Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Mennyivel jár előttünk Ausztria?

Mindennapi beszédünkben gyakori szófordulat, hogy „negyven évvel kullogunk a sógorok mögött" vagy „mikor érjük már utol az osztrákokat". Az egyik közvélemény-kutató cég ennek apropóján szondáztatta meg az embereket, a Vasárnapi pedig a megkérdezettek benyomásait összevetette a hivatalos KSH-adatokkal.
A Psyma Hungary Kft. 500 főt kérdezett meg a közelmúltban arról, miként látják a rendszerváltás óta eltelt évek eredményeit. A statisztikusokat elsősorban az érdekelte, mit érez a lakosság, s ehhez a szomszédos Ausztriát tették meg viszonyítási pontnak.

A válaszolók ötvenhét százaléka gondolja úgy, hogy ma nagyobb az életszínvonalbeli különbség a magyarok és az osztrákok között, mint volt 1990. Ezzel szemben csak tizenhat százalékuk látja úgy, hogy csökkent a differencia a két ország között. A meginterjúvoltak tizenegy százaléka véli úgy, hogy tíz éven belül elérhetjük azt a gazdasági fejlettséget, ahol a sógorok ma tartanak.

Negyven százalék szerint azonban erre legalább 11-25 évet kell várni, s további harminckilenc százalék állítja: ennél is később, vagy soha nem következik be a felzárkózás. Az emberek hangulatáról sokat árulkodik, hogy a megkérdezettek csupán huszonhat százaléka vallja, miszerint kedvező változásokat hozott az uniós tagság. Harminc százalék szerint minden maradt a régiben, míg harminckét százalék inkább kellemetlen uniós tapasztalatokról számolt be.

Mobiltelefonokkal jól állunk

Nézzük, az emberek véleménye mennyire áll közel vagy távol a hivatalos statisztikai mutatókhoz. Ausztriában a rendszerváltás idején az egy főre jutó GDP 19,16 ezer dollár volt, napjainkban ez a mutató 36,30 ezer dollár. Hazánkban a kilencvenes évek elején az egy főre jutó GDP nem érte el a 10 ezer dollárt (9,33 ezer), de 2007-ben már közelített a 20 ezer dollárhoz (18,45 ezer). A sógoroknál ezer lakosra 1990-ben 387 autó jutott, míg manapság 505. Nálunk '90-ben ezer főre 188 kocsit, napjainkban pedig 300 járgányt jegyezhetünk fel.

Érdekesség, hogy az autópályák hosszát tekintve jobban fejlődtünk az utóbbi két évtizedben, mint a szomszédok. Igaz, ebben nyilvánvalóan szerepet játszik, hogy Ausztriát már a '80-as évekre szinte teljesen behálózták gyorsforgalmú-utakkal, Magyarországnak ezzel szemben volt/van mit behoznia e téren. A mobiltelefonok frontján szégyenkezésre semmi okunk nincs; ameddig a sógoroknál jelenleg ezer ember 1128 készüléket használ, addig mi 990-et. Az internetfelhasználásban viszont jócskán lemaradtunk: a szomszédban ezer emberből 512 tud csatlakozni a hálóra, hazánkban 348. A születéskor várható élettartam Ausztriában a nők esetében 83 év, a férfiaknál pedig 77 év. Nálunk a hölgyek (76 év) az osztrák férfiak szintjét sem érik el, miközben a magyar férfiak 69 év várható élettartama pár hónappal Romániánál és Bulgáriánál is sötétebb képet mutat.

A KSH-statisztikai szerint két mutatóban nyomjuk le a sógorokat. Az egyik felettébb kétes értékű, hisz többet járunk orvoshoz, de az mindenképp kellemes meglepetés, hogy többet járunk színházba is. Konkrétan nálunk évente ezer emberből 437 váltott jegyet az előadásokra tavaly, míg a szomszédban 328-an.
 
Ezer euró és 70 ezer forint


A gyalázatos élettartami kilátásokat leszámítva úgy összegezhetünk, hogy pár mutatóban megközelítettük az osztrákokat. Persze, ne feledjük: minden statisztika valamelyest sántít, hiába van ugyanis közel ugyanannyi mobiltelefon itthon mint Ausztriában – a sógorok sokkal többet költhetnek csúcstechnikára, minőségi termékekre.

Ezt egyértelműen alátámasztják a jelenlegi minimálbérek: ez az összeg Ausztriában ezer euró, míg Magyarországon nem éri el a 70 ezer forintot sem (pontosan 69 ezer Ft). Ráadásul Ausztriában mindössze csak húsz ezer munkavállaló kapja a lehető legalacsonyabb törvényes bért, itthon ellenben még mindig közel félmillióan.
Szeghalmi Balázs

Koraszülés és csecsemőhalandóság
Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus szerint a koraszülések kilenc százalék körüli magyarországi aránya mintegy kétszerese a jobb életszínvonalú európai országoknak. A csecsemőhalandóság számát ugyan 2007-re sikerült hat ezer alá csökkenteni – a rendszerváltás idején több mint 15 ezer baba halt meg –, az uniós átlagtól mégis messze vagyunk, több mint két ezer elvesztett újszülöttel.

Olvasóink írták

 • 8. Jakab Janos 2008. február 05. 21:26
  „Bolti lopássorozaton értek tetten Ausztriában egy magyar rendőrházaspárt, a Bécsben őrizetbe vett elkövetők a soproni rendőrkapitányság hivatásos állományában teljesítettek szolgálatot.


  Magyar Nemzet mai szamabol.
  Udvozlettel JJ Sydney”
 • 7. maradó 2008. február 05. 13:40
  „Kedves János!
  "Meg a lesullyedes a "Magyar ne lopj" szintre. Akkor erjuk utol, ha Ausztriat a magyarok lezullesztik a sajat szintlukre."
  Joggal feltételezem,hogy a fenti sorokat nem a rendszerváltás előtti magyar hatóságoknak címezted, talán még annak a többmilliónak sem, aki a renszerváltás után be sem tette a lábát Ausztriába, talán annak a több százezernek sem aki túristaként nem lopni megy. Akkor hát (rajtam kívül) kinek,kedves János?
  Talán azoknak a magyaroknak, akik hozzád hasonlóan Ausztriában keresik a boldogság kék madarát?
  Lehet, nem jó szívvel gondolsz szülőhazádra,bántottak,-de ez még nem lehet ok arra, hogy a fent idézett soraiddal egy ország népét,akiket egyébként honfitársaidnak tartasz, tolvajnak nevezz,és ezt fontosnak tartsd a nagy nyilvánossággal is közölni.”
 • 6. Jakab Janos 2008. február 05. 02:51
  „Kedves Marado!
  A hozzaszolasomat azoknak szantam,akik 5 even keresztul ott rugtak belenk, ahol tudtak. A csaladommal egyutt mar megtapasztaltuk az emberi jogok magyar valtozatat. Nem akarom reszletezni mennyi aljassagban es gonoszsagban volt reszunk, csak azert, mert MO-on szolettunk. Sajnos nem tudom reszletezni, de hidd el amit a Magyar Hatosagok muveltek, arra a baromi szo tul enyhe.
  A 10 milliobol egyedul toled elnezest kerek. Egyedul teged nem akartalak megserteni.
  Udvozlettel JJ”
 • 5. maradó 2008. február 04. 10:40
  „Kedves Jakab János!
  Rosszul fogalmaztál! Talán így helyesebb és életszerűbb lett volna:
  A magyarok akkor érik utól Ausztriát....
  -én nem tudom lezülleszteni, én itt élek,itt teszem hozzá,azt amit hozzátehetek, itt örülök és bánkódom, nekem itt savanyú a citrom, és nem a C vitamin, ami lehet,hogy Ausztriában baromi savanyú tud lenni.
  -én a "baromira" jelződet más összefüggésben használnám.
  Tele van a hócipőm azzal, hogy azok, akiket jobbsorsa jobb helyre vetett, baromira lesajnáljanak, és baromi jó kórképet fessenek elhagyott hazájukról.
  Ennyi kedves János.”
 • 4. Szirtl Zoltán 2008. február 04. 06:44
  „A Czeizel részben nem ezer, hanem ezrelék a helyes adat vsz !!!!”
 • 3. Jakab Janos 2008. február 03. 22:19
  „A rendszervaltozas elott 2 hetig voltam a Traiskircheni menekult tabor lakoja. A tabor reformatus lelkesze bizalmasan megsugta, hogy ne hasonlitsuk ossze MO-ot es Ausztriat mert biztos, hogy megsertodnek.
  Azota, rendszervaltozas volt, es lealacsonyitottuk oket "sogorok"-ka. Igaz abban az idoben MO olyan magas szinten volt, hogy csak kapkodtam a fejem, hogy miert is jottem el a MO-i meses joletbol. Vezenyszora mindenki legalbb 3 idegen nyelvet beszelt anyanyelvi szinten. Mindenkinek legalabb 3 haza lett kapasbol. A Nepszava irt a gyermekpornografiarol. Mi leszunk a masodik Bangkok. A Sydney Morning Herald egyenes forditasban kozolte a Nepszava cikket. Baromi buszkeseg jarta at a kebelemet. Emlekeztek meg a szep jelszavakra? "Mi leszunk a hid a kelet es nyugat kozott" Ez a hid kisse rozoganak bizonyult. Orban Viktor szerint "Mi leszunk a C-vitamin az EU-ban". Mint tudjuk a C-vitamin baromi savanyu tud lenni. Most mar alabbhagyott a nagykepuseg, de van helyette a masokon valo gunyolodas. Meg a lesullyedes a "Magyar ne lopj" szintre. Akkor erjuk utol, ha Ausztriat a magyarok lezullesztik a sajat szintlukre.”
 • 2. k 2008. február 03. 13:57
  „az osztrák kisnyugdíjasok élnek, mint Marci Hevesen, nálunk, az otthoni nyugdíjból. Szted? húsz év múlva én is ilyen vidám csákó leszek Nagyváradon?”
 • 1. s 2008. február 03. 13:20
  „Egyik ismerősöm most munkanélkülin van az osztrákoktól . A járuléka kétszer annyi mint az én havi fizetésem .Akkor hol tartunk ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus baleset - Elhunyt az egykori ETO-hátvéd

Tragikus közlekedési baleset történt szombaton délelőtt Győrben a Nagy Imre úton –… Tovább olvasom