Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Mennyibe kerül a távhő az új fűtési szezonban? Győr elküldte `ajánlásait´ a minisztériumba

Bár a távhő árát már nem az önkormányzatok szabják meg, Győr városa elküldhette szakmai javaslatait a Magyar Energia Hivatalnak. A kisalfold.hu összefoglalja a legfontosabb pontokat.

Mint ismert, tavaly április 15-én úgy döntött a parlament, a lakossági távhőszolgáltatás díjának megállapítása kikerül a települési önkormányzatok hatásköréből.

A legutóbbi fűtési szezonban a 2011. március 31-én "befagyasztott" távhő díjaknál 4,2 százalékkal magasabb díjat kellett fizetniük a fogyasztóknak.

Az, hogy mit hoz a jövő, pontosabban milyen összegű számlát a postás havonta, egyelőre nyitott kérdés, az ugyanakkor biztos, hogy az összes önkormányzat elküldhette "ajánlásait" a Magyar Energia Hivatalnak. (A szakmai dokumentumot a Győr-Szol Zrt. állította össze, melyet a győri közgyűlés egyhangúan elfogadott júniusban.)

Utóbbi javaslatának figyelembevételével a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője, Németh Lászlóné miniszteri rendeletben fogja meghatározni az új hatósági árat.

"Szakmai anyagunkban nem szerepelt a díjemelés százalékos mértékére javaslat"

"A Győr-Szol Zrt. az előírt határidőre, még nyáron teljesítette az adatszolgáltatást a Magyar Energia Hivatal részére.

Álláspontunk szerint a díjakat az indokolt költségek és ráfordítások alapján, a fejlesztésekhez szükséges mértékű nyereség elismerésével kellene meghatározni.

Úgy véljük, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelete szerinti két százalékos bruttó eszközarányos nyereség azokban a városokban - mint például Győrben is -, ahol az eszközérték alacsony, a fejlesztésekre nem elegendő" - tolmácsolta érdeklődésünkre a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatóságának szakmai álláspontját Ozsvárt Tamás, a társaság kommunikációs menedzsere.


Hamarosan indul a fűtési szezon, de azt egyelőre nem tudni, mennyit fizetünk majd havonta a távhőért. Fotó: Bertleff András.
Hamarosan indul a fűtési szezon, de azt egyelőre nem tudni, mennyit fizetünk majd havonta a távhőért. Fotó: Bertleff András.


"Ilyen alacsony nyereségszint mellett könnyen előfordulhat ugyanis az év utolsó hónapjában - például kedvező árfolyamváltozás hatására -, hogy a nyereség az előírt szintet meghaladja, ami a támogatás visszafizetéséhez vezet.

Ezért célszerű volna a nyereségszintet több év átlagában megvizsgálni, vagy előírni, hogy a többlet nyereséget a távhőrendszer fejlesztésére kell fordítani.

Szakmai anyagunkban nem szerepelt a díjemelés százalékos mértékére javaslat, igaz, ezt nem is kérte az Energia Hivatal" - folytatta Ozsvárt Tamás.

"Ezt a versenyhátrányt jeleztük a Magyar Energia Hivatal felé"

"A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést sújtó különadó hátrányosan érinti azokat a távhőszolgáltatókat, amelyek egyben távhőtermelők, és rendelkeznek kiserőművel is - ilyen település Győr is.

Ezt a versenyhátrányt jeleztük a Magyar Energia Hivatal felé, mint ahogy azt is kértük, hogy továbbra is a kéttarifás (alapdíj, hődíj) díjszerkezet maradjon érvényben.

Győrben a hődíj a távhőszolgáltató által a távhő előállításához felhasznált tüzelőanyag, illetve a városban elenyésző mértékű vásárolt hő költségének, valamint az elsődleges távhőhálózat hőveszteségének fedezetére szolgál.

Az alapdíj a távhőszolgáltató hődíj nélküli költségeit, indokolt ráfordításait és a működéséhez, fejlesztésekhez szükséges nyereséget fedezi" - magyarázta Ozsvárt Tamás.
A hődíjat negyedévente meg kell(ene) határozni


"Fontosnak tartottuk, hogy a díjtételek vetítési alapjait változatlan formában hagyják meg.

Győrben a használati melegvíz elszámolása a lakásokba beépített egyedi melegvíz-mérők által mért víz köbméter alapján történik, s a melegvíz hődíj az egész városban egyforma, nem változik hőközpontonként.

Ezt a lakók megszokták, elfogadták, mivel könnyen ellenőrizhető. Ennek megváltoztatása valószínűleg nehezen lenne elfogadtatható az emberek körében.

Szintén fontos tényező, hogy azoknál a távhőszolgáltatóknál, akik nem vásárolják a hőt - mint például a kisalföldi megyeszékhelyen -, a hőtermelés költsége havonta változik, elsősorban a földgáz árának havi szintű változását követve.

Ezért a hődíj meghatározásának gyakorisága lényeges elem, a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú társaság gazdálkodását alapvetően befolyásoló tényező.

Javasoltuk a hődíj negyedévente történő meghatározását, vagy ha ez csak évente lehetséges, abban az esetben a hődíj megállapításánál a várható éves tüzelőanyag költségváltozást is szükséges figyelembe venni" - közölte a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

Hamarosan kiderül az új távhő tarifa

Arra a kérdésünkre, hogy az új távhő tarifák mikor derülnek ki, Ozsvárt Tamás úgy válaszolt: "a távhő törvény szerint a Magyar Energia Hivatal küldi meg az ármegállapítással, árváltozással kapcsolatos javaslatát a nemzeti fejlesztési miniszter részére minden év augusztus 31-ig.

A miniszter az árakat ezt követően határozza meg, várhatóan szeptember hónapban október elsejei hatállyal. GYŐR-SZOL Zrt.-hez eddig nem érkezett a minisztériumtól tájékoztatás arra vonatkozóan, hogy a győri önkormányzati ajánlásokat milyen mértékben vették, veszik figyelembe.

Egyébként mivel az ajánlásokat hivatalosan nem a szolgáltató, hanem az önkormányzat tette, így ha érkezik válasz, akkor minden bizonnyal a Győri Városházának fogják küldeni".

Olvasóink írták

 • 8. dödike 2012. szeptember 12. 09:34
  „Nos.Mire jó egy kommunikációs manager?Hogy jól elmaszatolja az egyenes választ.Jól megtanulták ezek az emberek hogy a mi pénzünkön hadováljanak nekünk.A másik előny hogy a cég vezetői elbújhatnak mögéjük és nem kell nekik megszólalni.A lényeg! Ha spórolsz,akkor a cégnek kevesebb a bevétele,tehát árat akar emelni,ha nem spórolsz akkor megint te jársz rosszabbul.Nyuszi szindróma.”
 • 7. ATXadmin 2012. szeptember 12. 08:10
  „egyszerű a válasz aránytalanul sokba!!!!mi az hogy éjjel nem fűtünk???sokszor fűtenek amikor nem kéne!!!!”
 • 6. Jandex 2012. szeptember 12. 06:33
  „Vajon miért fűtenek délelőtt mint állat mikor a többség dolgozik?! Ja igen, így lehet még feljebb tornászni a számlát!
  Nyáron én is a rendelkezésükre állok, küldhetem nekik a számlát? Miért nem lehet lakásonként lemondani a fűtést, ja igen elúszna a "tisztességes" haszon!”
 • 5. Loich 2012. szeptember 11. 15:14
  „NEm lenne baj ha a nyári átalányt emelnék kicsivel, ne télen jöjjenek az irgalmatlan számlák... 36nm re 22000, ennyiböl ki lehet egy családi házat is füteni ( 100nm 67000 ) Mi olyan jó a távhőbe, még nem jöttem rá, állitolag a legjobb meg környezetbarát meg gazdaságos ... télleg ?”
 • 4. tricse 2012. szeptember 11. 13:06
  „Talán az emelés helyett a kintlévőségeket kellene hatékonyabban behajtani! Éjszaka amikor az emberek alszanak,a gyerekek kitakaróznak és az áram is olcsóbb akkor kellene fűteni,nem nappal amikor mindenki mozog,felöltözik ,gyerekek iskolában,szülők dolgoznak! Évtizedek óta ,főleg ahogy elszaporodtak a műanyag nyílászárók körbe lehet nézni nappal hány helyen vannak nyitva az ablakok,fűtik ezerrel az utcát! Éjjel meg didergünk,arról nem is beszélve,hogy nem lehet pihenni amikor hajnalban elkezdenek fűteni és kattognak a radiátorok! Elhiszem,hogy az alváshoz nem kell olyan meleg,de az üres lakásokban egyenesen pazarlás ontani a hőt! Az egyedi fűtésszabályozásról pedig csak rosszat hallottam eddig,de főleg azt,hogy mindent összevetve egyáltalán nem olcsóbb! Tapasztalatok?”
 • 3. urbaniastapista 2012. szeptember 11. 11:49
  „Távhődíj = gázár x munkabér x áramár x karbantartás x beruházás x igazgatóság x aszfaltfűtés x olcsóbbgyőrszol x monopolhelyzet, azaz sokkal többe, mint kéne.”
 • 2. ATXadmin 2012. szeptember 11. 10:17
  „ennyibe kerül a távhő az új fűtési szezonban? ez attól függ mire van szüksége a vezetésen ki akar új kocsit vagy új házat venni mennyi legyen a prémiumuk jön a karácsony is szóval mire ezt kiszorozzák annyival fog nőni az ár ennyi a válasz”
 • 1. jszalai 2012. szeptember 11. 09:58
  „Hát ebből a cikkből csak pont a címben szereplő kérdés nem derül ki...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Egyetemi Zenekar: hangverseny Győrben és Budapesten

Szeptember 12-én, szerdán 19 órakor az Egyetemi Hangversenyteremben (egykori zsinagóga, 9025 Győr,… Tovább olvasom