Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Mennyit ér a családok szava?

Mennyit ér a családok szava?

Egyöntetűen az új jelöltet támogatja a jelenlegi óvodavezető ellenében a szülői munkaközösség a győri Szivárvány Óvodában, információink szerint azonban az oktatási bizottság a jelenlegi vezető kinevezését javasolja a közgyűlésnek. A pályázókat egyenként, személyesen meghallgatta a bizottság, a szülők erre nem kaptak lehetőséget.

2007.07.03. 14:19
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

„Nem az óvodavezető ellen, hanem a másik jelölt programja mellett szavaztunk" – szögezték le a szülői munkaközösség tagjai, akik – a 16 tag közül 13-an, a többiek nem voltak jelen – a pályázatok véleményezésekor mindannyian a vezetőváltás mellett foglaltak állást. „Nem tartjuk reálisnak a jelenlegi óvodavezető programját; székely kapu, kerti tó, medence szerepel a tervei között, miközben a gyerekek harmincéves vaságyakon alszanak és az elrongyolódott szőnyeg helyett egy éve várunk az újra... A másik jelölt, aki szintén itt óvónő, a kirívó külsőségek helyett a nevelőmunkára, az intézmény és a szülők közti kommunikációra fekteti a hangsúlyt, s nem feltétlenül látványos, de
reális lépéseket kínál" – indokolja döntésüket Németh Beáta, a szülői munkaközösség vezetője, aki a kommunikáció hiányát szintén kényes pontnak tartja. Társaival sérelmezik, hogy év közben egy döntéssel kapcsolatban sem kérték ki a véleményüket, s úgy érzik, nem vonják be őket az óvoda mindennapi életébe.

Az alkalmazottak is váltanának

Történt még egy szavazás az intézményvezetői pályázattal kapcsolatban: az óvoda 29 alkalmazottja közül 19 – az óvónők fele, valamint az összes dadus – szintén a vezetőváltás mellett tette le a voksát. Érdekes vonala az ügynek, hogy a közelmúltban lezajlott szakmai és törvényességi ellenőrzés az óvodában pozitív és példamutató vezetői magatartást, hatékony és magas színvonalú nevelőmunkát állapított meg, így Ábrahám Erika óvodavezető szerint – aki tíz éve irányítja az intézményt – a szülők ellenkezése az ellenjelölt kampányának része. „Az elmúlt tíz év során sem az oktatási osztályt, sem a képviselőket egyetlen szülő sem kereste meg panasszal" – mondta az óvodavezető, hozzátéve, hogy a továbbiakban nem kívánja a nyilvánosság elé vinni szakmai munkája részleteit.

A győri intézményvezetők – óvoda- és iskolaigazgatók – kinevezéséről a városi közgyűlés dönt csütörtökön, az oktatási bizottság előterjesztése alapján. Bár a bizottsági javaslat zárt ülésen született meg, múlt szerdán információink szerint a bizottság mind a hét tagja a jelenlegi vezető mellett szavazott.

A szülői munkaközösség legfőképpen azt sérelmezi, hogy a szülők képviselőinek kirívó, nyíltan vállalt ellenvéleménye ellenére a bizottságból senki nem volt kíváncsi arra, mi kifogásuk van a jelenlegi (és mint kiderült, a bizottsági tagok által legalkalmasabbnak tartott) vezető munkája ellen.

A bizottság ugyan meghallgatta a jelölteket – több mint húszat, akik az érintett győri intézmények vezetésére pályáztak –, de akkor csak néhány percben fejthették ki véleményüket.

Amikor a múlt héten a Kisalföld elkezdett foglalkozni az üggyel, a szülőket váratlanul felkereste a körzet önkormányzati képviselője, Horváth Vilmos, s meghallgatta a véleményüket – két nappal a javaslat megszületése után... A szülők attól tartanak, nem pusztán szakmai szempontok játszottak szerepet a döntésnél, az óvoda vezetőjét ugyanis köztudottan baráti szálak fűzik Horváth László fideszes képviselőhöz.
A képviselő felháborodott a felvetésen. „Nem születhetett politikai döntés, hiszen a bizottság minden tagja a jelenlegi vezetőre szavazott, pártállástól függetlenül. Nem szeretnék belefolyni az ügybe, de véleményem szerint egyértelműen kampányfogásról van szó, hiszen ha a szülőknek valós gondjuk lenne, már jelezték volna korábban" – mondta a Kisalföld megkeresésére Horváth László.

A szülők joga...

A szülői munkaközösség képviselőit meghallgatta Borkai Zsolt polgármester is, aki megígérte, hogy ha szükséges, vé-
leményüket a csütörtöki közgyűlésen felolvassa a képviselők előtt.
A szülők jogait – amelyeket a választott munkaközösség képvisel – a közoktatási törvény rögzíti: „A szülő joga, hogy személyesen vagy képviselői útján – jogszabályban meghatározottak szerint – részt vegyen az érdekeit érintő döntések meghozatalában, a nevelő-oktatási intézmény irányításában."

„Komoly tanulsága van az ügynek"

Megkérdeztük Papp Andrást, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályvezetőjét, aki – folyamatban lévő ügyről lévén szó – állást nem foglalhat egyik jelölt mellett sem, a pályázatról azonban elmondta szakmai véleményét.

– A meglepő, sőt, sokkoló szülői véleménynek azt az üzenetét komolyan kell venni, hogy valami nagyon elromlott, és azt sem a vezető óvónő, sem a fenntartó szakmai munkáért is felelős osztálya nem vette észre. Komoly tanulsága van az ügynek, még akkor is, ha egyes kérdésekben a szülői kör esetleg téved. Nekik ugyanis joguk van tévedni, nekünk viszont nem illik! – mondta az osztályvezető, aki hozzátette: a vezetői megbízástól függetlenül sürgős egyeztetések sorozata kezdődik azoknak az okoknak a feltárására, amelyek a kialakult feszült helyzethez vezettek.

Pomaranski Luca

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...