Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Mennyibe kerülne egy parkolóház Adyvárosban?

A kisalfold.hu utánaszámolt annak, mennyibe kerülne körülbelül annak a parkolóháznak a megépítése, mely egész Adyváros életén sokat könnyítene. Szavazás.
A kisalfold.hu elsőként számolt be arról tavasszal, hogy fizetőssé vált a parkolás a győri Petz-kórház területén belül. Az eltelt pár hónapban a kaotikus közlekedési helyzetek megszűntek a kórház udvarán, igaz, a látogatók, betegek többsége a magas parkolási díjakat nehezményezi.

Az, hogy Adyvárosban évről évre nő a parkolási feszültség, szintén nem újdonság. Különösen szembetűnő mindez az egykori sztk-épület közeli parkoló esetében, ahol a járóbetegek és a látogatók elvétve találnak szabad helyeket napközben.

Tömören úgy fogalmazhatnánk meg a helyzetet: a terület a győri önkormányzaté, míg a probléma mindenkié.


Reggel 10 perccel 8 óra előtt már alig akad szabad parkoló
Reggel 10 perccel 8 óra előtt már alig akad szabad parkoló
"Tisztes tarifák esetében szívesen használnám a parkolóházat"


"Reggel és délelőtt is szerencsénk volt: viszonylag hamar találtunk szabad helyet a rendelőintézet közelében.

Nem kell sokat a kórházba járnunk, de többször előfordult már, hogy csak a Magyar utca közelében tudtunk megállni.

Ha megépülne a parkolóház, óránként korrekt, 100 forintos tarifával minden további nélkül szívesen használnám" - mondta portálunk érdeklődésére Haui Attila.

A Révai parkolóház 222 férőhellyel épült 720 millió forintból

A kisalfold.hu annak próbált utánajárni, mennyibe kerülne építeni ide egy parkolóházat vagy -lemezt.

Két forrásunk is elöljáróban leszögezte: különösebb forgalomtechnikai átalakítást nem igényelne egyik építése sem, hisz mind a Vasvári Pál utca, mind a Szent Imre út felől már most megvan a bekötőút.

2009 decemberében adták át a Révai parkolóházat a Nádor aluljáró közelében. A létesítmény 6500 négyzetméteren, 222 férőhellyel, modern, elektronikai sorompós rendszerrel várja az autósokat. A teljes beruházás és kivitelezés 720 millió forintba került.


A Révai parkolóház - fotók: Kisalföld-archívum
A Révai parkolóház - fotók: Kisalföld-archívum


A Széchenyi-egyetem két új parkolója összesen 486 millióba került


2010 tavaszán nyitotta meg kapuit a Széchenyi-egyetemen épített kétszintes parkolólemez: a 5658 négyzetméteres felületen 159 autó fér el.


A parkolólemezen 159 autó fér el
A parkolólemezen 159 autó fér el


A kistestvére, az Egyetemi Csarnok szomszédságában épített öt félszintes parkolóház fél évvel később készült el: 3096 négyzetméteren 122 autó parkolhat.

A Széchenyi-egyetem új parkolólemeze és -háza 486 millió forintba került öt évvel ezelőtt. 234 millió forinttal volt olcsóbb a két beruházás a győri campus területén, mint a Révai parkolóház esetében.

Úgy, hogy 59 parkolóhellyel többet sikerült kialakítani a győri egyetem területén, s a végösszegben a parkolókhoz vezető utak építése és a környezetrendezés is szerepelt.


Öt félszintes parkolóház a győri campus területén
Öt félszintes parkolóház a győri campus területén


"Az építőiparban a mostani árak hasonlóak, mint öt éve" 

Név nélkül nyilatkozó forrásunk megjegyezte: "az építőiparban az árak nagyságrendileg hasonlóak most, mint 2000-es évek végén voltak. 10-12 százalékos emelkedést tudnék elképzelni, ha napjainkban épülne az egyetem két új parkolója".

A kisalfold.hu úgy tudja: a győri városháza és a Petz-kórház vezetői leültek tárgyalni a közelmúltban arról, miként lehetne oldani a parkolási feszültséget Adyvárosban.

Elsősorban pályázati forrásokból építenék meg a régóta szükséges parkolóházat a volt sztk közelében.

Információnk szerint ugyanakkor szinte biztos, hogy az októberi önkormányzati választásokig nem várható előrelépés ez ügyben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz felelőse a szúnyog-inváziónak Győrben

Elnézést kérünk a győriektől a szúnyogokért – mondta szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón Borkai Zsolt polgármester. Olvasónk fotójával. Tovább olvasom