Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Mentőállomást szeretnének a községbe

Mentőállomás létesítését tartja a legfontosabb feladatnak Veszprémvarsány polgármestere, Németh Csaba. A bakonyalji község önkormányzata költségvetési hiánya ellenére útfelújításokat szeretne megvalósítani.
„ Szakmailag indokolt lenne, hogy a községben mentőállomást hozzanak létre" – fogalmazott a Kisalföld kérdésére Németh Csaba. Veszprémvarsány októberben első ízben megválasztott polgármestere – aki korábban erdészként dolgozott – elmondta: az alapszabály az, hogy szükség esetén minden beteget tizenöt percen belül el kell hogy érjen a mentő.

A bakonyalji térségbe jelenleg a harminc-harmincöt kilométerre fekvő Győrből érkezik a rohamkocsi, míg Pannonhalmán csak betegszállító autó van. Az elképzelés nem álom, mert Veszprémvarsány neve szerepel az országos mentőállomás-fejlesztési tervben. A helyi önkormányzat több helyiséget is fel tudna ajánlani erre a célra, s vállalná a tervek elkészítését. Németh Csaba abban bízik, hogy ez a kérdés 2005–2006-ra megoldódik.

A Győr-Moson-Sopron megyéhez tavaly októberben csatlakozott település legnagyobb gondját jelenleg az iskola fenntartása jelenti. Az ezerlelkes helységben – a régi központosított rendszer eredményeként – ma is viszonylag sok, csaknem kétszáz diák van, az intézmény azonban így is 27 millió forint mínuszt „termel" ebben az évben az önkormányzat költségvetésének. Németh Csaba ezt részben az 50 százalékkal felemelt, s az állam által csak részben finanszírozott közalkalmazotti bérek hatásának tudja be, de az is tény, hogy a környező települések idén először egyetlen fillérrel sem járulnak hozzá az intézmény költségeihez. A nehéz helyzet miatt létszámcsökkentésre is sor kerül, miközben az energiatakarékosság már szeptembertől megvalósult, hiszen azóta tartályos helyett vezetékes gázzal fűtenek.

Ugyan az önkormányzat büdzséjébe 9 millió forintos hitelfelvételt terveztek be, a helyhatóság fontos fejlesztéseket szeretne megvalósítani. Felújításra szorul a Herceg és az Ebédlátó utca – az összesen 30 millió forintos rekonstrukcióhoz a megyei területfejlesztési tanácstól remélnek segítséget. Szükség lenne a Rákóczi utcai járda javítására, valamint a Sikátor felé vezető út mellett járda kiépítésére is.

Németh Csaba úgy vélekedett, a megyeváltás előnyökkel járt, hátránya viszont az, hogy a korábbi orvosi ügyeleti rendszer felbomlott, s most a központi győri ügyelet szolgálja ki a lakosokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A templom az elődök hitvallása

Több püspököt és esperest is adott a magyar evangélikus egyháznak a nagy múltú téti gyülekezet,… Tovább olvasom