Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Menekültáradat hullámzik az unióban

Győr-Moson-Sopron - Jól kifeszítették a migrációs hálót a megyei határrendészek, idén 49 embercsempész akadt fenn s 392 jogsértő külföldit fogtak el. Kiemelt figyelmet fordítanak a fiatal- és gyermekkorúakra, akiket a gyermekprostitúció, kényszermunka s szervkereskedelem veszélyeztet.

Jelentősen nőtt a száma azoknak az illegálisan hazánkban, így az Európai Unió területén tartózkodó külföldieknek, akiket a megyei határrendészek fogtak el az év első nyolc hónapjában. Míg tavaly 294 elfogás volt augusztusig, idén 392. Jelentős, hogy 49 embercsempész is fennakadt a hálón.

A megyei rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályvezetője, Borsa Csaba őrnagy hangsúlyozta: megnőtt azoknak a fiatal- és gyermekkorúaknak a száma is, akik gondozó nélkül érkeznek – embercsempészek irányításával –, s próbálnak illegálisan Ausztriába vagy tovább jutni.

– A közelmúltban Bécsben tartott konferencia kiemelt témája volt, hogy az önállóan utazó fiatalok milyen veszélyeknek vannak kitéve. Elhangzott, hogy a gyermekprostitúció még mindig erősen jelen van Európában, de már nem lehet kizárni a szervkereskedelemhez köthető embercsempészést, illetve a gyermeki kényszermunkát sem – idézte Borsa Csaba, majd hozzátette:

– Ez durva és szélsőséges megjelenése az embercsempészetnek, határozott fellépést tesz szükségessé. Ezért jelentős, hogy ennyi embercsempészt állítottunk elő. Szervezeteiket fel kell számolni, vagy oly mértékben megnehezíteni tevékenységüket, hogy Magyarországon ne tudják folytatni.
A gyermekprostitúció még mindig erősen jelen van Európában, de már nem lehet kizárni a szervkereskedelemhez köthető embercsempészést, illetve a gyermeki kényszermunkát sem. - mondta Borsa Csaba őrnagy

Az őrnagy elmondta: a migránsok jelentős többsége főként gazdasági okokból érkezik az Európai Unióba, nagyon kevés közöttük az, aki megfelel a Genfi Egyezményben meghatározott kritériumoknak. Például, hogy a hazájában üldözik.

Az osztályvezető elmondta, hogy tavaly 73 olyan külföldit vettünk át Ausztriától, illetve Szlovákiától, akik hazánkból jutottak át hozzájuk, s 15-öt ajánlottunk vissza. Idén 70 átvétel volt, ezzel szemben 44-et az osztrák, 7-et a szlovák hatóságoknak küldtünk vissza.
– Ők nem találták meg a számításukat Nyugat-Európában, vissza szerettek volna menni országukba. Azonban nem rendelkeztek megfelelő dokumentumokkal, illegálisan jöttek hazánkba. Őket ajánlottuk vissza.
Az őrnagy szerint az elfogások nagy számában jelentős szerepe van a koszovói kérdésnek.

– Koszovó státusa még nem rendezett, okmányai nem elismertek az unió által, ezért van egy jogon kívüli állapot. A szerb úti okmányok már, az újak pedig még nem jók. Ezért a koszovóiak nem tudnak schengeni vízumhoz hozzájutni. Így él és virágzik az embercsempészet.
Uniós becslés szerint 8 millió ember illegálisan tartózkodik az Európai Unió területén. Franciaországban kialakult egy olyan magas menekültlétszám, hogy lassan kezelhetetlenné válik.

– Ez tőlünk is teljesen új stratégiát követel. Országos szűrőhálót tervezünk létrehozni, amelynek eredményeként növelhető az elfogások száma – mondta el Borsa Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Integrálos volt: Jobb híján kék könyvvel krumplit szed a darus

Jövő év elején kaphatják meg elmaradt fizetéseiket, végkielégítésüket az Integrál dolgozói, legalábbis erről kaptak tájékoztatást. Tovább olvasom