Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Mérnöki ajánlások nagy vizek idejére

Győr - Hirtelen támadó nagy viharok, rövid idő alatt lezúduló hatalmas mennyiségű csapadék: nem számíthatunk jobbra a jövőben sem. A vízelvezetés fontos teendőjük lesz a települési önkormányzatoknak, ehhez ad ajánlásokat a megyei mérnöki kamara.
Az utóbbi években mind gyakoribbak lettek a szélsőséges időjárási helyzetek, s ez (a klímaváltozás okán) állandósulni látszik. Hirtelen támadnak nagy viharok, „leszakad az ég", az özönszerű esőkkel nem bírnak a csatornák, árkok. De mit lehet tenni a természet erőivel szemben?

A Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara szakemberei több hónapi munkájával javaslatokat, ajánlásokat dolgozott ki. Erről beszélgettünk Kovács István kamarai elnökkel és két elhivatott mérnökkel, Somfai Andrással és Németh Gáborral.


Árkok nélkül nem lehet

A kamara tavaly szeptemberben felkérést kapott a győri polgármesteri hivatal városstratégiai bizottságától, véleményezzék szakemberek a város csapadékvíz-elvezetési koncepcióját. Komolyan vették a felkérést, és bár a kapott anyagot jól szerkesztettnek, közérthetőnek és jó helyzetismertetésnek ítélték, hiányolták belőle a hosszú távú feladatokat. Ez adta az ötletet, hogy felhívják a figyelmet – általában a települési önkormányzatokét – olyan kérdésekre, amelyek közül sok lényegében közismert, csak éppen valahogy elsikkad a napi teendők között.

Az például, hogy a fenntartási munkák tervszerű és rendszeres elvégzése önmagában is jelentősen csökkentené (beruházás nélkül) a vízelvezetési gondokat. Az utcai árkok jó része elhanyagolt vagy betemetett, a kapubejárók alatti átereszek eltömődöttek. A víz a kertekben, házak tövében vagy az útpadkán áll meg, előbb-utóbb az utat is tönkretéve. Eliszaposodnak az csapadékvíz-elvezető utcai aknák, csövek – fel kellene mérni ezek állapotát is.

Nincsenek jobb állapotban azok a külterületi árkok sem, amelyek a településekről a csapadékvizet patakba, folyóba, tóba vezetnék. Ezek különböző tulajdonba kerültek az idők során, sokat be is szántottak közülük.


A fák és a mikroklíma

A mérnöki kamara szerint is a következő két-három évtized az „utca polgárosodásának" nagy korszaka lesz. Vagyis a közterületek oly módon alakulnak át, hogy széppé, praktikussá, emberbaráttá válnak. Sok módja van ennek. Ezek sorába tartozik, hogy az utcai fasorok kellemesebbé teszik a településképet, javítják a levegő minőségét, de egyre fontosabb a fasorok árnyékadó és mikroklíma-javító szerepe is. A fák helyét azonban befolyásolják a közművezetékek, közlekedési és egyéb szempontok (környezeti és talajviszonyok). A faültetés, csakúgy, mint a csapadékvíz-elvezetés, a települési önkormányzat szervezésében valósítható meg. Szakemberek tanácsai nélkül nem igazán sikeresen.

Tavaly május 5-én felhőszakadás zúdult Győrre. A közutakon helyenként az autók ajtajáig érő víz hömpölygött... Fotó: Kisalföld-archívum

A víz érték is

A víz nemcsak átok, amikor hirtelen nagy mennyiségben jön, hanem érték is lehet. Például öntözésre az egyre drágább vezetékes víz helyett. Ma már nálunk is tapasztalható, hogy családi házaknál, netán társasházaknál ciszternákat építenek az esővíz összegyűjtésére, nem csak azért, hogy ne az udvaron tocsogjon. Ez a „szürkevíz" kiválóan alkalmas például WC-öblítésre... Az egyik győri nagyüzem napi 700 köbmétert használ így fel. Sűrűn beépített városi területeken a vízgyűjtőket parkok, terek alatt helyezik el. A gyorsan jövő víz, amit a csatornák nem tudnak azonnal elvezetni, ezekben úgymond jó helyeken van, nem a pincéket önti el, ráadásul kiválóan alkalmas a szintén egyre gyakoribb kánikulai időszakokban locsolásra. Nálunk gyakorlatilag már nem is használnak úgynevezett ipari vizet.

A kamarai álláspont szerint több figyelmet kellene fordítani a szabálytalan csapadékvíz-rákötések felderítésére, s lenne teendő a közterületi engedélyezésben, vagy például abban is, hogy egy új bevásárlóközpont építésekor legyen kötelező a csapadékvíz-elvezetés megoldása is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyükre költöznek a volt határőrök

Győr - A héten kezdődött meg az átköltözés, a megyei rendőrfőkapitány csütörtökön ünnepélyesen… Tovább olvasom