Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Mennyit keresnek a győri cégvezetők? Összegyűjtöttük a béreket

Bár kötelező az állami és önkormányzati cégek vezetőinek bérét nyilvánosságra hozni, a fizetéseket úgy kellett "előbányásznunk" a weblapokról. Az adatok szavatossága több esetben lejárt. Szavazás.
Négy és fél éve kormányrendelet és törvény írja elő, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok honlapjukon kötelesek közzétenni vezetőik pénzbeli juttatásait.

Legutoljára 2011 nyarán készített körképet a győri székhelyű önkormányzati, állami cégek vezetőinek juttatásairól a Kisalföld, most portálunk "bányászta elő" ezeket az adatokat.

A Győr-Szol honlapján nincs adat a közzétételi listáknál

Nem véletlenül fogalmazunk úgy, hogy "bányásztuk elő", hisz az adatok finoman fogalmazva sincsenek szem előtt egyik oldalon sem. Azt nem állítjuk, hogy a vezérigazgatói fizetéseket titkosítják a cégek, de azt igen, hogy a weboldalak többségén igyekeznek eldugni a hat- hétszámjegyű összegeket.

Nézzük, a konkrét példákat. A legnagyobb győri önkormányzati vállalat, a Győr-Szol weblapján a közzétételi listáknál jelenleg nincs adat, míg "A foglalkoztatottak" menüpontban a Kötelező Közzététel címszó alatt nem működik élő link. 


Február 4-én ezt láttuk a Győr-Szol oldalán a a közzétételi listáknál
Február 4-én ezt láttuk a Győr-Szol oldalán a a közzétételi listáknál


A cég kommunikációs menedzserét, Ozsvárt Tamást megkérdeztük arról, mi az oka a hiányzó adatoknak, de kérdéseinkre egyelőre annyit válaszolt, hogy "2010 óta a Győr-Szol-nál nem változtak a bérek".

Két és fél éves adatok szerint, 2011 júliusában Sági Géza elnök-vezérigazgató havi bruttó 1,2 millió forintot keresett, az akkori dokumentumban prémiumról nem esett szó.

A Pannon-Víz vezérigazgatójának bruttó 932 300 forint az alapbére 

A Pannon-Víznél a közérdekű adatoknál kell keresni a vezetői fizetéséket, a "Közzététel a 175/2009. (VIII. 29.) Korm. rendelet alapján" című menüpontban. Ha Olvasóink közül valaki kedvet kap a vezetői fizetések bogarászására, utóbbi kormányrendeletet keressék a weboldalakon. Tízből kilenc esetben ugyanis ezzel a címszóval tesznek eleget a törvényi kötelezettségnek.

Visszatérve a Pannon-Vízre: az adatok ugyan 2012-es fizetéseket tükröznek, de legalább név is szerepel a számok mellett.

Tőke László vezérigazgató alapbére bruttó 932 300 forint, míg a győri közgyűlés MSZP frakciójában önkormányzati képviselőként is politizáló vezérigazgató-helyettes, Hegyi Zoltán havi juttatása bruttó 864 200 forint.

Kisalföld Volán: havi fizetések név nélkül

Ahogy a Kisalföld Volán honlapján kezelik az üvegzsebet, szintén megér pár keresetlen mondatot. 2012. november elsejei béradatok olvashatóak ugyanis úgy, hogy a fizetések mellett a név rubrika üresen tátong. Ha érdekli Önt, hogy a havi 600 ezer forintot kereső műszaki igazgató kicsoda, ide kattintva összelegózhatja az adatokat.

A volánok összevonását követően a Vasi Volán első emberét, Papp Lászlót nevezték ki vezérigazgatónak hat Volán-társaság (Bakony Volán Zrt., Balaton Volán Zrt., Kisalföld Volán Zrt., Somló Volán Zrt., Vasi Volán Zrt., Zala Volán Zrt.,) élére.

Papp László neve egyedüliként ugyan szerepel a Kisalföld Volán listáján, de a táblázat szerint a szombathelyi szakember nem részesül díjazásban. A Vasi Volán oldalán megtaláltuk Papp László béradatait.


Forrás: Vasivolán.hu
Forrás: Vasivolán.hu


Ezek szerint - gondolhatjuk logikusan - a vezérigazgató bruttó 601 500 forintos fizetésével kevesebb keres havonta, mint a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója.

"Az említett Volán-társaságok többségi tulajdonosi jogkörét gyakorló Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉNYKK) irányítását is Papp László tölti be.

A Kisalföld Volán Zrt. honlapján található információ, mely szerint a vezérigazgató nem részesül díjazásban teljességgel helytálló, mint ahogy a Vasi Volán Zrt. honlapján szereplő bruttó 601.500 forint/hó béradat is.

A vezérigazgató azonban nem keres kevesebbet mint a Kisalföld Volán Zrt. személyszállítási igazgatója. Papp László havi bruttó fizetése - az ÉNYKK-val együtt - hét társaság vezérigazgatójaként összesen bruttó 802.000 forint /hó. (Munkájáért többes foglalkoztatásban, a Vasi Volán Zrt-n kívül az ÉNYKK Zrt. részéről kap díjazást.)

Az ÉNYKK Zrt.-től kapott bruttó 200.500 forint/hó adat, a jogszabályi előírásoknak megfelelően szerepel az ÉNYKK Zrt. honlapján" - közölte cikkünk kapcsán Szabó Zoltán.

Az ÉNYKK Zrt. koordinációs vezetője hozzátette: "a Kisalföld Volán a minimális törvényi kötelezettségének eleget tett, amikor név nélkül tüntette fel a vezető munkatársainak havi bérét.

Megjegyzem, az ÉNYKK Zrt.-hez tartozó összes több Volán-társaság honlapján olvasható a vezetők neve, nem csupán a fizetésük".  

Győr-Pér Repülőtér Kft., Győri Állatkert, Kisalföld Erdőgazdaság: sok változás nincs a bérek frontján 

A Győr-Pér Repülőtér Kft. ügyvezetőjének, Vadász Lászlónak szintén nem változott az elmúlt 2,5 évben a havi alapbére, 540 ezer forintot visz haza. A repülőtér felügyelőbizottsági tagjainak 70 ezer, az elnöknek 100 ezer forint jár.

A győri Xántus János Állatkert honlapján 2011-es adatokat találtunk. Eszerint dr. Andréka György igazgató alapbére 533 500 forint, míg Veres Zoltán üzemeltetési vezető havi fizetése 270 000 forint, melyhez 49 100 mozgóbér társulhat havonta.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezető beosztású munkavállalóinak díjazása 2012-ben így alakult: 632 688 forint nettó bért kap kézhez a vezérigazgató, míg a gazdasági igazgató 339 221 forintot. A számok és munkakör mellett neveket itt sem találtunk.

Nyitókép: Frank Yvette (Délmagyar.hu) 
hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a Szent István úti felüljárón, Győrben

Információink szerint egy személyautó érintett a szerda délutáni balesetben. Tovább olvasom