Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Mennyi pénzt kapnak a helyi sportegyesületek Győr városától?

A pénteki közgyűlésen kiderül, hogy a helyi sportegyesületek mennyi támogatást kapnak idén a várostól. Noha a pontos összegeket tartalmazó előterjesztést csak az ülés előtt kapják meg a képviselők, a fő csapásirányok "borítékolhatóak".

Az idei év rekord rövidségű – mindössze 20 percig tartó - januári közgyűlésén a képviselők elfogadták az idei esztendő élősport támogatási rendszerének meghatározásáról szóló javaslatot, valamint a pályázati kiírás elfogadását az egyesületek esetében.

Tiltott is a profi klubok támogatása, meg nem is

Mielőtt belemennénk a részletekbe, két fontos tényezőt érdemes hangsúlyozni. Egyrészt Győr városa továbbra is tartja magát ahhoz a 2007-ben hozott közgyűlési határozathoz, miszerint a megyeszékhely mindenkori költségvetésének 1 százalékát a sportra kell fordítani.

Másrészt meg kell jegyezni, hogy idén januártól életbe lépett a sportról szóló törvény módosítása, amely az uniós normáknak megfelelően alakította át a sport finanszírozási rendszerét.

A jelenlegi friss szabályozás nem teszi lehetővé a profi sportegyesületek állami és önkormányzati támogatását – igaz, két "kiskapu" azért akad.

Az önkormányzatok köthetnek szponzorációs szerződéseket az élvonalbeli, nemzetközi szintet megütő csapatokkal, valamint a profi klubok utánpótlásbázisainak támogatása nem tiltott.

Az öt kiemelt sportág között nincs új szereplő

A januárban elfogadatott irányelvek szerint a Győr sportjára szánt támogatás 82,05 százaléka az egyesületek munkáját segíti, míg 17,95 százalék egyéb sporttámogatásra – többek közt egészségkárosult sportolók, szeniorsport, diáksport, óvodás sportfoglalkozások dotálására, valamint tömeg- és szabadidős programok szervezésére – megy el.

A 17,95 százalékos keretösszeget felosztásáról a március végi közgyűlésen döntenek a képviselők; a pályázati kiírást a februári napirendi pontok között találják meg Olvasóink. 

Az éves keret több mint négyötödét biztosító egyesületi támogatás (82,05 százalék) felosztása a következőképp várható: 26,6 százalékot kapnak a kiemelten támogatott sportágak, jelesül a női kézilabda, a női kosárlabda, a kajak-kenu, valamint a labdarúgó és futsal egyesületek.

Tavaly szintén ezek a sportágak élveztek kiemelt támogatást; a 2011-es támogatás elosztásakor egyébként a legnagyobb vitát az generálta, hogy az ETO nagymúltú férfi kézilabda csapata egy fillért sem kapott Győr városától.

Sok-sok egyesület pályázik kisebb pénzmagokra

A pénz legnagyobb részét (70,3 százalék) a pályázati úton támogatott egyesületek, valamint az utánpótlás-nevelés fejlesztést végző alapítványok kapják.

Más kérdés, hogy erre a keretre várhatóan több mint 100 győri egyesület, klub adott be pályázatot, s nyilvánvaló, hogy támogatásban nem fog mindegyik részesülni.

Az egyesületi dotáció legkisebb részében (3,1 százalék) az egyéni versenyszámokban induló, eredményes versenyzők számíthatnak anyagi támogatásra.


Győri közgyűlés online 10 órától

Kattintásra felkészülni: a kisalfold.hu pénteken 10 órától online tudósít a győri városházáról a februári közgyűlésről.

Az előterjesztéseket ide kattintva olvashatják el.

Olvasóink írták

 • 8. urbaniastapista 2012. február 23. 08:47
  „Azt hittem, a rajkán megfogott fekete autós kép ehhez a cikkhez tartozik.:)”
 • 7. Madarász 2012. február 22. 22:06
  „5. Egyetértek! Szerintem ha támogatnak is valamit, az legyen a fiatalok tömegsportja, ami valóban az egészséges életmódot szolgálja, nem pedig néhány jól fizetett játékos bohóckodása. Keressenek szponzorokat, ne az adófizetők pénzét akarják még ők is.”
 • 6. Kispocak 2012. február 22. 20:16
  „Kedves jóhatudod!
  A dózsa- pálya állapotával kapcsolatban igazad van, oda mindenképpen több pénz kellene, de azért pár dologban vitatkoznék. Nem hiszem, hogy a birkózókat, vagy atlétákat többen néznék, több szurkolójuk lenne Győrben mint az általad "lesajnált", sportágaknak /amerikai foci, futsal, kosárlabda/. Nem hiszem, hogy az általad példaként hozott sportágak /birkózok, atléták/ nagyobb tömegeket szórakoztatnának magukon kívül, én legalább is nem láttam tömegeket vonulni a győri rendezésű versenyekre. Nem hiszem, hogy a sportágakat csak a szerint kellene dotálni, hogy mennyire hagyományos sportág, mert a világ változik, a sportok fejlődnek, előtérbe kerülnek, és sajnos vannak olyanok is, amelyek kevesebb érdeklődést váltanak ki, és háttérbe szorulnak. A labdarúgás, amit pedig annyira "nyomnak" a világ, és Mo-legnépszerűbb sportága. Az általad említett kb. 21 utánpótlás csapat 300-400 gyereknek biztosít napi szintű mozgási lehetősséget. Itt van pl. a futsal amit a városra erőltettek, 2-3 év alatt 300 gyereket foglalkoztat utánpótlás szinten. Többszörös magyar bajnok, és Európa 10. legjobb csapata lett 2011-ben. A dózsa női csapatát éppen most fogadja be a klub. Szóval az éremnek több oldala van. Igazságot nehéz tenni. Egy biztos, bár Győr kiemelten sok pénzt fordít a sportra, lenne még hely bőven ahol elférne a támogatás, de a pénz sajnos sohasem elég...

  Kispocak”
 • 5. révfaluiszúnyog 2012. február 22. 19:24
  „Egy vasat se adnék nekik. Fölösleges időtöltés, a magyarnak inkább művelődnie kell. Ugrabugrálni ingyen is lehet a töltésoldalban. Akinek erre van igénye, fusson, amerre lát vagy bukfencezzen, ahol tetszik, de erre közpénzt adni egészen elképesztő a mai helyzetben.”
 • 4. jóhatudod 2012. február 22. 16:34
  „nagyildike ! Örülök,ha sikereket érnek el,de: és itt jön a mondandóm lényege, saját magukat szórakoztatják,azt játszanak ami tetszik nekik,és saját maguk fizetik a szórakozásuk költségeit is és ez így helyes / én is mikor a kocsmába megyek magamét fizetem ! / Ez nem azt jelenti,hogy ha kerül rá ne támogassák Őket, én csak azt mondom,hogy a tömegeket vonzó hagyományos sportágakat kellene nagyobb mértékben támogatni, nem a városra erőltetett futsalt, a női kosárlabdát csak azért mert a szargyártó lobbizott érte és a két csapaton meg a hozzátartozókon kívül nincs más a meccsen ! Kérdezze meg azokat a sportolókat akik a dózsa- pályán fűtés nélküli teremben edzenek és még arra sincs lehetőségük hogy edzés után lefürödjenek mert nincs víz !!!!!/ennek ellenére országos eredményeket érnek el /birkozók,atléták,/ a többi szakosztályt meg tudatosan elsorvasztották,hogy legyen mit adni az eto-nak ! De írhattam volna a többi klubról is ! Hát ezért háborgok !!! Elnézését kérem ha megbántottam volna,de nem akartam. További szép napot !”
 • 3. nagyildike 2012. február 22. 14:20
  „Kedves jóhatudod!
  A hozzászólásod első részével egyet is értek. Amit a végén írtál, annak egy részével vitatkoznék. Méghozzá az amerikai fociról szóló részével. Ha egyszer is meglátogattad volna a Győr Sharks honlapját, tudnád, hogy ők bizony nem csak hazai, hanem nemzetközi sikereket is értek el. Azt is "jóhatudod", hogy ezek a fiatalok a felszerelésüket a saját pénzükből veszik meg, a bel- és külföldi meccsekre való utazást a saját pénzükből fizetik. Az itthoni meccsek költségeit is saját zsebből állják. Nem is beszélve a szövetség felé fizetendő költségekről. Köszönetet illeti azokat a támogatókat, akik az adó 1 %-ot az egyesületnek adják vagy cégek, magánemberek, akik bármi módon is támogatják ezt a sportot. Én mint érintett szülő, nagyon várom azt, hogy ahogy írtad, végre az amerikai foci is kerüljön az őt megillető helyre, és érdemei szerint kapjon támogatást a város részéről.”
 • 2. koponya1 2012. február 22. 10:25
  „Előbb a tartozásokat kellene kifizetni és utána osztogatni! Pl.:iskolák,óvodák,tömegközlekedés.stb.....”
 • 1. jóhatudod 2012. február 22. 09:45
  „Most már igen jó lenne ha a város vezetői tudomásul vennék,hogy nem a saját pénzüket osztogatják a haveroknak,hanem a győriek pénzét !!

  Igencsak elegünk van abból,hogy a focicsapat kapja a támogatás 80-90-%-t, és semmi eredmény/ nem hogy nemzetközi,hanem még a bajnokságban sem !!/ A kis egyesületek meg az "életükért" küzdenek olyan körülmények között / pl. dózsa,dac, / ami felháborító ! Pedig ezek a sportkörök biztosítják az utánpótlást a fiatalok sportolási lehetőségeit ! Itt az ideje változtatni az elosztás rendszerén !! Elég volt abból hogy az eto-nak kb 21 utánpótláscsapata van és ebből áll győr sportja./ a szegényebb tehetséges fiatalok meg oda sem kerülnek mert nem tudják kicsengetni a felszerelés és a plussz költségek árát !!! / Azok a szakosztályok akik hozzák az eredményeket ,kézilabda evezősök, igenis kapjanak kiemelt támogatást ! A DE a 50-100 nézőt vonzó szakágak /futsal,amerikai foci, kosárlabda stb / kerüljenek az őket" megillető" helyre,mert a honos sportágak elől viszik el a többmilliós támogatást csak azért mert baráti vagy neadj isten politikai kötödés van a vezetőkkel. Ebből van qrvára elege a győri polgároknak !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy kamion a Metro-csomópontnál, szappan folyt az árokba

Folyékony szappant szállító kamion borult fel a győri Metro-csomópontnál kedden délután. Tovább olvasom