Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mélygarázs már biztosan lesz

Kihirdették a győri Dunakapu tér és a leendő Duna-korzó „újraálmodására" kiírt ötletpályázat eredményét.

A pályázók mindegyike számolt a piaccal és a többszintes mélygarázzsal, de egészen új elképzelések is felbukkantak.

A meghívásos ötletpályázatot Győr önkormányzata és a folyópart magántulajdonban lévő részét birtokló Pannon-Belváros Kft. és West Hungária Bau Építő Kft. írta ki májusban a tér és a hozzákapcsolódó partszakasz hasznosítására. Mind a kilenc tervezőiroda érvényes pályázatot adott be; a megosztott első díjat a Dimenzió Tervező Kft. és a RAS Építész, Tervező és Beruházó Kft., a második díjat a Fényjel Stúdió Kft., míg a „bronzérmet" a Czita Építésziroda Kft. nyerte el.

Füves domb, várfal, bástya

A pályaművekben – amelyek tervei és makettjei két héten keresztül megtekinthetők a győri városháza aulájában – a legkülönbözőbb ötletek bukkantak fel: van, aki egy füves dombot alakítana ki a téren, s „betolná" alá a piacot és a többi funkciót ellátó épületet, más – az egyik helyezett pályázó – részben helyreállítaná a régi várfalat és bástyát.
Révi Zsolt győri főépítész szerint rengeteg jó ötlet született, s bár – ötletpályázat lévén – a nyertes pályaművek egyike sem egy az egyben valósul majd meg, azt már lehet tudni, mi az, ami biztosan lesz, és mi az, ami biztosan nem lesz a Dunakapu téren.

Kisebb kikötő épülhet

– Ami lesz: „használható", pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas sétány a Duna-parton, kicsi, néhány órás megállásra alkalmas, vízi tömegközlekedésnek is helyet adó jachtkikötő, különböző kulturális és szórakoztató funkcióknak helyet adó kisebb épületek, és remélhetőleg sok-sok rendezvény, a területet ugyanis úgy alakítjuk ki, hogy akár egész évben helyet adhasson programoknak. Tervben van egy vízi színpad is, ennek lehetőségét azonban még komolyan körbe kell járni vízügyi szempontból – sorolta Révi Zsolt, kiegészítve egy nagyon fontos dologgal, amelyet szintén minden érintett szakember betervezett. Többszintes, több száz autót elnyelő mélygarázs ugyanis biztosan épül a tér és a – jelenleg is parkolóként üzemelő – folyópart alatt, megoldva a városrész kínzó parkolási gondjait.

A piac maradhat

Megnyugodhatnak a piacosok is, akik közül sokan a pályázat kiírásának hallatán – abban ugyanis nem volt kikötés, hogy a piacnak feltétlenül a jelenlegi helyén kell maradnia – megijedtek: mindegyik pályázó számolt az árusokkal, igaz, akadt, aki nem hagyna túl nagy teret számukra.
Ami viszont biztosan nem épül a belvárosnak ezen a részén (bár szerepeltek egyes pályamunkákban): monumentális, sokfunkciós épületek, hatalmas iroda- és lakóházak, és nagy, többnapos kikötésre is alkalmas jachtkikötő. Nem nyerte el a zsűri tetszését az az elképzelés sem, amely szerint teljesen újra kellene építeni a teret – de úgy, hogy arra kevesen ismernének rá –, vagy amelyik a tér és a korzó markáns elválasztását javasolta.

A következő lépés az ötletek kidolgozása és egy egységes koncepció megtervezése lesz, amelynek ismeretében megkezdődhetnek a tárgyalások a lehetséges befektetőkkel; jelentkezők egyébként már most vannak. A rendezési tervet biztosan módosítani kell, aminek átfutása több hónap, Révi Zsolt szerint azonban a tervezés már ez idő alatt elkezdődhet, s ősszel már konkrét „haditervvel" állhatnak elő a szakemberek.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maratonizó gyengénlátók

A tavalyi Bécs–Budapest táv végigtekerése után újabb maratoni teljesítményre vállalkoztak a… Tovább olvasom