Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Mennyi lesz a gázszámla?

Győrhő: a fogyasztók több mint fele kap gázártámogatást a távfűtés után.

A fűtési költség döntő része a hődíj, a maradék harminc százalék az alapdíj. Az utóbbi Győrben három éve változatlan, ezért most érdemes szabályozhatóvá tenni a fűtést, és takarékoskodni. Nincs más megoldás – hangzott el egy győri fórumon.

Csak látszólag időszerűtlen, hogy a Győri Hőszolgáltató Kft. (Győrhő) teljes vezérkara néhány nappal a fűtési idény befejezése után szervezte meg a közös képviselők fórumát. Volt mondanivalója a szolgáltatónak és számos kérdésük a közös képviselőknek.

Milyen sokba kerül és milyen keményen drágult a hőszolgáltatás – H. Szováti Miklós, a társaság ügyvezető igazgatója maga beszélt erről elöljáróban.

A cég előbb maga is vásárló, veszi a földgázt, és drágábban, mint korábban, hiszen már nincs hozzá közvetlenül támogatás. A kft. viszont mégiscsak ad, valamivel több mint háromszázmilliót, a kisfogyasztóknak az államon keresztül. Idéntől a lakosság rászorultsági alapon igényelhetett gázárkompenzációt: márciusban már a szolgáltatást igénybe vevők több mint fele kapott ilyet. A Győrhő az év első három hónapjában mintegy negyedmilliárd forintot írt jóvá a fogyasztóknak.

Az egyik közös képviselő azt kérdezte: kétcsöves a fűtési rendszerük, szigetelték a ház végfalait, cserélték, amit kell – mi legyen az első lépésük? A gépészeti felújítás, a fűtési rendszer korszerűsítése. Másvalaki azt kérdezte: miért olyan nagyok a különbségek fizetnivalókban az egyes lakások között? Bizonyosan a használati melegvíz-fogyasztásban lehet megtalálni a választ, azt ugyanis külön mérik. Többen is panaszolták, míg épületükben a 10. emeleti otthonukban lenge öltözetben vannak a családok, az alsó szinteken melegítőben sem jó a hőérzetük. Ezekért azonban a „gépészet", a tervezés, a nem elégséges szabályozás a felelős, ami nem a hőszolgáltató asztala. Volt kérdés a lépcsőházak fűtésének fölöslegességéről és lehetséges megszüntetéséről. Kiderült, ehhez a tervezők nem járulnának hozzá, nem is célszerű.

Az egyes lakótömbökben csak oly módon lehet szabályozni a fűtést, ha egységesen és minden lakásban megteszik. Győrben egyelőre ezer ilyen lakás van. Az épületek fűtési rendszere osztatlan, közös vagyon, közös tulajdon. Biztosan lesznek, akik a maguk feje után fűtőtestcserével próbálnak majd meg valamit kitalálni. A közös képviselőknek ugyancsak érdemes figyelni erre: noha az épületekben lévő fűtési rendszer a bent lakók vagyona, törvény mondja ki, hogy azon változtatni csak a szolgáltató engedélyével lehet, mert a rendszer egészére kihathat a szakszerűtlen beavatkozás.

Ferenczi József

Megéri a korszerűsítés

Azokban az otthonokban, ahol kicserélték az ablakokat és megtörtént a fűtésszabályozás, 14 százalékkal csökkent az energiafelhasználás. Amelyik házakban korszerűsítették a fűtést, az ablakcsere és az épület hőszigetelése után harmincszázalékos volt az energiamegtakarítás – ám ilyen épület eddig elvétve akadt Győrben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kellenek a kapaszkodók

Igazi ünnepre várta a tagokat, az adományozókat és a támogatottakat szombaton este az Első Győri Lions Club. Az estet a köszöntők során túl Szabó Andris és a Győri Balett fellépése tette még emlékezetesebbé. Az omegás Benkő László szerint „...elbitangolt világunkban a Lions egyfajta kapaszkodó." Tovább olvasom