Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Menzamenü az interneten

Egy iskola honlapja a róla kialakult képet erősítheti, de az intézmények egyelőre nemigen áldoznak rá: sem időt, sem pénzt.
A legtöbb helyen házon belül készítik el az intézmény honlapját, ami általában egy informatikával kacérkodó (ex)diák keze munkája. A lelkesedés szülte megoldásból gyakran születnek kezdetleges grafikai és technikai megoldásokat felvillantó oldalak, de van, ahol sikerül ötvözni a funkcionalitást az esztétikummal.

Csak az iskolán múlik

Annak ellenére, hogy az iskola honlapja a róla kialakult képet erősíti (vagy rontja), az intézmények egyelőre nemigen áldoznak rá sem pénzt, sem energiát. Papp András győri oktatási irodavezető szerint az iskolák még nem ismerték fel az internetben rejlő lehetőségeket; általában ott működik használható honlap, ahol eleve magas szintű az informatikai képzés, vagy akad egy „megszállott" pedagógus, aki elhivatottságból foglalkozik a dologgal.

A legtöbb iskolaigazgató szerint az intézmények honlapjai nem generálnak akkora látogatószámot, hogy érdemes lenne komolyabban foglalkozni velük, másrészt a dolog fordítva is igaz: az, hogy mi kerül fel az internetre, s tud-e hasznos, praktikus információkat nyújtani, ami odacsalogatja a szülőket, diákokat és érdeklődőket, teljes mértékben az iskolától függ.

A honlapok tájékoztathatnak például a felvételi eredményekről vagy a tanárok fogadóórájáról; a Jedlik Ányos-középiskola honlapján (www.jaisz.hu) részletes leírás található az induló informatikai tanfolyamokról, a Krúdyén (www.krudy-gyor.sulinet.hu) megtalálhatók a kétszintű érettségi követelményei és mintafeladatai; a Pálffy kereskedelmi középiskola honlapjáról (www.palffy.hu) a felnőttképzésekhez szükséges jelentkezési lap, a Vocational Academy (www.vocational.hu) oldaláról pedig a következő heti menzai menü tölthető le.

Havi ötezer látogató

A jó példák sorát erősíti a győri Révai-gimnázium is (www.revai.hu), melynek megújult honlapján minden rajta van, aminek kell: friss hírek, eredmények, felvételi információk, sőt, az Iránytű című diákújság lapszámai is, kilenc évre visszamenőleg. Az oldalt havonta több mint ötezren látogatják, nemcsak diákok – nekik egyébként minden iskolai gépen ez az oldal van beállítva kezdőlapnak –, de még külföldre szakadt volt révaisok is.

Az utóbbi hónapokban a legtöbben a felvételi tudnivalókra, az osztályképekre, a tanárok adataira és a galériákra voltak kíváncsiak, utóbbiakba kerülnek fel többek között a gólyabálok, a diáknap, a ballagás fotói. A honlap szerkesztését Kovács Csaba informatikatanár fogja össze, ha kell, ő közvetít az oldalt frissítő három diák és az információkat adó tanárok között.

Megfizethető költség

Ez szerencsés eset, hiszen sok helyen van honlap, de nincs „gazdája", így hiába a lelkesedés és a terjedelmes struktúrájú, számos menüpontot tartalmazó honlap, a rendszeres frissítés elmaradása miatt előbb-utóbb „elhal".

Az sem horribilis összeg, ha profi szakemberre, informatikai cégre bízzák a honlap elkészítését. Vitéz Péter, a Győr.Net fejlesztési tanácsadója szerint egy egyszerűbb weboldal 100–150 ezer forintból kihozható, ez a statikus oldalak, például az iskola bemutatása mellett tartalmaz „házilag" frissíthető, tölthető rovatokat is, ráadásul a szerkezet később igény szerint bővíthető. 300–500 ezer forintból már „hét nyelven beszélő" oldalt készíttethetünk, galériával, vendégkönyvvel, fórummal, dokumentumtárral, teljes egészében szerkeszthető rovatokkal. Az oldal fenntartása – az internetcím, azaz a domainnév és a webtárhely – évente 15 ezer forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyok verik a kicsiket iskola után

Egyes iskolákban a nagyobb diákok sportot űznek a kisebbek bántalmazásából, az iskolák pedig tehetetlenül nézik. Ha valaki visszaüt a gyermekét védve, még meg is büntetik. De csoportosan nyomorékká verhetnek bárkit büntetlenül, vagy fogadjunk testőrt? Meddig tart az iskola felelőssége? Meg tudják-e fékezni a diákokat azután, hogy kiléptek az intézmény kapuján? Tovább olvasom