Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Merre jár a buszom? Elkezdődött az információs oszlopok tesztüzeme Győben - Videó!

November 24-től elindult a megállókba telepített digitális oszlopok tesztüzeme. Kipróbálták a jegykiadó automatákat is. Hamarosan elindul a "zöldút-kérés" tesztelése. Pár nap és élesben indul a rendszer.

Végéhez közeledik a közösségi közlekedés fejlesztésének projektje Győrben. Az utastájékoztató rendszerek már működnek a buszmegállókban, igaz a tesztüzem miatt, még csak tájékoztató jelleggel.
A szakemberek több mint száz helyi járatú autóbuszba szerelték be a szükséges technikai eszközöket. A GPS alapon működő rendszer segítségével a központból és megállókban állók is mindig látják, hogy merre járnak az autóbuszok. A járművek fedélzetén képes, illetve hangos utastájékoztatás is üzemel hamarosan.

November 24-én, csütörtökön, a Városháza melletti buszmegállóban tartottak röpke bemutatót az információs oszlopok és a jegykiadó automaták működéséről.

Fotó: T.Zs.
Fotó: T.Zs.

A totemoszlopok felső részén egy digitális kijelző látható, melyről leolvasható, hány perc múlva érkezik az adott járat. A megjelenő felkiáltójelek azt jelzik, hogy a számadat tájékoztató jellegű, a statikus menetrend szerinti érkezést írja ki. Amennyiben nem jelenik meg a felkiáltójel, úgy a GPS alapú, pontosabb értéket láthatjuk - tudtuk meg.

A kihelyezett automatákból jegyünket és bérletünket is megvásárolhatjuk. A berendezés pénzérmét, bankót és bankkártyát is elfogad. 0-24 óráig áll az utasok rendelkezésére.

A tesztüzem ideje alatt, a megjelenő információk csak tájékoztató jellegűek. Kisebb nagyobb eltéréseket is tapasztalhatunk, továbbá még nem minden járművön üzemel az utastájékoztatás sem. A tesztelés ideje alatt az utasok ezekkel a hiányosságokkal szembesülhetnek. A tesztüzemek december elejéig tartanak. 

 

 

Az oszlopon látható egy menetrendi tábla is, melyeket ledsorok egészítenek ki. A fények mindig az aktuális megállóhely neve mellett világítanak, így láthatjuk, hogy buszunk éppen merre jár.

Fotó: autozz.blog.hu
Fotónk illusztráció. Forrás: autozz.blog.hu

Hamarosan indul a zöldút-kérés tesztelése is: a város öt kereszteződésében az oda érkező buszok a jelzőlámpáknál plusz zöld időt kapnak. Az érintett csomópontok: Bácsai út-Körtöltés út-Szabadrév út, Nagy Imre út-Mónus Illés út, Ipar út-Puskás Tivadar út, Ipar út-Nagy Sándor József út, Jereváni út, József Attila út.

Videó: Cseh Róbert

A projekt teljes költségvetése 563 millió forint, melyből a nyertes konzorcium 56 millió forint saját erőt biztosít. A projekt két részre különül: az utastájékoztató rendszer kiépítését a Synergon Kft végzi, míg a jegykiadó automaták telepítését a Systrans Kft.

Hasonló rendszer működik Londonban, Párizsban, Grazban. A fejlesztés célja, hogy minél többen utazzanak tömegközlekedéssel, s hogy ehhez megbízható, kényelmes lehetőségeket biztosítsanak.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. chihiro 2011. november 27. 14:39
  „nekem nagyon tetszik! egy dologgal van problémám, ami igazából csak a buszmegállónál lakókat zavarhatja: a hangos utastájékoztatás! nálunk vagy 5féle busz jön és ugyanennyi megy el a túloldalon. azaz kb.10 busz esetében hallgathatjuk, hogy épp melyik buszmegállót hagyta el. a buszforgalom miatt ez szinte úgy néz ki, hogy folyamatosan mondja a magáét hangosan. most még oké, de mi lesz nyáron, mikor nyitva lesznek az ablakok?? hülyét fogunk kapni tőle..”
 • 32. meteor* 2011. november 25. 20:43
  „Akkor azt hiszem, minden ujitasnal csinaljanak szavazast, es ha elegen teszik fel a kezuket a finanszirozasra, akkor megepithetnek ilyen ingyen informacios kellekeket. <moderálva>”
 • 31. Freehill 2011. november 25. 19:38
  „A végállomásokon azért lenne kisebb jelentősége a totemoszlopoknak, mert onnan (legalábbis elvileg :)) menetrend szerint indul minden járat, tehát a statikus menetrend is ugyanazt az információt nyújtja. A közbenső megállókban már érdekesebb, hogy menet közben mennyi késést/sietést szedett össze. (Persze most még az oszop is általában a menetrend szerinti érkezést mutatja, ezért előfordul, hogy a busz már elment, az oszlop pedig még visszaszámlál, de a cikkben is olvasható, hogy ez ideiglenes, hamarosan megváltozik, és akkor lesz igazán haszna az oszlopoknak!)”
 • 30. kurbli 2011. november 25. 17:30
  „29. pappe
  legyen úgy, mi is szeretnénk....”
 • 29. pappe 2011. november 25. 15:34
  „27-hez: "Szerintem szép csendben leépítik a Révai utcát..." Bár úgy lenne! (Egy ott lakó.)”
 • 28. Valaki 2011. november 25. 14:44
  „Egy tej-automatát is rákothettek volna, akkor legalább lenne valami értelme! :)))”
 • 27. bn 2011. november 25. 14:04
  „A Révai utcában még azt sem tudják megoldani, hogy a "végállomásra" beérkező busz ne az alagútnál tegye le az utasokat, mivel nem tud bemenni a sok parkoló busztól...
  Szerintem szép csendben leépítik a Révai utcát...”
 • 26. Mary02 2011. november 25. 13:10
  „Nagyon sok helyen van totemoszlop, de a Révai utcában, ahonnan a buszok legtöbbje indul, nincs. A régi menetrendeket pedig este képtelenség elolvasni.”
 • 25. bn 2011. november 25. 12:49
  „#24: A betűméretéhez mi köze van már Steve Jobsnak???

  Szerintem a járatok nevének hossza hatással van a betűméretre is. Ha nagyon hosszú a célállomás neve, akkor csak úgy fér ki, ha kicsit kisebb a betűmérettel írják ki. Mivel nem lehet mindenféle betűméret, ezért a legkisebbhez igazították az összes feliratot. Sajnos nem tudok más mondani, mint hogy közelebb kell menni picit, vagy fülelni.”
 • 24. elemér 2011. november 25. 11:42
  „A totemoszlopokat nem Steve Jobs tervezte, aki preciz és szakértö volt a kalligráfiában. Neki köszönheti a világ azokat a gyönyörü betüket, amik az irodacsomagokban vannak.”
 • 23. pappe 2011. november 25. 08:46
  „A totemoszlopokon miért nem lehetett nagyobb számokkal kijelezni, a buszokat? A régi sima fehér táblán kábé 10 centis fekete számok virítottak, amelyeket még egy rövidlátó is képes volt messziről felismerni. A mostaniakhoz meg távcső kell.”
 • 22. humer 2011. november 25. 08:14
  „Úgy látszik a hozzászólók többsége még a kádárrendszerben él: nem érti mi az a pályázati rendszer és még a jó öreg szovjet mintában gondolkodik....
  Ha nem Győr pályázza meg, akkor pl, valamelyik Portugál, vagy Franci kisváros kapja meg a pénzt, és aki hazajött volna nyaralásból most akkor ezen sírna...”
 • 21. PaPa 2011. november 25. 08:05
  „"18. meteor*Mi köze lehet a (jövő évi) busz ticket áraknak az új infó rendszernek? Nem az emberek finanszírozták, hogy legyen, a város vállalta a modern tömegközlekedési támogatást és adta a városiak kényelmére." Sajnos a győri vezetés nem nyugati város vezetés és mindenből csak a pénzt látják és igen is megfogják emelni a bérletek árát mert azért fejlesztenek. Itt is minden a pénzről szól!!”
 • 20. elemér 2011. november 25. 00:49
  „Mindezt a mobilon is megkapja a zember SMS. Tehát még okos telefon se kell oda. Ami egy lapon megvan a net-n, azt simán meglehet kapni SMS mobilon. Ez uj technika és ingyenes. Magyarul még nem forditották. (Tech Talk - NYTimes.com)
  http://dotgo.com/
  http://www.youtube.com/watch?v=11XHcoyxVto”
 • 19. Zsudiji 2011. november 25. 00:49
  „Lehet, hogy megkutyulták a dolgokat, de nekem nagyon bejön. :) Jó rájuk nézni :D”
 • 18. meteor* 2011. november 24. 23:39
  „Mi köze lehet a (jövő evi) bus ticket áraknak az új info rendszernek? Nem az emberek finanszíroztak, hogy legyen, a város vállalta a modern tömegközlekedési támogatást és adta a városiak kenyelmere. Emiatt nem kene emelni a jegyarat mert aztan majd olyan magas költségbe fog kerülni, hogy nem lesz kiért díszelegjen az uj technika a buszmegallokban.”
 • 17. kikelet_ 2011. november 24. 22:07
  „A sok okoskodónak: az egész projekt uniós finanszírozású, a 10% önrészből 1, azaz EGY darab Credo buszt lehetett volna venni.”
 • 16. mir 2011. november 24. 21:41
  „Nekem semmi bajom az oszlopokkal szerintem legalább ezeknek van értelme igaz az egyik pár napja elkezdett rikoltozni, hogy rongálást tapasztalt, rögzítésre került és a diszpécserközpont figyelmeztetve lett bla bla miközben a kutya sem járt a közelébe :)”
 • 15. rubeola 2011. november 24. 21:15
  „A jegyek és bérletek ára tuti emelkedni fog, az oszlopok nélkül is!!! A buszok késével pedig úgy vagyunk, mint az "öregasszony". " Kedveském, nem tudja hány perce ment el a vonat?- Talán kettő perce.-válaszol a vasutas. Jaj, de jó, már azt hittem, hogy régebben elment." Ha lekésem, hát mindegy mennyivel.....Ha meg várni kell, attól úgysem jön előbb, ha bemondja az "ótómata". Szerintem is inkább buszokat vettek volna azon a pénzen!”
 • 14. kisokoska 2011. november 24. 21:09
  „Jónak tartom, másokkal ellentétben az utas tájékoztató rendszer kiépítését, habár ha csak azt írták volna ki a korábbi táblákra, hogy mikor érkezik a járat az adott megállóhoz az is hasonló pontosságú lett volna. Marcalváros induló járat oldalán teljesen felesleges volt jegykiadó automatát felszerelni, mivel 20 méter a diszpécser szolgálat. A buszok továbbra is késnek, és hiába jelenik meg, hogy 2-1 perc, a busz nem jön. Meg kell, hogy mondjam, Marcalvárosból bizonyos gépkocsivezetők rendszeresen később indulnak. Azt nem értem, hogy a diszpécser miért nem áll a helyzet magaslatán. Bosszantó, hogy van amikor 5 perc késéssel indul a járat.Ilyen esetekben nincs az az információs tábla amely követni tudja az ilyen buszokat, ha pedig csak felkiáltójeles az idő, akkor meg minek a tábla, hisz mindig megvárta az ember a buszt.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót ˝zsákmányolt˝ Győrből - Ki tud az ellopott Fiat Ducato-ról?

A Győri Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. Tovább olvasom