Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Ments meg minket, lovagkirály!

Majdnem elmosta az eső, végül mégis meg lehetett tartani Győrben a Szent László-napi körmenetet szombaton, míg az Aranypart programjai közben leszakadt az ég. A hétvégi díszközgyűlésen Németh Attila rajztanár, Tájmel Antal plébános és Zsatku József, a Győr-Szol gazdasági vezetője kapta a Szent László-érmet.
A püspöki szentmise után körmenettel adóztak a szent lovagkirály emlékének, a hagyomány Győrben ott gyökerezik, hogy az 1762-es földrengés idején hozzá fohászkodtak, hogy mentse meg a várost – mondta a díszközgyűlésen Radnóti Ákos alpolgármester.

„Mivel Győrt nem is érte komolyabb kár, hálából körmenetben hordozták végig a városon az ereklyetartót. Szent László hermáját, amely váro-
sunk egyik legnagyobb büszkesége, a harmadik kiemelt nemzeti ereklyénk a Szent Korona és a Szent Jobb mellett."

Zsatku József, Tájmel Antal és Németh Attila a Szent László-napi díjazottak. Fotó: Bertleff András
Zsatku József, Tájmel Antal és Németh Attila a Szent László-napi díjazottak. Fotó: Bertleff András


Borkai Zsolt polgármester köszöntője után átadták a város kitüntetettjeinek a Szent László-érmet. Az egyik rangos díjat Tájmel Antal tiszteletbeli esperes, plébános kapta több évtizeden át Győrben végzett hitéleti és közéleti munkásságáért. Hasonló elismerésben részesült Zsatku József, a Győr-Szol Zrt. gazdasági és pénzügyi igazgatója  több évtizedes szakmai munkája  s az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok szervezeti átalakításában nyújtott teljesítménye miatt. A harmadik díjazott Németh Attila, a győri Révai Miklós Gimnázium nyugalmazott rajztanára, festőművész volt példaértékű pedagógiai munkájáért és Győrért végzett kulturális tevékenységéért.

Az Aranyparton pedig egész hétvégén lovagi programok várták a közönséget.

Zsatku József a Kisalföldnek elmondta: őszintén meglepte az elismerés.
– Komoly megtiszteltetésként ért, visszagondolva, sokat dolgoztam a városért harmincnégy év alatt, a legutolsó nagy munkám valóban a cégek összevonásának gazdasági, pénzügyi végrehajtása volt – utal a Győr-Szol születésére az Inszol volt gazdasági igazgatója. Elmondta: nagy kihívást jelentett pályája során az IKV önkormányzati tulajdonba adása, vagy az Európa-díjjal jutalmazott belváros-rekonstrukció hátterében végzett munka.

Tájmel Antal azt tartja legfontosabbnak, hogy a kezdeményezés abból a közösségből származott, amelyikért dolgozik.

– Az a közösség pedig, amelyik a nevemet elfogadta, ezzel az elismeréssel bátorít és a jövőre nézve számomra elkötelezettséget jelent. Ezután még komolyabban kell végeznem az eddigi közösségépítő munkát, amit Győrben négy éve látok el – mondja Tájmel Antal, aki már korábban  tanított Győrött az Apáczai-kar hittudományi szakán.
– A diákmisékre szerencsére nagyon sok gyerek jár és velük jön a szülő is, így Szabadhegyen a családok együtt vannak Isten szava körül.
Németh Attila szerint a családját és a Révai-gimnáziumot illeti köszönet.
– Ez az elismerés jelzi, hogy a szülővárosom a művészet és a közművelődés mellett áll – mondta Németh Attila, aki 40 év alatt 8000 diákot tanított az iskolában.

– A festői munkásságomat illetően azt mondhatom, amit az albumomba írtam: azoknak ajánlom, akiknek élete igazolja a képek megszületését – mondta a Kisalföldnek.

A közgyűlés után megkoszorúzták a Káptalandombon Szent László szobrát, az Aranyparton pedig egész hétvégén lovagi programok várták a közönséget. A szombati eső miatt a Somos együttes koncertjét sátorban tartották meg, de ezután mind a lovagi próbákra, mind az íjászati és bajvívói bemutatókra sor került. Az esti hagyományőrző ütközetet el kellett halasztani vasárnapra a csúszós fű miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionosok és prostik Dunaszegen - A hétvége tuti győri bulijai - fotók

Volt érettségi afterpary, Kamionosok és Prostik bulija, s persze fotósaink a többi hétvégi győri… Tovább olvasom