Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Mennyire szökik fel az áram ára jövőre?

Nem túlzás állítani: hisztéria tört ki az áram jövő évi ára körül az utóbbi hetekben. 2008-tól a kórházak és az iskolák is kénytelenek lesznek a szabadpiaci árat megfizetni az áramért.
A nagyfogyasztó mamutcégek - köztük a mosonmagyaróvári Motim - 40-50 százalékos emelés esetén újabb beruházások elmaradását és esetleges elbocsátásokat helyeztek kilátásba. Noha az áram ára valószínűleg "csak" 20-30 százalékkal növekszik jövőre a nagyfogyasztók számára, egyelőre nem tudni, hogy ez az emelés milyen lépésre sarkallja a tulajdonosokat.


Árverésen az áram

Az október 25-én megtartott, Magyar Villamos Művek (MVM) felügyelte áramárveréstől várta minden piaci szereplő, hogy fehéren-feketén kiderüljön: mennyit kell fizetni jövőre az áramért. Még mielőtt a laikusok számára gyakorlatilag követhetetlen licit legfontosabb döntéseire térnénk, említsük meg azt a cseppet sem elhanyagolható tényt, hogy a legnagyobb lobbierővel rendelkező ipari nagyfogyasztók egy csoportja az árverés előtt 40-50 százalékos áremelkedéstől rettegett, s levelet írt a gazdasági miniszternek, amelyben az egekbe szökő ár megfékezését kérte.
Az Ipari Energiafogyasztók Fóruma (IEF) képviselte a szóban forgó mamutvállalatokat. Az IEF petíciójában úgy fogalmazott, hogy a BorsodChem, a Nitrogénművek a Magyar Alumínium, a Dunapack, a Duna-Dráva Cement, az ISD Dunaferr és a mosonmagyaróvári Motim Rt. "egy nagyarányú áremelés esetén jelentős beruházások elmaradását és ezrek lehetséges elbocsátását helyezi kilátásba".

"A levél pikantériáját az adja, hogy a Motim Rt. köztudottan Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érdekkörébe tartozik, miközben a petíció nyíltan szembe ment a gazdasági minisztérium törekvéseivel.

Ilyen előzmények után ültek össze a hazai kereskedők, szolgáltatók és nagyfogyasztók - a HVG "titkos társaságnak" titulálta őket - az áramaukción. Mivel a licitet követően a Magyar Villamos Művek sietett leszögezni, hogy egyelőre minden árbecslés a jóslás kategóriájába tartozik, a konkrét áremelés mértéket egyelőre csak találgatni lehet.


"Zsinórtermék"

Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke szerint a saját szükségletre vásárló nagyfogyasztók az úgynevezett zsinórterméket, azaz a napi 24 órában szolgáltatott áramot 2007-ben 50 euróért szerezték be, míg az aukción kialakult, megawattóránkénti 65 euró körül ár pontosan 30 százalékos emelkedést jelent. "Tény, hogy a növekedés nem érte el a az előzőleg várt 40-50 százalékot" - tette hozzá Szaniszló, aki az MVM átlagárával számolva is több mint 20 százalékos áremelkedést valószínűsít. A kérdés most már csak: a petíciójukban meglehetősen drasztikusan fogalmazó nagyvállalatok vajon elégedettek-e ezzel a számmal?

Arról, hogy a várható 20-30 százalékos áremelkedés esetén is fennáll-e a petícióban megfogalmazott beruházások elmaradásának, illetve az elbocsátások potenciális veszélye, szerettük volna megkérdezni Gerezdes Jánost, a Motim Rt. vezérigazgatóját, ő azonban nem kívánt nyilatkozni. "A 20-30 százalékos emelés cégenként különböző lépésekre sarkallhatja a tulajdonosokat. Ez elsősorban a vállalat anyagi helyzetétől, s a piacon betöltött szerepétől függ. Egy biztos: a nagyvállalatok körülbelül 10 százalékos áramáremelést tartanak elfogadhatónak" - zárta szavait a Vasárnapinak Szaniszló Mihály.


Iskolák és kórházak a versenypiacon

Elveszítjük az áramunk egytizedét

Komoly kritikákat fogalmazott meg az Állami Számvevőszék a hazai áramellátás rendszeréről és biztonságáról a héten. Kiugróan magasnak tartják a hálózati veszteség 10 százalék körüli mértékét, de a számvevőszék munkatársai szóvá tették azt is, hogy a rendszer működése az év közel 40 százalékában nem felel meg a kötelező minőségi, ellátásbiztonsági követelményeknek. Mindez azért is felettébb érdekes, mert amikor a Kisalföld hírt adott a megyénket érintő nagyobb áramkimaradásokról az utóbbi időben, az érintettek egytől egyig cáfolták a hálózat feltételezett hiányosságait.
Az áramár emelésének külön aktualitást ad, hogy jövő évtől egy újabb fogyasztói csoport kerül ki a versenypiacra: a lakosságon kívül minden olyan szereplő, amely 150 amper fölötti fogyasztásmérővel rendelkezik - ebbe a körbe tartozik az összes iskola, kórház, szociális intézmény, kis- és középvállalkozás. Teljesen nyilvánvaló, hogy az áremelkedés ezt a csoportot érinti legérzékenyebben, hisz jövőre reálérték szerint 5-10 százalékkal csökken az önkormányzatok költségvetési támogatása, amely semmiféle árkompenzációt nem tartalmaz.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke egy lapinterjúban azt ajánlotta: a kistérségi társulások, önkormányzati szövetségek vagy akár városi önkormányzatok önálló vásárlóként lépjenek ki a piacra, így több intézmény várható fogyasztását nagyobb csomagban esetleg olcsóbban tudják megvásárolni. Mint azt Szabó Miklóstól, Mosonmagyaróvár polgármesterétől megtudtuk: a Lajta-parti önkormányzat is hasonlóban gondolkodik. "Terveink szerint az önkormányzat összes érdekeltségét egy kalapba tesszük, s ezt közösen megpályáztatjuk az áramszolgáltatókkal. Nem mellékesen ez akár azt is eredményezheti, hogy olcsóbban jutunk az áramhoz" - közölte Szabó Miklós.


Megsínyli a lakosság is?

A legérzékenyebb kérdésként természetesen a lakossági áramárat kezeli a politika. A kormány szerint a szabadpiaci árakat nem lehet rászabadítani a háztartásokra, így továbbra is hatósági árkontrollt alkalmaznak. Egyelőre mégsem született meg az a rendelet, amely ennek a szolgáltatásnak az árkalkulációját tartalmazza. A MVM vezetői az energiahivatal javaslata alapján a maximum lakossági ár 10 százalékos emelkedéséről beszélnek, s hozzáteszik: a növekedés valószínűleg egy számjegyű marad jövőre. Hogy mindez igaznak bizonyul-e, valószínűleg csak a 2008-as áramcsekk(ek) felbontásakor tudjuk meg...

Vasárnapi Kisalföld

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pirosban a gönyűi zöldnafta?

Gönyűre tervezte a svéd tulajdonban lévő SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. az egyik bioetanolt… Tovább olvasom