Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Mentőöv az Uniontextnek

A győri közgyűlés szerdán elfogadta a foglalkoztatásnövelő adókedvezményeket. A rendeletmódosítás mentőövet jelenthet a csődeljárás alatt álló Uniontext Kft.-nek is.

Rendkívüli ülést tartott tegnap este a győri közgyűlés a foglalkoztatásnövelő iparűzésiadó-kedvezmények ügyéről. Erről a témáról a múlt csütörtökön is tárgyalt a testület, de akkor végül elnapolta azt. A viták hatására a városvezetés és a pénzügyi bizottság néhány ponton módosított korábbi elképzelésén. Az egyik ilyen az volt, hogy az a vállalkozás, amely 100 és 150 között bővíti alkalmazotti létszámát, 25 százalékos kedvezményre jogosult. (Nem változott ugyanakkor, hogy 150 és 200 dolgozó közötti bővítés 50 százalékos kedvezménnyel jár, míg az e feletti mentességet eredményez.) Ugyancsak új elemként szerepelt az indítványban, hogy a mentességek és a kedvezmények vonatkoznak azokra a cégekre is, amelyek csődeljárás alatt állnak, s az egyezség hiányában megszüntetnék a foglalkoztatást. Balogh József polgármester kijelentette: ez a passzus az Uniontext Kft. felszámolójával folytatott tárgyalás eredményeként az utolsó pillanatban került bele az előterjesztésbe.

A közgyűlés két oldala – csakúgy, mint egy hete – többnyire elbeszélt egymás mellett. Dézsi Csaba András (Fidesz), a jobboldal frakcióvezetője bírálta a városvezetést, amiért az csak a nagyvállalkozásokat kívánja támogatni, a kicsiket és a közepeseket nem. Jelezte, fenntartja a módosító indítványt, amely – közölte – tervezhető és kezeli ezt a problémát. Eredics Imre alpolgármester (MSZP) úgy vélekedett: a Fidesz–MKDSZ–MDF javaslat hatása nem kiszámítható. Hozzátette: a város foglalkoztatási helyzete nem indokol általános beavatkozást, de vannak figyelmeztető jelek, s ezek miatt elsősorban a nagyobb vállalatokat kell segíteni. Balogh József azt jegyezte meg: a vállalkozások négyötöde nem fizet iparűzési adót Győrben, mert adóalapja nem haladja meg a hatmillió forintot, s ha valaki ezek után azt állítja, a városvezetés nem támogatja a kisvállalkozásokat, az hamis propagandát folytat.

A jobboldali frakció módosító indítványát a Pro Urbe képviselőcsoportja is megszavazta. Mint utólag közleményben jelezték, mindezt azért tették, mert a kedvezményeket méretnagyságtól függetlenül valamennyi gazdasági szereplőre ki akarták terjeszteni. A Pro Urbe egyébként igennel voksolt a pénzügyi bizottság előterjesztésére is, így azt végül 23 igen szavazattal 11 ellenében fogadta el a közgyűlés.

Kapcsolódó cikkek:

Uniontext Kft.: aggódó dolgozók (2002-11-25) >>
Csődben a győri Uniontext Kft. (2003-03-03) >>
Talán még nem reménytelen (2003-03-05) >>
Felszámolás az Uniontextnél (2003-03-10) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggódnak a termálért

A győri termálfürdő kivitelezése nemsokára befejeződik, azonban a működtetésére senki sem… Tovább olvasom