Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Mennyire elégedettek a betegek a győri Petz-kórházzal? S Ön?

A WC-k, fürdők, mosdók tisztaságával továbbra is komoly gondok vannak a győri Petz-kórházban, igaz - s ez a fontosabb - az orvosok és az ápolók munkáját a betegek többsége jónak ítéli.

A közelmúltban került nyilvánosságra az a betegelégedettségi felmérés, mely a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban elvégzett munkát hivatott megítélni.

A teljes szakmai anyagot ide kattintva olvashatják el!

A dokumentumot a megyei közgyűlés legutóbbi ülésén nagy többséggel fogadta el.

A kisalfold.hu most a felmérés legérdekesebb részleteit közli, melyet természetesen anonim módon tölthettek ki a betegek.

Nézzük, mit mondanak a számok a Petzben dolgozó orvosok, ápolók munkájáról, illetve a kórház mindennapjairól.


A felmérésben azért nem kis, hanem felnőtt betegeket kérdeztek meg a kórházi viszonyokról.
A felmérésben azért nem kis, hanem felnőtt betegeket kérdeztek meg a kórházi viszonyokról.

Segítőkészség és gyógyszer időben

A betegek 40,5 százaléka kiválónak, 46,2 százaléka jónak értékelte az orvosi tájékoztatást; a kezelést a válaszolók 57,1 százaléka tartotta kiválónak, 31,5 jónak, miközben a közepes minősítést a betegek 1,4 százaléka ikszelte be.

A segítőkészséget a betegek 50,4 százaléka kiválónak, 36,5 jónak értékelte, a közepes minősítés 8,1 százalék volt.

Az ápolók munkájánál a felmérést kitöltők 49,6 százaléka nyilvánított határozott elégedettséget, 32,9 jó, 12,6 közepes értékelést adott.

A meginterjúvolt betegek 78,3 százaléka azt nyilatkozta, hogy a szükséges időben vehette be a gyógyszereit, 13,5 százalék viszont azt válaszolta, hogy az egész napra járó gyógyszert egyszerre osztották ki.

A betegek elégedettségét jelentős mértékben javíthatja vagy csökkentheti, hogy segítségkérés esetén mennyi időn belül ért oda a betegágyhoz a nővér.

A betegek 69,1 százaléka úgy vélekedett, hogy azonnal segítséget kapott, 10,5 százaléka tíz perc elteltét jelölte meg.

Ami évek óta változatlan: a WC-k, fürdők állapota messze az elvárt szinttől

Végezetül, ejtsünk pár szót az étkezésről és a higiéniáról.

A fürdők, mosdók tisztaságával kapcsolatban a betegek most sem tudtak szemet hunyni a hiányosságok felett: a válaszolók csupán 25,6 százaléka tartotta kiválónak, 43,3 jónak, 21,4 pedig közepesnek a Petz-kórház vizes blokkjait. Ráadásul ennél a pontnál gyenge minősítést adott a páciensek 6,2 százaléka.

A mellékhelyiség tisztasága pedig továbbra is messze van az elvárt szinttől. A válaszolók 13,6 százaléka tartotta kiválónak, 39,4 jónak, 27,8 közepesnek, míg 15,1 gyengének.

A Petz-kórház főigazgatója, dr. Tamás László ennél problémakörnél megjegyezte a hivatalos előterjesztésben: mostantól fokozottabban fogják ellenőrizni a fürdő, mosdó, WC tisztaságát.Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Phobos 2011. május 19. 09:24
  „Szakmai hanyagság miatt eltiltották Orbán fogászát Angliában

  Bátorfi Bélát eltiltottákEgy évre eltiltották hivatásától Angliában Bátorfi Béla fogorvost. Bátorfi sajtóhírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök családjának is ,,házi" fogorvosa. Ő az egyik alapítója a magyar fogászat külföldi reklámozását célul kitűző programirodának is.
  - Egy beteg tett nálunk panaszt tavaly, ezután indult eljárás Bátorfi úr ellen - mondta a Blikknek Moira Alderson, a General Dental Council (GDC - Brit Fogászati Kamara) szóvivője. Azt is elárulta: egy tavaly márciusi vizsgálat után el is marasztalták szakmai hanyagság miatt, a kamara pedig eltiltotta hivatásának gyakorlásától.
  A Blikk megszerezte az angol vizsgálat jegyzőkönyveit.
  ,,Az >>A<< beteg egy újsághirdetést olvasott arról, hogy Magyarországon is igénybe vehet fogászati ellátást, és ezért Budapestre utazott. A beteg állítása szerint az angliainál jóval kedvezőbb árak miatt választotta a magyar fogorvost, és Bátorfi úr fogbeültetést végzett nála" - írja a jegyzőkönyv.
  A lap birtokába került dokumentumokból kiderült: Bátorfi Béla 2005 és 2006 között több fogbeültetést is végzett a betegen, ám az angol kamara álláspontja szerint a beavatkozást megelőző tervezés nem volt megfelelő, és az eljárásról nem tájékoztatta elég alaposan a beteget. A jegyzőkönyv szerint a beteg elégedetlen volt a fogorvos munkájával, ezért tájékoztatást kért tőle, hogy milyen korrekciós beavatkozást végezhetnének Angliában, de Bátorfi a beteg leveleire ekkor már nem válaszolt, az utógondozással nem foglalkozott. A páciens ezek után fordult a Brit Fogászati Kamarához, akik 2010 áprilisától eltiltották hivatásától Bátorfit.

  A fogorvos klinikája, ahol a műtéteket is végzi
  Mint emlékezetes, Bátorfi az egyik alapítója a fogászati turizmus szervezésével foglalkozó programirodának. Ez a szervezet működhet közre a kormányzattól kapott 1 milliárd forint közpénz elosztásában, hogy a hazai fogorvosok munkáját külföldön a pénzből népszerűsítsék.
  - A turizmus, azon belül a fogászati turizmus a magyar gazdaság egyik kitörési pontja. Az európai fogászati turizmus 40 százaléka jelenleg is Magyarországra irányul. A még nagyobb siker érdekében született döntés a fogászati turizmus nemzeti fejlesztési programjáról, amelynek elindításához 1 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta korábban Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője.
  A lap tegnap is kereste Szijjártót, arra voltak kíváncsiak, hogy a Miniszterelnökség szerint Bátorfi-e a legalkalmasabb a magyar fogászat külföldi népszerűsítésére, miközben éppen egy hazánkban, általa kezelt ,,fogturista" panasza alapján tiltották el hivatásától Angliában.
  - A fogászati turizmus a magyar gazdaság egyik húzóágazata lesz a jövőben; nagy szerepe lesz az elmúlt nyolc évben felhalmozott államadósság legyőzésében. Ezen az sem változtat, ha egyes országokban megpróbálják hitelteleníteni a magyar fogorvosokat - közölte ezzel kapcsolatban tegnap a miniszterelnöki szóvivő.
  - A magyar fogorvosokat az angliai fogászati lobbi megpróbálja ellehetetleníteni, szabályos boszorkányüldözés folyik ellenünk. Folyamatban lévő üggyel kapcsolatban nem szeretnék egyelőre többet nyilatkozni - közölte a lappal Bátorfi Béla. Annyit azért elárult, szerinte egy adminisztrációs kérdés miatt indult ellene eljárás, aminek az általa végzett fogászati beavatkozás minőségéhez semmi köze sincs. Bátorfi arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor a vitatott beavatkozások történtek, még nem volt tagja a GDC-nek, így egy adatlappal kapcsolatos formai kérdést aligha vethetnek a szemére. Álláspontja szerint az eltiltás nem is jogerős.”
 • 31. Phobos 2011. május 19. 08:42
  „A "fogászati turizmus" fellendítése arról szól, hogy kap egymilliárdot OV fogorvosa

  Nincs semmi kapcsolat az egymilliárd forint átcsoportosítása és a fogorvos személye között - válaszolta Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Népszavának, miután a lap a miniszterelnök fogásza, az Orvos Turizmus Iroda Zrt. felügyelőbizottságának elnöke és a fogászati turizmus fejlesztésére átcsoportosított pénz összefüggését firtatta.
  A szóvivő megerősítette, hogy Bátorfi Béla Orbán Viktor fogorvosa, ugyanakkor hozzátette: a fogorvos "nyilván nem politikai alapon válogatja meg pácienseit, bizonyára van köztük baloldali érzelmű is".
  A lapnak arra a kérdésére, hogy Orbán Viktor és Bátorfi Béla személyes kapcsolata szerepet játszhatott-e abban, hogy az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. juthat hozzá a fogászati turizmus fellendítésére szánt egymilliárd forint támogatáshoz, Szijjártó Péter azt mondta: nem, de nincs is ilyen jellegű döntés. "Figyelmébe ajánlom a vonatkozó kormányhatározatot" - fogalmazott az írásban feltett kérdésekre ugyancsak írásban a szóvivő.
  A lap csütörtöki számában Szűcs László, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatója is nyilatkozott, aki kiállt az állami támogatás szükségessége mellett és cáfolta, hogy a kormány döntése mögött személyi érdekeltségek állnának. Szerinte a magyar kormány meghallotta a szakma hívó szavát. Mint mondta, együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a program lebonyolításáért felelős Orvosi Turizmus Iroda Zrt.: 2011. április 21-én Orbán Viktor miniszterelnök és Szűcs László elnök-vezérigazgató együttműködési nyilatkozatban fejezte ki azon szándékát, mely szerint a magyar állam szerepvállalása elengedhetetlen a Magyarország európai piacvezető szerepének megőrzését célul kitűző gazdaságfejlesztési program megvalósításában.”
 • 30. igazszó 2011. május 19. 07:50
  „Dr Somogyi Tivadartól "Azt még megkérdezném, hogy pl. aki maszekba megy egy nagyon jól ismert tulajdonosú, kórházhoz közeli szemüvegkészítő céghez, itt Győr városában, akkor az ott vizsgálatot végző szemészorvos, aki a kórházi szemésze is egyben, miért kéri el, és készít fénymásolatot a TAJ kártyáról? Kérdésre az volt a válasza, hogy a főnöke kéri! Hová kell még elszámolni, ha egyszer maszekba készül a szemüveg???"
  Továbbá azt is, hogy miért kell kétszeresen eredeti példányú átvételt aláírni az egy elkészült szemüvegről ? Válasz erre is az volt az optika boltban, hogy le kell adniuk az egyik példányt elszámolásra, és a másik nálud maradó példány! Az igaz, hogy csak eredeti példány lehet a könyvelésen, de teljesen szabálytalan, törvénytelen eljárásokra kényszerítik a tiszteséges sezmüveget vásárlót, amit nem tehetnének meg! Náluk miért nem maradhat hiteles fénymásolat, miért kell eredeti példány , tán a kórházi bolt felé, esetleg másfelé is elszámolni?
  Ezen ügyek vizsgálatára független, és elfogultság nélküli azonnali vizsgálat kell, mert bűzlik ez az ügy, és kitudja mióta jól bevált ez a módszer!”
 • 29. Angels777 2011. május 18. 22:35
  „Ma napon voltam 1napos műtéten a Kardirexben. Na ott van színvonal, ellátás, tisztaság, emberiség, figyelem, kedvesség! Voltam 4éve a Petz kórházban is szép szavak nem jutnak eszembe...”
 • 28. elisabet 2011. május 18. 22:24
  „Bojtár!
  A lesz szót mindig 1 sz-el írjuk!!!!Mielőtt bárkit is kritizálna.Kár a kórházi témából máris politikát csinálni.
  Nagyon tudja mi történik a FIDESZ berkekben.Honnét ez a jó info?”
 • 27. steke 2011. május 18. 21:44
  „Otthon a beteg leszarja, a hozzátartozó takarítja!”
 • 26. tonybacsi 2011. május 18. 20:25
  „nem a betegek szarják le a wc-t????”
 • 25. zotya975 2011. május 18. 18:45
  „WC-fürdő-zuhnyzó takarítás. A legtöbb ember ki tudja takarítani otthon maga után, ha kórházba megy akkor meg valahony elfelejti haszálni még a WC-kefét is, ha kiteszed a szappant, papírt a harmadik látogató szépen felviszi a rokonnak, vagy hazaviszi. Ha megtudnátok hányan mosnak kezet WC-használat után nagyon elcsodálkoznátok. Mondom ezt úgy hogy nem vagyok korházi dolgozó, de sokat dolgozom ilyen helyen, és egyéb közintézményben. Kint az utcán előkelő úriember/hölgy, aztán bemész utánna a WC-be, hét a kefét ő sem ismeri. A kézmosást sem.”
 • 24. Stive 2011. május 18. 18:08
  „hát a mellékhelységek nagyon problémássak,még nem is az állapotuk,hanem nem értem miért nincs wc papír és kéztörlő,ami szerintem alap mindenhol,és nem lehet kifogásokat találni!! Ilyenért egy éttermet,boltot megbüntetne az ANTSZ, egy korházat miért nem???”
 • 23. Lámlenge 2011. május 18. 17:18
  „Én februárban élveztem az idegsebészeti osztály vendégszeretetét(4nap),kicsit morbid,de én jól éreztem magam ott...bár meglepődtem hogy más megyei kórházzal szemben nincs a kórtermekben wc,zuhanyzó,ezt nagyon hiányoltam,és persze az osztályon lévő 1darab fürdő vastagon alulmúlta a várakozásaimat,borzasztó állapotban vannak,nem odafigyelni és ellenőrizni kellene,hanem pár doboz csempével és egyébbel megtámogatni.DE,minden mással elégedett voltam,az orvosok nővérek hozzáállása kiváló(jegyzem nem mindenki volt szimpatikus) a fele gyógyulásomat a személyzet és főleg az orvosom(Dr.Szarvas) lelkiismeretes munkájának köszönhetem.”
 • 22. jóhatudod 2011. május 18. 17:05
  „Sajnos többször és több hónapot voltam a győri kórház fej,nyak sebészeti osztályon mint ápolt ! A körülmények ott is olyanok mint a többi osztályon azzal a külömbségel,hogy az ottani dolgozók és orvosok tesznek annak érdekében hogy jobb körülményeket biztositsanak ! Nagyon jó a kapcsolat az ápolók és az orvosok között ami meghatározza a gyógyitás szinvonalát is ! Nagyon sok emberi plusszt adnak a betegnek ,pedig itt is eléggé túlterheltek,kevesen vannak , mégis türelmesen emberséggel bánnak a betegekkel ! Külön kiemelném az ambuláns renedlőben dolgozó Garai Tibor főorvos,hozzáértő,türelmes,emberséges gyógyitó munkáját ! Jó egészséget kivánok a munkájukhoz !!”
 • 21. taktical 2011. május 18. 15:20
  „Nem tudom mi voltunk tavaly kórházban. NEM kaptunk elégedettségi kérdőívet. A tisztaság, és az orvosok, nővérekről való vélemény valóban két különböző téma.
  De mit is akarunk a tisztaságtól ha a higiénia sem megoldott. Bemegy az ember a csecsemőosztályra, és több betegséggel megy haza mint amivel bement. Ez pedig nem függ mástól minthogy egy ugyanazon személy takarít mindenhol, de mindenhol, és végighordja önkéntelenül a vírusokat. Ez ellen mit lehetne tenni? Mi is megfordultunk már párszor a gyerekekkel, mindig tisztító szerrel felszerelkezve.Hiába...
  Idén a gyerekseben is voltunk, és minden elismerésem az övék. Az osztályvezető orvos a nővérek, és a takarító néni előtt is le a kalappal. Megdolgoznak a pénzükért, és én egy nagy KIVÁLÓT adnék nekik. Megérdemelne az osztály egy jutalmat!”
 • 20. bojtár 2011. május 18. 15:19
  „Mit panaszkodtok amíg viktorotoknak 1milliárd jut közpénzből fogorvosra addig kuss van fideszesek:),de sajnos lessz ennél sokkal,de sokkal rosszabb is nem kell sokat várni narancsosok.”
 • 19. vanessa 2011. május 18. 14:58
  „Szép napot!a csecsemő osztályt is meglehet nézni,ott sem fényes a helyzet”
 • 18. Pikulics 2011. május 18. 14:11
  „Borkai urnak nem ártana, ha nem csak a hivatalos, szépitett változatot olvasgatná, hanem az itt leirt, saját tapasztalatokon alapuló, megalapozott kommentárokat is. Talán kevésbé lenne öntelt, öntömjénezö a hozzáállás!”
 • 17. Gab2000 2011. május 18. 12:57
  „13. Ddorf 2011.05.18. 11:20

  Azért mert nekik saját bejáratú wc és zuhanyzójuk van ami ugyebár tiszta és pedáns.

  Érdekes egy rohadt bevásárló központba, egy nyilvános helyen vagy mondjuk még a Tescoban is óránként ellenőrzik a WC-t mert kőkeményen szankcionál az ÁNTSZ különb állapot van sokkal de sokkal tisztább mint bármelyik kórházi WC”
 • 16. sorbit_4 2011. május 18. 12:21
  „Nemrég voltam a sebészeti osztályon. Az orvosok eléggé túlterheltek, sajnos egyik másik ápoló rendkívül flegma volt. Amikor rákérdeztem, hogy miért hideg vízes beöntést kaptam a műtét előtt a válasz: "olyat kap amilyen a csapból folyik". Az tény, hogy elfogyott a melegvíz (ez is érdekes, hogy hogy lehetséges), de később vettem észre hogy volt mikró és meg lehetett volna langyítani. A WC-k állapota: az tény hogy sok beteg a wc-be dobta a tam- ponját (pl. vébéllel műtöttek) és emiatt naponta többször is volt dugulás, de a wc-be nem volt tampongyűjtő. Takarító csak délelött volt, aki ezzel foglalkozik (a nővéreknek ez túlságosan alantas volt), este (és éjjel) időnként emiatt "rendkívüli állapotok" voltak. Nekem úgy vették ki az infúziós branült a kezemből, hogy a nyomát (erős bevérzés) még 3-4 hétig is lehetett látni.”
 • 15. Bo9903 2011. május 18. 12:20
  „Nem ellenőrzik mostantól sem a tisztaságot. Vagy ha mostantól az mikortól? Eddig miért nem ellenőrizték? És ha ellenőrzik, attól még nem lesz tisztább semmi. Kik fogják ellenőrizni? Hol kezdik? És mikor? Erre az ellenőrzésre majd vesznek fel emberkéket, hogy a WC-ket nézegessék egész nap, takarítónő, WC papír, netán még légfrissítő is, meg Domestos persze sehol nincs. Takarítónőt felvenni nincs pénz, WC meg fürdő ellenőrökre majd biztos lesz.
  Amúgy egy gazdasági szakembernek kellene irányítani egy ekkora apparátust, és nekem sem világos, hogy miért orvosok irányítják a kórházat.”
 • 14. HarconaMarcos 2011. május 18. 11:30
  „Kezdettől fogva nem világos, hogy miért orvosok irányítanak kórházakat. Nem az a szakmájuk. Sehol máshol nem lehetnének intézményvezetők orvosi diplomával - ami ugye nem ´általános felsőfokú szakértelem´. Mielőtt bárki félreértené, számomra ők nem kevesebbek egy közgazdásznál, de az alap szitu eleve abszurd. Az orvos gyógyítson, az orvos igazgató pedig a szakmai munkát felügyelje. A kórházat pedig működtessék normálisan olyanok, akik ahhoz értenek.
  Ugye, az már egy vendéglátóipari szakközépben világos kell hogy legyen, ha nem tiszta a vécé, akkor nem érzi jól magát a vendég. Ha még kiemelt egészségügyi kockázata is van, akkor kb. az egyik legfontosabb dolgának kellene lenni a vezetésnek.”
 • 13. Ddorf 2011. május 18. 11:20
  „dr. Tamás László főigazgató megjegyezte : mostantól fokozottabban fogják ellenőrizni a fürdő, mosdó, WC tisztaságát.
  Miért csak mostantól? Eddig nem jutott eszébe senkinek se,hogy a korházi élethez más is tartozik? Vagy a föiskolán ilyet nem tanítottak.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borosék háza azé lesz, aki legtovább rajta tartja a kezét

Hazai viszonyok között szokatlan módját választotta a házeladásnak Nagyszentjánoson a Boros család. Tovább olvasom