Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Mérnökkamara: tisztújítás és programismertetés

Hazánkban mintegy 40 ezer mérnök él és mintegy 20 ezer tagja az országos mérnökkamarának, ugyanis azoknak kötelező taggá válniuk, akik tervező vagy szakértő mérnökként tevékenykednek. Megyénkben ilyen szakember - és ebből következően kamarai tag - több mint 750 van. Nemrégiben új elnököt választottak.


Kovács István 8 éven át látta el a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara elnöki posztját, de legutóbbi megbízatása lejártakor már lemondott erről a lehetőségről. Ugyanakkor továbbra is az országos mérnökkamara alelnöke maradt; ezt a megbízatást egy éve látja el. Megyénkben pedig Bartal György lett az új elnök. Sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy június 14-én tartanak kibővített elnökségi ülést, amelyen a felügyelő és az etikai bizottság elnökét választják meg, illetve megalakulnak a kamara további bizottságai, a minősítő, az érdekérvényesítő és az oktatási bizottság.

Bartal György három területen szeretné aktívabbá tenni a kamarai munkát. Az egyik a szakmai csoportok élete. Nemcsak a szakemberek tapasztalatcseréjére gondol, hanem arra is, hogy különböző témákban közösen megfogalmazzák szakmai javaslataikat. A másik terület a szakmai érdekképviselet, az önkormányzati-szakigazgatási funkciók kapcsán. A harmadik a fiatalítás. Bartal az egyetemekkel fejlesztené tovább meglévő jó kapcsolataikat, hogy a leendő mérnökökkel megismertessék, életük későbbi szakaszában a kamarába miért érdemes és milyen esetekben kötelező tagként belépniük, felvételüket kérniük.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy idén már a mérnökszakmában nyitottá vált az uniós piac: ha más országokból, tagállamból érkezik megyénkbe szakember, a különböző előírt feltételek teljesülése esetén a kamarának fel kell vennie soraiba. Attól persze nem tart Bartal, hogy brit vagy német mérnökök jönnek ide, attól inkább, hogy román állampolgárok. Ez a lehetőség erősítheti a konkurenciaharcot, a piaci versenyt. Ugyanakkor mindeddig nem volt ilyen tagfelvételi kérelem náluk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyhelyzet elrendelését kérik Bőnynél

Tovább olvasom