Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Menzaminta - az új program már a megyében is

Egy új program indult 2010-ben Békés megyében Menzaminta=mintamenza elnevezéssel. Győrben kedden délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a témáról a Jósika utcai székhelyen, amelyet a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyei mintamenza csapatok felkészítése követett.

A kezdeményezést siker koronázta, a lényege a közétkeztetés megújítása oly módon, hogy a gyerekek magyar, sőt lehetőleg helyi alapanyagokból egészséges, finom és változatos ételeket fogyaszthassanak.

Néhány hete az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat bejelentette, hogy országossá szélesíti a programot. Győrben kedden délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a témáról a Jósika utcai székhelyen, amelyet a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyei mintamenza csapatok felkészítése követett.

Dr. Sárosi Tamás, a rendezvényen megjelent Békés megyei helyettes tisztifőorvos elmondta: rengeteg jogos kritika éri a közétkeztetést.

A Menzaminta = mintamenza című programot azután indították, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben végzett felmérése "katasztrofálisnak" minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését, amely mint kiderült, évtizedes, beidegződött menüsorok alapján történik.

Tapasztalataik átadásával azt szeretnék megmutatni, hogy a norma keretein belül, helyi termelők és gasztronómiai szakemberek bevonásával milyen alapelvek mentén lehet megvalósítani a reformot, aminek eredménye egy új munkahelyeket és megtakarítást is termelő korszerű közétkeztetés.

Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az unióban. Az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás.

A felnőttkori szokásokat a gyermekkori hatások, minták határozzák meg.

Az ekkor szerzett ismeretek a későbbi egészségmagatartást, azon belül az étkezési kultúrát jelentősen meghatározzák. ezért különösen fontos a nevelő hatású, az otthoni, esetlegesen a nem megfelelő táplálkozási szokásokat is ellensúlyozó, az életkori szükségleteket kielégítő közétkeztetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dömötör Gyöngyi Jenni önálló kiállítása Győrben - fotók

A kiállításon részt vett Narancsik Ildiko és Földingné Nagy Judit maraton-futó olimpikon is. Tovább olvasom