfő békülékenyebben tárgyalt, a forint azon nyomban erősödött, ami az emberek zsebében hagy pénzt.

– Képesnek tartja arra a pártját, hogy két év múlva egyedül váltsa le a Fideszt, vagy úgy látja, hogy az ellenzéki pártoknak szövetségre kell lépniük ezért?

– Semmilyen szövetségkötés elől nem fogunk elzárkózni, mert Orbán Viktor rendszerének leváltását fontosabbnak tartjuk pártpolitikai céljainknál. De nem elég csak választási koalíciót létrehozni, abban is meg kell állapodnunk, milyen programot hajtanánk végre kormányra kerülve.

– Ha már az egység témáját feszegettük: hogy van az MSZP Gyurcsány Ferenc nélkül? Megkönnyebbülés, hogy távozott?

– Nem érzelmi kategóriával írnám le a helyzetet. Az ő és társai kilépésével megerősödött az MSZP, mert végre nem a belső ügyeinkkel traktáljuk a médiát. Nincs bennünk harag, később akár együtt is tudunk működni velük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Információs nap hasznos tanácsokkal

Február 1-jén információs napot tartanak a Győri Ipartestület székháza IV. emeleti tanácstermében… Tovább olvasom