Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Merre halad Győr a következő húsz évben?

Az idei első győri közgyűlésen a képviselők egyhangúan elfogadtak a megyeszékhely 20 évre szóló fejlődési programját. Alaposan kiveséztük a dokumentumot.

A szóban forgó program olyan tanulmány, mely pontosan szinte semmire nem kötelezi a várost, de a fejlődés, a jövő irányvonalait egyértelműen rögzíti.

A "Local Agenda 21 Győr - Helyi Program Győr hosszú távú fenntartható fejlődéséért" harmincegy oldalas tanulmány bizonyos részei ugyan közhelyszótárra emlékeztetnek, a dokumentum számos általános érvényű uniós nyilatkozatot állít középpontba, de a gazdasági és közlekedési rész, valamint az Újváros rehabilitációját taglaló fejezet számos konkrétumokat is tartalmaz.

A fővárosi székhelyű Ceurina Kft. készítette tanulmány legfontosabb részeinek kivonatát teszi közzé most a kisalfold.hu.

Ide kattintva olvashatja el Győr húsz évre szóló fenntarthatósági programját az elejétől végig!


A gazdasági aranyháromszögre kell építeni

A koncepció szerint a város hosszú távú fejlődésének stratégiáját nagytérségi szempontból csak a Budapest, Bécs és Pozsony közötti lét kapcsolatrendszerének szereplőjeként lehet meghatározni

Ezért szükséges rendszeresen egyeztetni a három város vezetőivel, szakembereivel Győr egyértelmű, partnerségekre épülő pozicionálása érdekében.

Az aranyháromszögként is emlegetett három város földrajzi fekvése eddig remekül kedvezett Győrnek, s ha azt figyelembe vesszük, hogy Pozsonyban (is) sikeresen működik a VW-gyár, akkor hosszabb távon akár komoly együttműködés is kialakulhat az azonos konszernhez tartozó győri Audi és a szlovákiai üzem között - legalábbis beszállítói szinten.


`Testvérgyár´ Pozsonyban.
`Testvérgyár´ Pozsonyban.


Nagy lehetőségeket kínál a turizmus, kérdés, hogy ki tudja-e ezeket aknázni Győr?

Fontos gazdasági fejlesztési területként tekint a tanulmány a turizmusra.

Utóbbi lehetőséget a város egyik legalapvetőbb és legértékesebb természeti erőforrásával, a folyók és a vízpartok rendbetételével - különös figyelmet fordítva a Mosoni-Dunára - együtt említi a program.

Nehéz cáfolni, hogy mindez kecsegtető perspektívának tűnik, más kérdés, hogy egyelőre nem igazán látni az első lépéseket e téren.A fenntartható turisztikai szolgáltatások legfontosabb fejlesztési irányai a következők a tanulmány szerint

– Komplex turisztikai csomagok kidolgozásával növelni kell az ide látogató bel- és külföldi turisták térségben tartózkodásának időtartamát.

– Kiemelt figyelmet kell fordítani az aktív pihenésre vágyók igényeire, számukra speciális turisztikai csomagok kialakítása szükséges (ökoturisztikai programok, gyógyturizmus, a Szigetköz adottságainak kiaknázása).

– Cél, hogy valamennyi turista megtalálja Győrben a pénztárcájának megfelelő szálláskínálatot.

– Bővíteni kell legmagasabb színvonalú szállások számát Győrben.

– Győr és térsége megközelíthetőségi lehetőségeinek szélesítése (például nagy sebességű vasút; Twin City Line - Bécs-Pozsony hajózási együttműködéshez való kapcsolódás).


15-25 százalékkal nőhet Győr népessége

"A város hosszú távú fejlődése szempontjából fontos, hogy reálisan mérjük fel a várható demográfiai változásokat" – állítja a Local Agenda 21.

Valószínűleg a közeljövő legnagyobb ilyen hatása, az AUDI bővülése meghatározó lehet ebben a folyamatban. Ennek köszönhetően valószínűsíthető a város népességének 15-25 százalékos növekedése az elkövetkező 20 évben.


Bár Magyarország népessége valószínűleg csökken a jövőben, Győrben növekedés várható.
Bár Magyarország népessége valószínűleg csökken a jövőben, Győrben növekedés várható.


Minél több helyi beszállítója legyen az Audinak!

Az erős, több lábon álló, versenyképes győri gazdaság kialakításához létfontosságú az autógyártás beszállítói hálózatának fejlesztése, erősítése.

"Az Audi 250 millárd forintos győri kapacitásbővítése hosszú távon 15 ezer munkahelyet teremt a városban és a térségben. Ennek jelentős része az autóipari beszállítóknál keletkezik.

Ahhoz, hogy az AUDI a beszállítókat elsősorban a Győrből és a győri kistérségből, illetve Győr-Moson-Sopron megyéből válassza ki, az is szükséges, hogy Győr városa megfelelő gazdasági klímát teremtsen a kis- és középvállalkozások számára" - szerepel a programban.


Az alap a jövőben is a négy karika lenne.
Az alap a jövőben is a négy karika lenne.

A helyi gazdaság további erősödéséhez és a város szellemi központtá válásához négy stratégia célt fogalmaz meg a program.

Ennek eszköze a Széchenyi István Egyetem fejlesztése, az innováció elősegítése, Győr kulturális kínálatának fejlesztése, valamint a korszerű szakképzési rendszer működtetése.

Új utakon: más nyomvonalon éülhet meg a 82-es főút 

Részcélként említi a tanulmány a közösségi terek megújítását (a Széchenyi tér után Dunakapu tér felújítását), valamint a győri közlekedés fenntartható fejlesztését.

Utóbbi területen a belváros útjainak tehermentesítése, az Adyváros mögötti út (Szauter út) folytatása, valamint az új Bácsai út kivitelezése történt meg az utóbbi években.

A további fejlődést biztosíthatja a keleti- és északi elkerülő út megépítése, s hidak építési lehetőségének vizsgálata (amennyiben ennek racionalitását a megalapozó tanulmányok igazolják).

"A városba bevezető és azon átmenő országos utak kapacitásának bővítése, illetve új nyomvonalon történő megépítése (82 sz. főút), az úthálózat hiányzó elemeinek fokozatos kiépítése, a közúti közösségi közlekedés előnyben részesítése, a kötöttpályás városi-elővárosi közlekedés fejlesztése (amennyiben ennek fenntarthatóságát a megalapozó tanulmányok igazolják)" - szintén szerepel a tanulmányban.


Hát igen, van min javítani útfronton.
Hát igen, van min javítani útfronton.


A környezetbarát közlekedés kialakításának egyik sarkalatos pontjai lehetnek - többek közt - a vízi fejlesztések.

Ezalatt a kikötők kialakítását, az infrastrukturális fejlesztéseket (helyi és távolsági vízibusz, környezetbarát kishajózás - a realitások figyelembevételével) kell érteni, igaz, utóbbi elképzelésekhez elengedhetetlenül alapfeltétel a Mosoni-Duna vízszintjének megemelése.Magas vízszint szükséges a folyók városában

"Győr városának mindent meg kell tennie a vízszint megemelésének előmozdítása érdekében, hogy ezáltal Győr élhetőbb város lehessen.

Az ÉDUKÖVIZIG által többször benyújtott `Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztése´ című pályázat kedvező elbírálása esetén várhatóan öt éven belül megtörténhet a Mosoni-Duna torkolatának áthelyezése, hajózsilip kialakítása, a szabályozó műtárgy elhelyezése, valamint a kikötőfejlesztés" - olvasható a fenntarthatósági programban.


Újváros rehabilitációja

A győri közgyűlésen 2008. február 28-án elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiának részeként elkészült Antiszegregációs Tervből kiderül, hogy a megyeszékhely mely részei számítanak kiemelt szegregátumnak.

A legtöbb ilyen szegregátum Újváros területén található, ebből Győr számára a kötelező szociális célú városrehabilitációt ebben a városrészben érdemes megvalósítani.

"A mintegy 1,4 milliárd forint összköltségű projektjavaslat benyújtására várhatóan 2011 első negyedévében kerül sor, a projekt megvalósítására pedig 2012-13-ban" - derül ki a Local Agenda 21-ből.


(Pillanat)kép Újvárosból: egyelőre magáért beszél.
(Pillanat)kép Újvárosból: egyelőre magáért beszél.


Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. urbaniastapista 2011. február 06. 17:29
  „Tavaly év végén kiküldtek egy előzetes anyagot a város civil, szakmai és mindenféle szervezeteinek. Ahhoz képest nagyon más lett az előterjesztett anyag, a korszerű városirányítás elveinek átvétele kiveszett belőle.
  Szóval, irány kelet és a feudalizmus.”
 • 23. annobon 2011. február 03. 09:19
  „18-hoz: "A vizekvárosába illő lenne egy normális strand!" Való igaz! Nem tudom erre vonatkozóan mit ír az a híres tanulmány!?”
 • 22. peet2 2011. február 02. 20:45
  „" ez egy olyan tanulmány ,mely szinte semmire nem kötelezi a várost" csak arra hogy az elkészült tanulmány
  után fizessen . Amit nem tudni mekkora és kinek a kezébe került is végül.
  Pénz lenyulás a köbön.31 oldalt még a Kisalföldből is ki lehet ollozni a beigért és meg nem valósult tervekből.”
 • 21. buggyant 2011. február 02. 20:37
  „hát nem is tudom... van már vagy 5-6 éve is, hogy az olajgyár helyén felállítandó szabadidőközpont terveiről olvasgathattunk a kisalföldben. még várunk....
  amúgy a holdingot tekintve meg a holding szemétszállítási ámokfutását elnézve visszafelé ballag...”
 • 20. Morpheus 2011. február 02. 19:30
  „A 80-90km-re lévő Pozsonyt több helyen említi, nézzük hogy lehet odajutni vonattal... Felmegy az ember Pestre, majd ott átszállva átvonatozik Szlovákián, vagy felmegy Bruck-ig, és átszáll a Bécs-Pozsony személyre... Röhej, hogy Győrből nincs közvetlen vonat Pozsonyba... Ezen is fejleszteni kellene...”
 • 19. okostojas007 2011. február 02. 19:12
  „7.-nek...
  Fióktelep Győr Szent István u 10 / a ...
  2010.március óta ,.....
  akár törzsgyökeres győrinek is mondható.....
  a kiválasztott cég meg éppen csak most töltötte be az első születésnapját....”
 • 18. taky 2011. február 02. 17:57
  „A vizekvárosába illő lenne egy normális strand! A Duna,Rába koszos az marcalvárosi strand elúszott amit strandnak neveznek a városházán az meg minden,de nem az. Nézzük a pápait például!”
 • 17. titokgyula 2011. február 02. 16:38
  „15-25 százalékkal nőhet Győr népessége

  Ez nem valószínű. Talán a Kossuth utcán.”
 • 16. Hedon 2011. február 02. 16:35
  „# 5. Peti85

  A hiba nem a te készülékedben van ugyanis az eredeti cikkben
  valóban az szerepelt amit írtál. Vagyis még jövő időben a Szauter utcával
  és megépítendő új Bácsai úttal.
  Csak azért nem reagáltam, mert láttam hogy már megelőztél :)

  A tanulmány valóban egy semmitmondó összeollózott anyagnak tűnik.
  Amivel egyetértek az a 4 és 5 csillagos szállodák hiánya. Ezek szükségességének
  felvetése és megépítésüknek ösztönzése. Ugyanis égetően hiányoznak a városból.
  A panziók, és egyéb 2-3 csillagos ,,zimmer feris" ügyeskedések kora lejárt.
  Több konferenciától is elesett már a város mivel a vendégeket
  3-4 helyen szétszórva és nem megfelelő színvonalon tudták volna csak elhelyezni.
  Ez a XXI. században már nem működik akkor inkább keresnek más helyszíneket.

  A Kekszgyár helyén remélem min 4 de inkább 5 csillagos szálloda fog épülni.
  Valamint jó lenne ha a Frigyes laktanya utolsó felújítás alatti szárnya is
  az eredeti terveknek megfelelően szállodának épülne.”
 • 15. Stewe 2011. február 02. 16:01
  „Az Audihoz és az egyetemhez valóban nincs köze városlakók nagyobbik hányadának, valamint az ideérkező turistáknak se. Nem a legmagasabb szinvonalu szállások számát kellene megemelni, hanem az elérhető árú szállásokét, s támogatni az ezzel foglalkozó helyi cégeket. A városképen is lehete javítani a belvárost illetőleg ( ágyúk környéke és hasonló pusztulmányok ), az utakat illetően pedig égetően gyors felújításokra van szükség.
  Parkolók is kellenek, nem parkolóházak: parkolók. És a meglévőket is visszaadni a városban élőknek ahelyett hogy kisajátítanák.”
 • 14. annobon 2011. február 02. 15:18
  „13-hoz: "remélem nem került semmibe az adózóknak" Ne reméld! Ezért is írtam, hogy fele pénzből különbet összeállítottam volna... :)”
 • 13. apex 2011. február 02. 14:50
  „Ritka semmitmondó ez a tanulmány, remélem nem került semmibe az adózóknak.
  Kizárólag a kirakat számára készült, a konkrét tartalma 0. A győri közgyűlés igénytelensége
  kellett ahhoz, hogy elfogadja és az összeollózoja mehessen a kasszához.
  Jellemző rá, hogy az "alapos kivesézés" csak ezeket a régen ismert dolgokat emelte ki.
  (Újváros, Audi, Vízpartok...)”
 • 12. Peti85 2011. február 02. 14:34
  „10. holci 2011.02.02. 13:58

  Akkor már javították...mert én is a cikkből másoltam ki...”
 • 11. annobon 2011. február 02. 14:13
  „6-hoz: "Újváros rehabilitációja?" Jah és én még folytatnám: Bán Aladár út, Stadion utca és környéke, belvárosi Apáca és Bástya utcák környéke, stb. rehabilitációja...”
 • 10. holci 2011. február 02. 13:58
  „5-nek!
  én ezt olvasom, hogy " történt meg"

  "Utóbbi területen a belváros útjainak tehermentesítése, az Adyváros mögötti út (Szauter út) folytatása, valamint az új Bácsai út kivitelezése történt meg az utóbbi években."

  de lehet, hogy a cikket már javították, mire én olvastam, volt már így.”
 • 9. Bo9903 2011. február 02. 13:06
  „Bocsánat. királyi helyre is autóval megy... rosszul írtam:D”
 • 8. Bo9903 2011. február 02. 13:05
  „Az utakat és járdákat kéne újítani, meg kitiltani a Belvárosból az autókat, van, aki még a királyi helyre is gyalog megy, én meg a lig tudok elmenni a járdán a rengeteg autótól.... pf.... a Baross hídról már nem is beszélve...”
 • 7. annobon 2011. február 02. 12:41
  „"A fővárosi székhelyű Ceurina Kft. készítette tanulmány " Nem hiszem el, hogy egy 31 oldalas tanulmányt egy külsős Kft-vel kellett elkészíttetni! Egy vlg pénzért! A Polgármesteri Hivatal megfelelő osztályának saját parkolási számmal rendelkező közalkalmazottja a rendes munkabéréért és rendes munkaidőben megcsinálhatta volna! Vagy ha nem, hát én is szívesen írtam volna egy hasonló tanulmányt - várjunk csak! /számolok/, mondjuk a Ceurina Kft.-nek kifizetett díj 40 százalékáért. Jó biznisz lett volna, nem?
  Aláírás: ´egy tősgyökeres győri"”
 • 6. pozdorja 2011. február 02. 12:12
  „Újváros rehabilitációja? Ha annyi forintom lenne ahányszor ezt már hallottam.”
 • 5. Peti85 2011. február 02. 08:40
  „"Utóbbi területen a jövő kiemelt beruházás lehet a belváros útjainak tehermentesítése, az Adyváros mögötti út (Szauter út) folytatása, mely a 81-es és a 82-es főutak között biztosítana új közúti kapcsolatot, valamint az új Bácsai út kivitelezése."

  Lehet rosszul értelmeztem itt a dolgokat....de ezek már megvannak nem?”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy pontszámítás Győrben: 200 pont a határ

Hogyan számoljam ki a pontjaimat? Miért és mennyi többletpontot kaphatok? Ehhez hasonló kérdésekre… Tovább olvasom