Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Melyek a tipikus hibák a győri közlekedésben? Most megmutatjuk videón!

Michl Róbert oktató Magyarország legismertebb közlekedési vetélkedőjén 4. helyezést ért el a családjával. Tettünk vele egy kört Győrben, s mindennapi közlekedési tévedéseket vadásztunk. Szavazás.
Egyre több család "közlekedik" mind megyei, mind országos szinten

"Két éve is részt vettünk a `Közlekedik a család´ vetélkedőn - akkor második helyezést értünk el -, idén szintén vállaltuk a megmérettetést.

Bár a nyeremények egyre értékesebbek, milliós nagyságrendűek, jó volt látni: az országos döntőbe jutott 21 család továbbra is elsősorban a játék kedvéért, a jó hangulat végett érkezett a zsámbéki vezetéstechnikai központba.

A tavaszi Győr-Moson-Sopron megyei fordulóban rekordot döntött az indulók száma, ami örömteli, hisz egyre több családot foglalkoztat a biztonsága az utakon.

A megyei selejtező után sokat segítette a felkészülésünket Rosta Roland százados, a közlekedési és baleset-megelőzési bizottság megyei titkára" - kezdte portálunknak Michl Róbert.


Videó: Cseh Róbert


"A fizika az fizika"

Mielőtt a verseny részleteibe és a győri közlekedés útvesztőibe bonyolódnánk, az oktató frappánsan megjegyezte: "ha vezetés közben jó alaposan a fejünkbe véssük, hogy a fizika az fizika, akkor rengeteg veszélyes helyzettől megkíméljük magunkat.

Azon pedig már rég el kellett volna komolyan gondolkozni, hogy a KRESZ épüljön be az általános iskolás tananyagba".

Aminél nincs csúszosabb útfelület

"A feleségemmel és a kislányommal játszottuk végig reggeltől szinte estig az országos döntőt. A vetélkedőn induló 22 család között 17 oktató próbált tudásáról számot adni.

A sokszínű elméleti és gyakorlati tesztek során a KRESZ-ismereteinktől kezdve elsősegélynyújtáson át kerékpáros akadálypályával bezárólag kellett egyszerre ötletes és tanulságos feladatokat megoldanunk.

Michl Róbert a volánnál - fotók: Cseh Róbert
Michl Róbert a volánnál - fotók: Cseh Róbert


A zsámbéki vezetéstechnikai centrum Európa egyik legkorszerűbb közlekedésbiztonsági központja.

Például a 90 méter hosszú, különösen síkos felületet olyan rántópad mozgatja, mellyel a hirtelen megcsúszó és kifaroló jármű feletti uralom visszaszerzését szimuláltuk, de lejtős hajtűkanyarban és körpályán is be kellett bizonyítanunk, hogy urai vagyunk a gépjárműveknek.

Végül, szoros versenyben épp lecsúsztunk a dobogóról, mégis összességében mind a feleségemre, mind a kislányomra nagyon büszke vagyok a remek teljesítményükért" - folytatta Michl Róbert.


A zsámbéki pálya
A zsámbéki pálya


Miért mumusok még mindig a győri körgeometriás csomópontok? 

A győri oktatóval egy körre a kisalfold.hu munkatársai is autóba ültek, s olyan tipikus közlekedési hibákat kerestünk, melyek jellemzők a kisalföldi megyeszékhelyre.

"Bár már közel tíz éve megépültek a körgeometriás csomópontok Győrben, a mai napig rengeteg koccanás, ütközés történik mind a Szigethy Attila úton, mind az Árkádnál.

A fő gondot feltehetőleg az okozza, hogy az autósok nem figyelik a csomópont előtti óriástáblákat, s nem jól választják meg azt az irányt, amerre haladni szeretnének.

Ennek következménye a sok sávváltás a nagy körforgalmakban, melyek veszélyes helyzeteket szülnek. Az irányváltást egyébként nem tiltja a KRESZ a körgeometriás csomópontokban, mégsem ajánlom jó szívvel az autósoknak" - mondta Michl Róbert.


GoPro kamerát is bevetettünk győri kocsikázásunkkor
GoPro kamerát is bevetettünk győri kocsikázásunkkor


A bringások nem mindig hajthatnak be az egyirányú utcákba

"Szerencsére Győrben egyre többen pattannak kerékpárra, ez a jó hír, a rossz, hogy a bringások nem kis része nem közlekedik, hanem biciklizik az utakon.

Gyakori hibájuk - s erről bizony a média is tehet falstudósításoknak köszönhetően -, hogy körültekintés nélkül behajtanak az egyirányú utcákba.

Holott az új KRESZ-szabály úgy szól, hogy a kerékpárosok csak akkor tekerhetnek be az egyirányú utcákba, ha ezt kiegészítő tábla engedélyezi az utca elején" - folytatta a győri oktató.

Mi zavarhatja még a kerékpárosokat?

"Zavaró továbbá a kerékpárosok részére a védett úton keresztben felfestett, sárga, szaggatott útburkolati jel, hiszen ez nem biztosít elsőbbséget és védettséget a járművekkel szemben, mert a kerékpárosoknak az útra való lehajtás előtt ott található az elsőbbségadás kötelező tábla" - zárta szavait Michl Róbert.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr, a bűnös város? Elkészült az ország hűtlenségi térképe!

Gondolta volna, hogy a főváros után Győrben hűtlenkednek leginkább a párkapcsolatban állók?… Tovább olvasom