Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Melyik megyei faluban verte meg a Jobbik a Fideszt?

És hány helyen kapott az LMP több szavazatot, mint az MSZP? Hol küldték volna A Haza Nem Eladót az EP-be? Statisztika- és érdekességgyűjtemény a vasárnapi szavazásról.
A legátlagosabb

A vasárnapi EP-választás Győr-Moson-Sopron megyei eredményét leginkább Nagycenk képezi le. A listákra leadott szavazatok arányai alig térnek itt el a megyei átlagtól, az MSZP és az Együtt-PM kicsivel több, mint 1 százalékkal többet kapott Nagycenken a megyei átlagnál, a DK pedig közel 1,5 százalékkal kevesebbet. A többi listánál 1 százalék alatti az eltérés.A legaktívabbak és a legkevésbé aktívak

Arányaiban a legtöbben Edvén, Vadosfán és Gyalókán járultak a szavazurnákhoz, a legalacsonyabb részvételi indexe Nagyszentjánosnak, Bőnynek és Károlyházának volt a vasárnapi EP-választáson.Hogy szerepelt a Fidesz-KDNP?

A megye 182 települése között 9 olyan akadt csupán, ahol a Fidesz-KDNP 50 százaléknál kevesebb szavazatot kapott: Fertőrákos, Gyalóka, Hédervár, Iván, Károlyháza, Levél, Mosonudvar, Újrónafő és Zsebeháza.
80 százalék feletti a Fidesz-KDNP listájának támogatottsága 7 településen: Acsalagon, Rábaszentandráson, Rábaszentmiklóson, Rábcakapiban, Répcevisen, Szilsárkányban és Vadosfán. A legfideszesebb falu Rábcakapi, ahol a Pelczné Gáll Ildikó által vezetett lista 94,92 százalékot kapott.

A Fidesz-KDNP leggyengébb eredményét Mosonudvaron érte el. A megye legújabb településén mindössze 29,41 százalék ikszelt a Fidesz-KDNP listájára. Mosonudvar egyébként a megye egyetlen olyan települése, ahol nem a Fidesz nyert, hanem a Jobbik.Hogy szerepelt a Jobbik?

Azt a poént már ellőttük, hogy Mosonudvar az a falu, ahol a Jobbik legyőzte a Fideszt. Az viszont új információ, hogy 162 olyan település van a megyében, ahol a második helyen a Jobbik végzett (közülük Cakóházán az LMP-vel, Fertőbozon és Vitnyéden az MSZP-vel, Sopronnémetiben pedig az MSZP-vel és a DK-val holtversenyben).

17 további településen lett a Jobbik a harmadik (ezek közül Árpáson a DK-val holtversenyben). Akad két olyan falu, ahol viszont a Jobbik nem fért be a legjobb háromba: Undon és Zsebeházán is a hatodik lett a Morvai Krisztina által vezetett lista.

Ezek után nem meglepő, hogy a legjobbikosabb település Mosonudvar (39,71 százalék), a legkevésbé jobbikos pedig Zsebeháza (2 százalék).Hogy szerepelt az MSZP?

Nem úgy, ahogy a közvélemény-kutatások alapján várták. Elsők sehol sem lettek. 17 második helyük van (Árpás, Beled, Bezenye, Bezi, Darnózseli, Dénesfa, Győrsövényház, Lövő, Nagylózs, Nagyszentjános, Rábacsécsény, Rábapordány, Röjtökmuzsaj és Und, illetve a korábban már említett holtversenyek: Fertőbozon és Vitnyéden holtversenyben a Jobbikkal, Sopronnémetiben pedig a Jobbikkal és a DK-val).

Az MSZP legjobban Újrónafőn szerepelt (a 20,21 százalék itt azonban csak a harmadik helyre volt elég). Öt olyan település van a megyében, ahol a Szanyi Tibor vezette lista nem kapott szavazatot: Bakonypéterd, Cakóháza, Fenyőfő (a bakonyi falura még később visszatérünk), Mérges (szintén lesz még szó a rábaközi faluról) és Rábaszentmiklós.Hogy szerepelt a Demokratikus Koalíció?

A Gyurcsány Ferenc által vezetett listára viszont a vártnál többen voksoltak. Öt település van a megyében, ahol a DK lett a második: Ebergőc, Károlyháza, Maglóca, Rábaszentandrás és a korábban már elmített hármas holtversenyes Sopronnémeti. 11 faluban nem számoltak egyetlen DK-s szavazatot sem a bizottságok tagjai: Cakóházán, Cséren, Dunaremetén, Fenyőfőn, Markotabödögén, Mérgesen, Nemeskéren, Rábcakapin, Répcevisen, Vadosfán és Véneken. A DK számára is Újrónafő volt a legnagyobb siker helyszíne: 17,1 százalékot kaptak a Mosonmagyaróvár melleti faluban.Hogy szerepelt az Együtt-PM?

A pártszövetség listáját Bajnai Gordon vezette, aki be is jutott az Európai Parlamentbe. Az Együtt-PM sem első, sem második helyet nem szerzett a megyében, harmadik legjobb viszont 10 helyen lett: Bodonhelyen, Dunaszegen, Fertőszéplakon, Győrladaméron, Győrújbaráton, Hövejen, Rábasebesben, Tápon, Völcsejen és Zsirán. 18 településen viszont egyáltalán nem kaptak szavazatot. Az Együtt-PM legjobban Zsirán szerepel (9,2 százalék).Hogy szerepelt az LMP?

A Lehet Más a Politika megyénkben két helyen került a második helyre: Cakóházán (holtversenyben a Jobbikkal), valamint Zsebeházán. Utóbbi faluban 18 százalékos volt az LMP támogatottsága, ez a megyei csúcsuk, 18 településen viszont egyetlen voksot sem kaptak.Hogy szerepelt A Haza Nem Eladó?

Általában mindenhol mélyen az 5 százalékos küszöb alatt, 99 településen még csak szavazatot sem kaptak. Mérges azonban egy olyan falu, ahol 6,06 százalékkal megugrották az 5 százalkot. A második legjobb eredményük Dörben egy 3,21 százalékos támogatottság.Hogy szerepelt az SMS?

Seres Mária Szövetségei kapták országosan és a megyében is a legkevesebb szavazatot. 104 településen senki sem húzta be a szavazólapon az SMS-t. A legnagyobb támogatást Potyondon és Szakonyban kapták, 2,94 százalékkal.Néhány további érdekesség

Vannak olyan települések (kisebb lélekszámú falvakról van szó), ahol csak néhány lista kapott szavazatot. Cakóházán például csak a Fidesz, a Jobbik és az LMP, Cséren és Rábcakapiban a Fidesz, a Jobbik és az MSZP listáira szavaztak, a legérdekesebb azonban Fenyőfő, ahol csak kétféle szavazatot találtak az urnában: fideszest és jobbikost.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EP-választás 2014 - 60 százalék felett a megyében a Fidesz, csúnyán kikapott az MSZP

Győrben a DK legyőzte az MSZP-t. A Jobbik a megyében 4 százalékkal verte az MSZP-t. Győrben és… Tovább olvasom