Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Merülés a római romnál

Megkezdődött kedden annak a római kori kikötőerődnek a feltárása, amit Kunszigetnél a Mosoni-Duna rejt. A romnál, amit Tündérvárnak hívnak, a búvárrégészek ásatásokat is végeznek, uniós pénzből, nemzetközi erősítéssel.

Négyhetes program

Tündérvár titka: A romantikus elnevezést kapott kikötőerőd nyomait a víz alatt kell keresni.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal négyhetes merülési programjának kezdeteként búvárrégészcsapat vette birtokba a Toronyvári-dűlő Dunához közeli részét. Kunszigetnél ókori falak kövek őrizte múltját kutatják, amelyet egyelőre a folyó kék szalagja és a lerakódott hordalék, az iszap rejt el a kíváncsi tekintet elől.

A régészek és a búvárok az elkövetkező hetekben váltják egymást a római kikötőerőd maradványainál, a www.kisalfold.hu honlapon naponta friss híreket közlünk a kunszigeti kutatómunkáról.

Tóth J. Attila életében nagy napnak számít a tegnapi. Európai viszonylatban is jelentős víz alatti feltárást irányíthat, s hosszú idő telt el, rengeteg tennivaló után juthatott idáig. Tavaly szeptemberben kezdődött a projekt előkészítése, tervezése, a franciákkal és a szlovénekkel közös, uniós pályázat megfogalmazása. Idén pedig mostanáig a pénzügyeket, a szerződéskötéseket intézte, az engedélyeket rendezte. Mostantól azonban a merülések játsszák napi programjában a főszerepet.

Ásatás a folyóvízben

Egyelőre négy magyar, búvárnak kiképzett régész érkezett megyénkbe és a győri sportbúvárok támogatásával kezdték meg a meder felderítését. Egyikük Fekete Csanád, aki végzettségére nézve régész, de az elmúlt években kitanulta a búvárkodást is. Azóta tudományos és sportcéllal is többször merült már, például a Tiszában és a Vörös-tengeren. Kunszigetre azért jött szívesen, mert két általa kedvelt dolgot köthet össze. A víz alatti kutatás számára különösen izgalmas, mert nem támaszkodhat csupán a szárazon megszerzett ásatási tapasztalataira. Már azt is sikernek tartaná, ha a tervek szerint végezne a csapat a maradványok letakarításával.

– A tévhitekkel ellentétben a régésznek nem egy aranytárgy megtalálása jelenti a nagy élményt, hanem múltunk egyedi megoldásainak felfedezése. Ilyen lehet egy bástya alapjának sajátos formája is – nyilatkozta Korom Anita, akinek búvárrégészként a kunszigeti az első munkája. A régészet minden ága érdekli, így a víz alatti kutatásból sem akart kimaradni, és reméli, hogy a Mosoni-Dunában a rómaiakról kialakított ismereteink érdekes összefüggéseire bukkanhat.

Régi kövek a mederben

A Győri Búvár Sportegyesület elnöke, Kunert Miklós a feltárás gyakorlati részében vesz részt. A tudományos programot a merülések során szerzett tapasztalataival, technikai tudásával támogatja. Elmondta, hogy a folyóban végzett méréssorozat, feltárás nem annyira látványos, mint mondjuk egy tengermélyi roncs felkutatása, de őt mégis vonzza ez a szerinte „szöszmötölős", aprólékos munka. Már az is lenyűgözi, ha olyan betonozást, falazást szemlélhet a víz alatt, amelyet a rómaiak több évezrede alkalmaztak és máig kiállta az idő próbáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlóközpont a Gardénia helyén is

A Gardénia rt. épületeinek helyén hatalmas bevásárló- és szabadidőközpontot tervez felépíteni egy… Tovább olvasom