Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Mérgezés: Szándékosság kizárva

Győr - A szándékos mérgezés lehetőségét teljességgel kizárta a rendőrség, a jó hír, hogy a hat-, öt- és hároméves kisfiú, valamint az egyéves kislány állapota kielégítő, ám még kórházban vannak.
Stabilak, jól vannak, Kórházi felvételük után az ilyenkor szokásos procedúra és ellátás várt arra a négy kisgyermekre, akik valószínűleg patkánymérget ettek" – tudta meg a Kisalföld dr. Ruszinkó Viktóriától, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gyermekosztályának vezető főorvosától. A felelősség kérdését immár a gyámügy is vizsgálja.

Mint arról lapunk tegnapi számában beszámoltunk, a hat-, öt- és hároméves kisfiú, valamint az egyéves kislány valószínűleg patkánymérget evett, hogy pontosan mennyit és a méreghez hogyan jutottak hozzá, további vizsgálat derítheti ki. A rendőrség most azt vizsgálja, terhel-e bárkit is felelősség vagy mulasztás a történtek kapcsán. Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, a helyszíni szemle és a meghallgatások során arra vonatkozó adat nem merült fel, hogy szándékosság történt volna.

Kocsis Tünde alezredes elmondta még: a gyerekek hozzájutottak a méreghez, kivitték az udvarra, egyelőre azt vizsgálják, mikor és mennyit ettek vagy ehettek belőle, és persze azt is, a kicsikhez miként kerülhetett a méreg.

Boda Jánosné, a polgármesteri hivatal gyámügyi csoportjának vezetője előtt nem ismeretlen a most sajnálatos történések miatt fókuszba került család: a gyámügy és a gyermekjóléti szolgálat munkatársai eddig és ezután is figyelemmel kísérik sorsukat, a kicsik ideiglenes gondozás alatt álltak.

– Az eddigi körülmények figyelembevételével a gyermekek ideiglenes elhelyezésére kerül sor, ami akár intézeti elhelyezésüket is jelentheti, egy idő után pedig újra megvizsgáljuk a gyerekek és a család körülményeit – erősítette meg megkeresésünkre a gyámügyi csoportvezető.
zu. „Régen a gyerekek cukorkának nézték"

Dr. Zacher Gábor toxikológus elmondta, a patkányméreg azért rendkívül veszélyes, mert véralvadásgátló anyagot tartalmaz, így nagy adagokban felboríthatja a véralvadást, s ilyenkor a szervezetben spontán vérzések alakulhatnak ki. Évtizedekkel ezelőtt a méreg színes kristályokban volt jelen a piacon, és a főorvos szerint ezért nem volt ritka, hogy a gyerekek belekóstoltak. Kisebb mérgezés esetén többnyire a betegek K-vitamint, illetve vérplazmát kapnak, amelyben rendelkezésre állnak a véralvadási faktorok, így teljeséggel helyreállítható az egészség.

– A szakmában úgynevezett „szülőhibás mérgezésként" említjük az ilyen és hasonló, sajnálatos eseményeket – vélekedett a szakember –, ezért fontos, hogy az ilyen anyagokat elzárjuk a gyerekek elől.


Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 éves a szerecsenyi Idősek Nyugdíjas Klubja

Húsz évvel ezelőtti megalakulását nyugdíjas kulturális és baráti találkozóval ünnepli szeptember… Tovább olvasom