Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Meredek rámpa vezet a jövőbe

Kívülállóként nehéz lehet elképzelni, hogy éppen a rehabilitációs központ főbejárata nem akadálymentes, márpedig Győrben ez a helyzet.

De az épület legalább hátulról megközelíthető a mozgássérültek számára, nem úgy, mint például az APEH győri székháza a Szent István úton.

Mégsem kezdjük azzal, hogy lesújtó a helyzet, mert az elmúlt öt-tíz évben hatalmas fejlődésen ment át Győr, országos viszonylatban az egyik
legakadálymentesebb város. A lift kérdését ma már nemcsak a városházán, hanem a szintén régi és patinás épülettel rendelkező megyei bíróságon is megoldották a közelmúltban. Aki azonban nem érintett a kérdésben, talán észre sem veszi, hogy éppen a Híd utcai rehabilitációs intézet főbejárata az egyik, ahol lépcsőzni kell, ott, ahol számtalan kórházi beteg utókezelését végzik. Az épület átalakítására most pályázott a megyei önkormányzat, talán a korszerű átalakítás során ez is megváltozik. Gyorsan le kell szögezni azonban azt is: a sérültek hátulról most is megközelíthetik a belül már akadálymentes épületet, ez legfeljebb parkolási nehézségekbe ütközik.

Az utókezelő épületét a főbejáraton át nem lehet kerekes székkel megközelíteni. Képünkön: Szabó János. Fotó: H. Baranyai Edina
Az utókezelő épületét a főbejáraton át nem lehet kerekes székkel megközelíteni. Képünkön: Szabó János. Fotó: H. Baranyai Edina

Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a főbejáratot valóban nem használják a súlyosan sérültek. Hátulról megközelíthető az intézet, de itt csak néhány parkolóhely van, amit részben a dolgozók, részben az ételszállítók használnak. Legtöbbször a vízmű előtt áll meg az, akinek autója van és innen teszi meg a távolságot – számolt be személyes tapasztalatairól Szabó János. A hatvanas években épült ház belsejében ugyanakkor liftek és akadálymentes vécék segítik az erre rászorultak közlekedését – tette hozzá.

A problémát természetesen ismeri a fenntartó: vélhetően ennek orvoslása is részét képezi annak az átalakításnak, aminek önrészéről most döntött a megyei közgyűlés. A legfeljebb 200 milliós támogatáshoz 22,2 milliós saját részt kell biztosítani, s a pályázati kiírás szerint nem egyszerűen az akadálymentesítés, hanem az energiatakarékos és korszerű átalakítás a projekt célja. Ponty Zita megyei sajtóreferens szerint egyelőre kidolgozás alatt áll a program, így később dől el az is, hogy az összegből mennyit költhetnek a sérültek közlekedésének megkönnyítésére.

A legfeljebb 200 milliós támogatáshoz 22,2 milliós saját részt kell biztosítani, s nem egyszerűen az akadálymentesítés, hanem az energiatakarékos és korszerű átalakítás a projekt célja.
Szabó János egyesületi elnök elmondta: az erről tartott konferenciákon rendszerint dicsérni szokta Győrt, mivel a közhasznú épületek közül 20–25 esetében már megoldották a nehézségeket. Ugyanakkor lenne még javítanivaló, példa erre az APEH győri hivatala, ahová mellesleg finoman szólva sem szórakozni jár az ember. A mozgáskorlátozottak autójukkal a Jókai utca felől állhatnak be az udvarba, innen viszont nincs számukra bejárat. Vissza kell menniük kerekes székükkel a kapun át, a Jókairól ki a Szent István útra, ahol egy igen meredek rámpán juthatnak be az épületbe. Ilyenkor rendszerint segít a személyzet, s az is igaz, hogy az érintettek többsége rokkantnyugdíjas. Így az APEH-nál csak havonta néhány alkalommal fordul elő, hogy szükség legyen a sokak számára talán egyre megalázóbbnak érzett támogatásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységesen a ˝fekete˝ utazásszervezők ellen

Országos összefogás körvonalazódik az illegális utazásszervezők ügyében. Tovább olvasom