Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Mentőállomást ígér a szakminiszter

Veszprémvarsány - Hétmilliárd forintot költ fejlesztésekre az Országos Mentőszolgálat a következő két évben. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint a pénzből jut a veszprémvarsányi mentőállomás létrehozására is.
Írásbeli kérdést intézett Horváth Ágnes egészségügyi miniszterhez nemrégiben Medgyasszay László, a Győr környékét magában foglaló Győr-Moson-Sopron megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője.  Ebben azt tudakolta, lesz-e Veszprémvarsányban valamikor mentőállomás.

Sokszor nehezen megközelíthető a falu

A politikus emlékeztetett rá: a létesítés korábban már szerepelt a szaktárca és a mentőszolgálat tervei között. „Utoljára Rácz Jenő miniszter urat kérdeztem ez ügyben. Ő akkor egyebek között azt a választ adta, hogy a »térség rosszabb időjárási viszonyok közötti nehezítettebb megközelíthetősége indokolhatja a veszprémvarsányi mentőállomás megépítését«, ehhez azonban a települési és a megyei önkormányzattól várt támogatást. A helyzet azóta annyiban változott, hogy az útviszonyok még rosszabbak lettek és a település, valamint a megyei önkormányzat még nehezebb helyzetbe került" – olvasható a levélben. Medgyasszay László 2007 novemberét hozta példaként és érvként arra, miért nem odázható tovább a beruházás. Eszerint akkor kétszer volt néhány centiméteres havazás, és mindkét alkalommal használhatatlan volt a bakonyaljai községen áthaladó 82-es számú főút.

A veszprémvarsányiaknak és a környéken élőknek esetenként fél órát is várniuk kell, mire a rohammentő megérkezik. Fotó: Kisalföld-archívum


Európai uniós pénz lenne a fedezet

Az egészségügyi miniszter pozitív választ adott a feltett kérdésre. Hangsúlyozta, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) középtávú fejlesztése során az egyik jelentős célként azt tűzték ki, hogy a lakosság minél nagyobb hányada juthasson tizenöt percen belül sürgősségi mentőellátáshoz. Ehhez meghatározták azokat a településeket is, ahol a közeljövőben mentőállomás létesítésére és a mentési szolgáltatás beindítására lenne szükség. „Az OMSZ szakmai vezetésével néhány hónappal ezelőtt a jelenlegi hazai útviszonyok alapján áttekinttettem a korábbi fejlesztési terveket, amely után megerősítést nyert, hogy Veszprémvarsányban is szükség van mentőállomás-építésre" – jelentette ki a miniszter.

A szükséges új mentőállomások pénzügyi fedezetét a 2007–2013 közötti európai uniós források felhasználására elfogadott Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja jelenti. Ennek egyik intézkedése az egészségügyi infrastruktúra fejlesztéséről – így a mentés infrastruktúrájának fejlesztéséről is – szól.

Két év alatt hétmilliárd

Horváth Ágnes hozzátette: az OMSZ az első két évben a kiemelt projekt címzettjeként hétmilliárd forint értékben valósíthat meg fejlesztéseket. „A pályázat-előkészítő munkacsoport megkezdte munkáját, valamint külső szakértő bevonásával háttértanulmányok készítése van folyamatban; ezek elkészültét követően a tervezési felhívás várhatóan 2008. első negyedévben jelenik meg. Ezt követően kerülhet sor a veszprémvarsányi mentőállomás közbeszerzési eljárásának megindítására" – szögezte le a miniszter.

Medgyasszay László lapunk kérdésére a miniszteri választ biztatónak nevezte, és hozzátette: a 2000-ben átadott pannonhalmi mentőállomásért is évekig kellett küzdeni, míg sikerrel jártak. Reményét fejezte ki, hogy az eredmény most sem marad el.

Terület és épület is van

„A mentőállomás létrehozásához a veszprémvarsányi önkormányzat a tulajdonában lévő szabad területet vagy a régi iskolaépületet is fel tudja ajánlani" – nyilatkozta a Kisalföldnek Németh Csaba polgármester. A község vezetője a fejlesztés legfontosabb indokaként azt nevezte meg, hogy a mentőszolgálat jelenleg érthetően nem tudja biztosítani, hogy tizenöt percen belül kiérjen, így a súlyos betegek életkilátásai rosszabbak, mint másutt.

Olvasóink írták

  • 2. p2 2008. július 24. 12:27
    „Az én édesapám úgy halt meg Lázin, hogy akkor se volt nekik egyszerű odaérni időben, 1 óra kellett. Tehát meghalt. Ha van egy mentő a közelben vagy egy központ, talán meglehetett volna menteni őt is.”
  • 1. p 2008. január 15. 08:33
    „Az én édesapám 3 évve halt meg nyáron Lázin, és akkor se volt nekik egyszerü oda érni idöben 1 óra kellett tehát meghalt ha lett volna a közekben egy mentő vagy talán egy központ meglehettet volna menteni őt is .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gardénia kiállításon mutatta be kollekcióját

Frankfurt – Győr - A győri Gardénia Nyrt. a világ legjelentősebb nemzetközi… Tovább olvasom