Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Mérnöki segítség a településeknek

A szakmérnökök gyakorlati tapasztalatai (útmutatói, ötletei) alkalmasint sok pénzt megtakaríthatnak, vagy éppen pénzszűkében is az előrejutást szolgálhatják.
Éppen egy évvel ezelőtt alakult meg Győrött a Baross Gábor Műszaki Klub, azzal a céllal, hogy tagjai – nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek – valamiképpen közhasznúvá tegyék tudásukat. Szigorúan szakmai alapon, hiszen a legnagyobb bajnak úgyis azt tartják, hogy a napi életünket vagy jövőnket befolyásoló döntések jobbára az aktuális politikai iránytól függenek. A klub összejövetelein az egy év alatt sok, valóban izgalmas elemzés hangzott el, ezekről lapunkban is többről részletesen beszámoltunk (pl. a győri úthelyzet, a közvilágítás, a tömegközlekedés). A mérnöki, szakmai elemzések némelyike kedvező visszhangra talált a döntéshozók körében, mások, persze a kritikusabbak, nem annyira, s néhol a szándék ellenére a jó szándékú kritikát is kötözködésnek vélték. Összességében többet, más fogadtatást vártak a klub tagjai, ezért tulajdonképpen fordítottak a helyzeten. Ha tőlük nem kérik a segítséget, akkor maguk kopogtatnak az önkormányzatoknál.
A klub a jövőben munkáját a közigazgatási szakterületekhez illesztett rendszerben, úgymond szakágfelelősi felállásban folytatja.
A legutóbbi összejövetelen azok a községi polgármesterek, vagy a helyi önkormányzatok képviselői, akik elfogadták a meghívást, áttekintő összegzést is hallhattak arról, mit is kínálnak a szakemberek, mire hívják fel a figyelmet.

A településrendezési terveknél például most az a gyakorlati tapasztalat, hogy legyen az bármilyen, ha érkezik egy befektető, amely munkát ad, s ráadásul adóbevétel is várható tőle, érthetően hozzá kellene igazítani. Sokszor szakági előírások gátolják a településfejlesztést. Híresen-hírhedten például olyanok, hogy szélerőművek azért nem építhetők, mert zavarják a védett túzokok életterét. Aztán mit tesz isten, éppen ilyen óriás szélkerék tövében találnak túzokfészket... A történetet képletesen is érthetjük.

Fontosnak tartják a szakemberek, hogy a helyi településrendezési tervek az interneten mások – mondjuk a szomszéd község – számára is elérhetők legyenek. Meglepően sok útépítési költséget takaríthatnának meg a települések az igazán sokba nem kerülő árokrendszer (újbóli) szorgalmazásával, az utak, járdák szélességének megfelelő megválasztásával. A tömegközlekedésben alternatív módszerekben kell gondolkodni (erről például igen alapos munka készült a győri egyetemen).

Megyénkben 204 hídnak számító műtárgy van, óriási értéket képviselnek, ám még mindig vannak önkormányzatok, amelyek meglepődnek, hogy a területükön lévőkön melyekért felelősek. Egyre nagyobb szerepet kell hogy kapjon a tájépítészet, a környezetalakítás, nem csupán a nagyvárosok, hanem a községek életében is (a lakosság rekreációs igényének fokozódása, közösségi vagy éppen idegenforgalmi érdekek miatt). S folytathatnánk a még lehetséges témák felsorolását. Településeink jó részének ma nincsen pénze arra, hogy szakembereket hivatásosan foglalkoztasson. A Baross-klub ilyen esetekre kínálja segítségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állnak a menhely falai

Nyolcvan kutya találhat új otthonra azokban a fűtött kennelekben, amelyek építését végre elkezdhette az Emberek az Állatokért Alapítvány. Az építkezést a bürokrácia (is) nehezítette, mivel ugyanis a menhely önkormányzati telken épül, az építési engedélyt nem adhatta ki a győri hatóság. Most már azonban ninxs akadály: végre kiadták az építési engedélyt is. Tovább olvasom