Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Mennyi pénzt kerestek a polgármesterek havonta?

Egy 1000-2999 lélekszámú település polgármestere bruttó 328 525 forintot vihetett haza havonta az elmúlt négy évben.
Ahogy közeledik az október 12-i önkormányzati választás napja, úgy érdeklődnek Olvasóink egyre inkább a voksolással foglalkozó anyagaink iránt - nagyon dicséretes hozzáállás ez, valahol itt kezdődik a demokrácia lényege.

Ennyit keresett Győr polgármestere

2010 októberében arról tudósítottunk, hogy a győri közgyűlés alakuló ülésén a képviselők havi bruttó 579 ezer forintban állapították meg Borkai Zsolt fizetését, amit egy tartózkodással elfogadott a képviselőtestület.

A polgármesternek járó költségtérítést nem kívánta igénybe venni Borkai Zsolt; a törvény szerint ez a fizetésének 20-25 százaléka lett volna. Győr polgármesterének illetménye a négy éves ciklus alatt nem változott. 

Legalább ennyire érdekes kérdés azonban, hogy a kisebb települések polgármesterei havonta mennyi pénzért dolgoznak? A nagyvárosok vezetőinek bérezése ugyanis időről időre előtérbe kerül - mást nem az éves vagyonnyilatkozat kapcsán -, egy kisebb község első embere ugyanakkor ebből a szempontból nincs a nyilvánosság célkeresztjében.

Nos, portálunk utánajárt mindennek. A koreográfia nagyjából ugyanaz volt, mint egy Győr volumenű város esetében: a választást követő alakuló ülésen a képviselők megszavazták a polgármester havi bérezését.

Ide kattintva tekinhetik meg a nagyvárosok polgármestereinek kereseti rangsorát!

Szorzószámok parányi falvaktól több ezres lélekszámú községekig

Mostanáig a 1994. LXIV. törvény alapján határozták meg a település polgármesterének és az önkormányzati képviselők tiszteletdíját.

A képviselő-testület a főállású polgármester illetményét a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerinti illetményalap és a meghatározott szorzószám szorzataként, összegszerűen száz forintra kerekítve állapította meg.

A szorzószám 1000-nél kevesebb lakosú település esetén 7-9, 1000-2999 lakosú település esetén 8,5-11, 3000-10 000 lakosú település esetén 11-12,5, 10 000-nél több lakosú település önkormányzat esetén 12,5-13,5, fővárosi kerületi önkormányzat esetén 13,5-14,5, a megyei jogú városi önkormányzat és megyei önkormányzat esetén 14-15 volt.

A társadalmi megbízatású polgármester esetében a szorzószámok így festettek: 1000-nél kevesebb lakosú település esetén 2,5-4,5, míg 1000-2999 lakosú település esetén 4,5-6,5.


Az elmúlt négy évben azért megérte polgármesternek lenni, anyagilag rosszul biztosan nem jártak sokan - fotó: Délmagyar.hu
Az elmúlt négy évben azért megérte polgármesternek lenni, anyagilag rosszul biztosan nem jártak sokan - fotó: Délmagyar.hu


Korrekt példa Győrújfaluról

Nézzünk egy konkrét példát Győrújfaluról. Nagy Imre Attila főállású polgármester a 1000-2999 lakosú települések esetében lehetséges legkisebb, 8,5 szorzóval kérte fizetésének megállapítását négy éve úgy, hogy költségtérítést is igénybe vett.

Mint cikkünk elején írtuk; a törvény szerint ez a polgármesteri fizetés 20-25 százaléka lehet, Nagy Imre Attila 20 százalékot kért. Összességében a győrújfalui polgármester havi bére bruttó 328 525 forint volt az elmúlt ciklusban.

A győrújfalui példa egyébként két okból is jó. Egyrészt jelenleg semleges - Nagy Imre Attila egyedül indul a polgármesteri székért idén -, másrészt korrekt, mert a község hivatalos honlapján pár kattintással letölthető az alakuló ülés jegyzőkönyve.

"A négy éves ciklus alatt a vonatkozó törvény egyszer biztosít arra lehetőséget, hogy a polgármester és a képviselők illetményét, illetve a munkájuk státuszát (például társadalmiból főállású legyen a település vezetője) a testület megváltoztassa. Győrújfalun a bérem és a státuszom nem módosult 2010 októbere óta" - válaszolta kérdésünkre Nagy Imre Attila polgármester.

Települések, ahol úgy tűnik, fittyet hánynak az üvegzsebre

A pozitív győrújfalui példát azért is vagyunk kénytelenek hangsúlyozni, mert több Győr környéki falu weblapján a szóban forgó adatokat bizony-bizony nem találtuk meg.

A választásokig nem hozzuk nyilvánosságra azokat a településeket, ahol a polgármester havi béréről szóló adatok hiányoznak: nincs kedvünk napokig sértődött, összeesküvés elméleteket kreáló polgármesterek panaszait hallgatni. Október 12-e után azonban ez másképp lesz.

A választások után átalakul a polgármesteri fizetések rendszere: lesznek vesztesek és nyertesek

Jelentősen átalakul a jogszabályi változások miatt a polgármesterek bérezése az őszi önkormányzati választásokat követően. Eddig a helyi képviselő-testületek a településvezetők juttatását a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint megállapított illetményalap – idén ez 38 ezer 650 forint – szorzataként állapították meg, bizonyos határok között lehetett mozogni. Ősztől viszont már pontosan leszabályozzák, hogy hol mennyit vehetnek fel: ugyanannyit fog keresni egy nagyobb község polgármestere, mint egy kisebb városé.

Miután az ezer lélekszám alatti községekben eddig 300 ezer forint körüli összeget kaptak a polgármesterek, a változás azokat érinti legjobban, ahol még az ötszázat sem éri el a lakosságszám. Ők ugyanis 150 ezer forinttal számolhatnak majd. Ahol viszont túllépi a népességszám az ötszázat, ott nem lesz nagy módosítás. Az ezer és ezerötszáz lakos közötti községekben is néhány tízezer forintot bukhatnak. Azokon a településeken, ahol két- és háromezer közötti lélekszámot regisztráltak, még jobban is járhatnak a leendő polgármesterek - olvasható a Beol írásában.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két vásárló eredt a menekülő tolvaj nyomába Győrben

A 19 éves fiú a ruházatába rejtette a műszaki cikket. Tovább olvasom