Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mérhető kulturális teljesítményt!

Győr - A Sikeres Győrért Társaság Egyesület Rechnitzer János elnökletével aktív heteket tudhat a háta mögött. Beszélgettek a megyeszékhely idegenforgalmáról az erre méltó körülményt biztosító Famulus Hotelban, részesei voltak az Integrált Városfejlesztési Stratégia megbeszélésének és legutóbb a Sándor János építész vezette csoport által kidolgozott győri kulturális stratégiáról mondtak véleményt, cseréltek eszmét.
Sándor János kifejtette, a város nem fogta a kezét a munka során. Az elvárás az volt, hogy egy szakmai anyag készüljön. Véleménye szerint ez meg is valósult. Az elkészített anyag javaslat. A közgyűlésen múlik, mennyire fogadja be, mit valósít meg belőle. A város költségvetéséből mennyit áldoz az egyébként halaszthatatlan fejlesztésekre, a kultúra működtetésére. Sándor János nem kertelt, azt javasolta, hogy a kulturális ágazatban is szükség van a mérhetőségre. Mi, mennyit és mihez képest fejlődött, vagy éppen esett vissza.

A szakma jelen lévő képviselői az egyesület elnökének, dr. Rechnitzer Jánosnak a kérdésére, hogyan élik meg a kultúrát Győrött jelenleg és a tanulmány ismeretében, nem rejtették véka alá véleményüket. Kocsis Rozi, a bábszínház igazgatója beszélt imádott színházáról, mondván, ez csupán egy kicsi intézmény a mindössze százfős nézőterével, de hisz abban, hogy lesz még új otthonuk a nem távoli jövőben. Az elhivatottsággal meddig lehet visszaélni? – kérdezte csak úgy magától, de mindenki érezte, itt sokkal többről van már szó.

Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztiváligazgatója tudathasadásosnak ítélte meg helyzetüket. Európa nyugati felén kissé konzervatívnak ítélik őket, itthon túl modernnek, alternatívnak. Jól érzik magukat ebben a közegben, de nem rózsás a helyzetük. Annak ellenére sem, hogy évek óta bizonyítanak, benne vannak az európai mozgásban, itthon mégis mintha mindig újra és újra elölről kellene kezdeniük.

„El kell dönteni végre, kinek is szervezi a város a rendezvényeket, fesztiválokat" – mondja Pál Kálmán és Borsa Kata.

Kiss János balettigazgató szerint jobban ki kellene tekinteni a világra. Győr lehetne a tánc városa. A befektetés megtérülne akár a turizmus bevételeiből is, nem is szólva arról, hogy a fesztivál résztvevői elvinnék a város jó hírét szerte a világba. Minden elhatározás és pénz kérdése. A balettigazgató úgy véli, hogy a kulturális főváros pályázatra kidolgozott programok megvalósíthatók a pályázat elvesztése ellenére is. Hisz abban, hogy a szakmaiság a város döntéshozói számára fontosabb lesz, mint a politika. Győrött van szellemi kapacitás és akarat, támaszkodni kell rá.
Pál Kálmán és Borsa Kata, az Öt Templom Fesztivál szervezői fontosnak tartják az összefogást. A rendezvényeket, fesztiválokat illetően pedig úgy vélik, el kell dönteni végre, kinek is szervezi a város azokat. A város polgárainak vagy inkább vendégcsalogatóként az „idegeneknek". A kevesebb néha több alapon célszerű lenne 3–4 markáns rendezvényt tartani, melyek viszont különlegességükkel hatnának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látják Győrt a győriek?

Győr - A jelenlegi és a volt polgármestert tartják a két legbefolyásosabb politikusnak a győriek,… Tovább olvasom