Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Melyek a legnehezebben betölthető munkakörök itthon?

Írásunkból kiderül, hogy melyik tíz szakma számít a legnehezebben betölthető munkakörök közé Magyarországon és a nagyvilágban. Videó.

A munkaadók több mint fele szerint hatással van adott cég működésére, ha az üres álláshelyet nem sikerül rövid időn belül betölteni - derül ki egy friss, 2010-es kutatásból.

"Ez a hatás a megkérdezettek cégvezetők, HR-vezetők 20 százaléka szerint kifejezetten magas, míg 37 százaléka szerint közepes.

A magyar munkaadók a szakember hiányt ugyancsak problémaként élik meg: 17 százalékuk szerint nagymértékben, míg 42 százalékuk szerint közepes mértékben befolyásolja a cég üzletmenetét" - mondta a kisalfold.hu-nak Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója a Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamarában.


Videó: Cseh Róbert.
 

"Mind Magyarországon, mind világszerte a legnagyobb problémának azt tartják a munkaadók, hogy az álláskeresőknek nincs gyakorlata. Meglepő, de a megkérdezettek a második okként a pályázók hiányát említették, míg a szakmai és technikai képességek hiányát a harmadik helyre rangsorolták.

Mindez azt jelenti, hogy a jövőben a munkaerőpiacon megnő a tréningek és fejlesztések jelentősége, valamint azt, hogy újfajta toborzási módszereket kell kifejleszteni" - folytatta Kiss Judit.

Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát dolgoztak ki arra, hogy megoldják a nehézségeket, amelyeket a munkaerő felvétel okoz, a legtöbben (21 százalék) azt válaszolták a kérdőíven, a már meglévő munkaerő tréningezését, fejlesztését tervezik.

Ez aránytalanul alacsony aránynak tűnik ahhoz képest, hányan nevezték a pozíciók betöltését leginkább akadályozó tényezőnek a tapasztalat és a készségek hiányát.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a munkaadók ugyanazokat az okokat sorolták az első helyekre, mint a világ más országaiban, a megoldást itt máshol keresik. Nálunk a munkaadók 21 százaléka inkább a toborzási és/vagy hirdetési módszerein változtat, a munkaerő képzése és fejlesztése csupán a megkérdezettek 5 százaléka szerint jelenthet megoldást.

"A hazai munkaadók gondolkodása éppen ellentétes irányba mozdul, mint ahogy azt világtendenciák indokolnák. Mivel a munkaadóknak kisebb - bár még így is jelentős - része érzi azt, hogy nehéz megfelelő munkatársat találni, összességében úgy látják, a munkanélküliek nagy száma miatt az álláshelyek betöltése összességében nem tartozik a legnehezebben megoldható problémák közé.

Úgy tűnik, a már meglévő kollégákkal sem foglalkoznak megfelelően, pedig egy hosszú távon tervező cég életében kulcsfontosságú lenne a tehetség megtartása, fejlesztése" - zárta szavait Kiss Judit.


A legnehezebben betölthető munkakörök 2011-ben Magyarországon

1. Szakmunkások
2. Csoportvezető
3. Értékesítők
4. Karbantartók
5. Gépkezelők
6. Sofőrök
7. Szakácsok
8. Mérnökök
9. Recepciósok
10. Technikus

A legnehezebben betölthető munkakörök 2011-ben, világszerte

1. Technikusok
2. Értékesítők
3. Szakmunkások
4. Mérnökök
5. Segédmunkások
6. Cégvezetők
7. Könyvelők, pénzügyi munkatársak
8. Informatikusok
9. Operátorok (gyártósori betanított munkások)
10. Adminisztratív, irodai és személyi asszisztensek

Forrás: Manpower. Megjegyzés: a globális lista 36 országot érintő kutatás alapján készült el. 


Arra a kérdésünkre, hogy a Nyugat-Dunántúlon és azon belül Győr-Moson-Sopron megyében melyek a legnehezebben betölthető állások, azt a választ kaptuk: a felmérés során nem osztották régiókra hazánkat.

"Általánosságban elmondható, hogy aki nagyon akar dolgozni, az kap munkát a Nyugat-Dunántúlon. Igaz, az könnyen megtörténhet, hogy sokat kell utaznia a munkaért. Mi arra számítunk, hogy a térség munkaerőpiaca ősszel kaphat nagyobb lökést, lendületet" - közölte Kiss Judit.
 

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. elemér 2011. június 02. 19:34
  „"Secret Sauce" Igen, most nagyob lett a pofájuk, mert idáig tölünk tanultak. Azt mondta egy kinai nagy okos, hogy mi akartunk lenni a legjobb tanulók az osztájban, aztán rájöttünk hogy a tanár hülye.”
 • 26. knifemaster 2011. június 02. 19:23
  „25. elemér 2011.06.02. 16:00
  Hát ha az a siker szószja,hogy felvásároltatjuk magunkat kínával ,akkor kihagyom.

  Mi az a szószja? Angol fordítás?:D:D:D”
 • 25. elemér 2011. június 02. 16:00
  „Mo.-n a legnagyob baj, hogy lassuak és tudatzavarokkal küszködnek a személyiben, intézményekben, vállalatokban és az állami hivatalokban. Ilyesmit nehezen nyelnek le, pedig ez igy van. Aztán Mo. csak kullog szépen a nyugat után, pedig vezetö szerepet várnak töle a térségben. Valami olyasmit kellene tenni mint a törökök. Hozzáteszem aki nyugaton és tengerentul tapasztalatokkal rendelkezik, az ilyesmivel tisztában van. Nem esik hasra ha lát ott bevásárló csarnokokat és Mekit, meg kocsikat az uton. Itt tengerentul azt vitatják hogy elöbb utobb megtanulják tölönk a siker szoszját. Jó példa a rizs..ok. Szerencsére náluk strukturális problémák vannak, kommunizmus. Ez meghatározza hogy meddig tudnak nyujtozkodni.”
 • 24. elemér 2011. június 02. 07:10
  „Add el magad Mo.-n. Ez ott bajossan megy. Ott legfeljeb csak vállalkozó vagy rabszolga lehetsz. Lehetnek más vélemények is, de azok nekem nebulók.”
 • 23. knifemaster 2011. június 01. 22:50
  „22. andy 2011.06.01. 22:41
  17 évnyi munkával,s majd 30 céggel a hátam mögött...így jártam mert magamat adtam...:D”
 • 22. andy 2011. június 01. 22:41
  „Szerintem sose az vezessen, hogy a munkáltatók nagy többsége. Ez általánosítás.
  Keresd meg azt az egy munkáltatót, akivel kölcsönösen megfeleltek egymásnak.
  Gondolod, hogy nagycsaládos anyaként, közeledve az ötvenhez, mindenki rám várt?
  Dehogyis ;)
  De van, kinek pont én kellettem, s tárt karokkal fogadott. A többi már bizonyítás kérdése.
  Az álláskeresés is egy hosszú tanulási folyamat...”
 • 21. andy 2011. június 01. 22:31
  „20. knifemaster 2011.06.01. 21:42
  Az add el magadon, nem a hr-esnek villantást értem. Sosem csináltam, sőt; ennek abszolút ellenkezőjét alkalmazom, ez pedig az őszinte véleményem vállalása. sosem mondom azt, amit hallani szeretnének, hanem vállalom önmagam. Az add el magadon, én azt értem, add el szakmaiságod, megbízhatóságod, stb..., de ha úgy tetszik értékesítsd tudásod, hozzáállásod.”
 • 20. knifemaster 2011. június 01. 21:42
  „19. andy 2011.06.01. 20:44
  Addig amig a munkáltatók nagy többsége, nem akarja megfizetni a tudást,tapasztalatot,halott ügy.
  Adjam el magam?Elnézést kívánok de engem a kétkezi munkám ad el ,nem az amit a HR-nél villantok állásinterjún.
  Ahhoz viszont alkalmazni kellene legalább 2 hétre,hogy kiderüljön.”
 • 19. andy 2011. június 01. 20:44
  „Szia Editte és Peti85!
  Semmi különleges dologra nincs szükség, minthogy bízzál reálisan önmagadban; tudd, hogy milyen munkakörben, milyen tipusú munkáltatónál szeretnél dolgozni, mik az elvárásaid. Nem csupán a munkáltató választ ;) Ismerd fel saját értékeid, s tudd "eladni" magad. Görcs nélkül, lazán, könnyedén. A dolog ott kezdődik, hogy elhiszem-e, hogy "nyerhetek", vagy elhiszem-e a negatív információkat, hogy ez nekem ezért nem sikerülhet...
  Hogy bízzanak meg bárkiben is munkáltatók/megbízók, ha valaki nem bízik önmagában?”
 • 18. Editte 2011. június 01. 17:30
  „Egyet értek Peti 85-tel. Nekem környezetmérnök a végzettségem és pályakezdőként sehova sem kellek, mert mindenhova 3-5 éves szakmai tapasztalattal rendelkezőt keresnek... Kérdem én, hogy legyen szakmai tapasztalatom, ha esélyt sem adnak?”
 • 17. Peti85 2011. június 01. 16:51
  „"Kesergés helyett találjátok meg a számotokra megfelelő munkáltatót/megbízót! Adjátok meg az esélyt magatoknak ;) Ne azt nézzétek, hogy mik az általános tapasztalatok; legyetek okai léteteknek, ne másra hárítsátok felelősséget. A megoldás önmagatokban rejlik."

  Ez szépen néz ki leírva és szépen is hangzik, de hiába akarnék bármit is, ha Építőmérnök (közlekedésépítő szakiránnyal) végzettséggel, pályakezdőként nem vesznek fel ... ami meg nem szakmába vágó állás lett volna, ott a válasz, túlképzett....”
 • 16. elemér 2011. június 01. 15:41
  „Akinek megy a matek az ilyesmit viszonylag könnyen elsajátit. Ismerek jó pár ruszkit és még Magyart is akik ezt csinállják az USA-ban, maszekoknak.”
 • 15. duc_de_Orbieu 2011. június 01. 14:53
  „#14elemer:És nekem is :DDD”
 • 14. elemér 2011. június 01. 14:37
  „Ami ott megy az nem más, mint amit a külföldi befektetök akarnak. Igy lessz ott munka állitólag és béremelések. Ez a procedura viszont a befektetöket kedvezi és nem a dolgozókat. Sokáig tart az igy, mire a nyugati órabéreket megközelittik. Tapmancsnak szerencséje volt, mert olyasmit tanult amit nyugaton jól fizetnek és azt Mo.-n már évtizedek óta nem tanitsák. Miért tanitanának olyasmit, amivel az ember otthagyja öket ? Aki ezt Mo.-n tanitotta azt kérdezte tölem, hogy hol talál ide szakmai szótárt. Azt mondtam neki, hogy azzal ne fáradozzon, mert az nincs. Ilyesmit angolul tanittanak manapság. Egyrészt ezért nem is tanitsák ezt a SZE-en ?

  http://www.youtube.com/watch?v=I71YrXafg0o”
 • 13. Tapmancs 2011. június 01. 13:26
  „Na meg az hogy amíg huszonéves p*tsák döntenek felvételről, bérezésről, juttatásokról, mert "ők ám a HR-esek!", addig sok jóra ne számítsatok. Üdv külföldről.”
 • 12. Stewe 2011. június 01. 13:13
  „8. a te munkáltatód csepp a tengerben. Az ember ha munkát keres, és uj helyre megy, fel van készülve mindenre. De sokszor olyan dolgokkal szembesül még így is, hogy a morális mércéje nem engedi, hogy egy napot is ilyen erkölcsi szinvonalon lévő válallkozóknak dolgozzon. Lehet keresgélni igen, de addig miből él az ember ?
  Az Audi rol meg külön bejáratu véleményem van, nem fizet egy fillér adót se a városnak, a termelését azért hozza ide mert itt miondent lehet, odakint a környezetvédelmi hercehurcát nem vállalja be. Amugy meg milyen emberkeről beszélnek ? Eddig csak mérnököket keres folyamatosan.
  A másik gond pedig: nem csak műszaki-gépipari-építési ágazatok vannak. Más területekkel mi van ? Totálisan behalt minden.”
 • 11. bojtár 2011. június 01. 12:56
  „Ezekről a kimutatásokról egy vicc jut az eszembe mindíg.
  Férj munkaidőben hazaugrik ,hogy meglátogassa a feleségét aki viszont épp egy másik hapsival duvajkodik a családi fészekben.Mikor halja a feleség és a szerető ,hogy csörög a kulcs lassan nyilik az ajtó mire a szerető egy hirtelen ugrással kiperdül az ágyból és izgatottan kérdezi a feleségtől hol van itt a hátsó kijárat?Mire a feleség:itt nincs hátsó kijárat .Mire a szerető:akkor hol akarod,hogy legyen?
  Na ez pont ilyen a statisztikával mit akartok látni?Mert akkor olyat csinálunk.
  Bolond aki bármilyen statisztákani is elhisz valamit amíg ilyen kormányunk van.”
 • 10. Afrodité 2011. június 01. 12:53
  „Aki ma 50 éves annak még minnimum 15 évet dolgozni kell????
  Mi az hogy nem veszik fel?????Aki ezt igy nyiltan kimondja ,15 évig tarsa el.”
 • 9. Tudós-1 2011. június 01. 12:30
  „Ma Magyarországon a munkanélküliek - regisztrált és már a regisztrációból kikerültek - száma több mint amit a Kormány és OV állít.
  A probléma, hogy ennek a nagy számnak a 70%-a az 50 év felettiekből kerül ki. Ezen 50 év feletti korosztálynak a 30%-a egy vagy két diplomával ill. szakmával rendelkezik.
  Az Ő legnagyobb problémájuk a betöltött életkor.
  Ha már az AUDI is - aki 1800 munkahelyet akar teremteni állami támogatással - már nyiltan kimondja, hogy 50 év felettieket nem vesznek fel, akkor ne csodálkozzunk semmin. Megtévesztő OV és társainak azon állítása, amit ma és most a magyar munkaerőpiacról állítanak. Maffiózók uralják e területet is.”
 • 8. andy 2011. június 01. 12:19
  „Abszolút megértem előző véleményeket, tapasztalható sajnos probléma.
  Kardos véleménye is igaz.
  De vannak kivételek.
  Pl kkv szektorhoz tartozik mindkét főnököm, de főnök helyett sokkal helyesebb a partner kifejezés.
  Nem véletlenül. ;)
  Rendszeresen mehetek képzésre. Lehetnek ötleteim, lehetnek saját gondolataim, s támogatják megvalósítást, hiszen közös a cél :)
  Ügyfelek a telefont még véletlenül sem csapják le, imádni valóak, elégedettek adott szolgáltatással, termékkel, mely minőséget takar és hosszútávú együttműködés eredménye.

  Kesergés helyett találjátok meg a számotokra megfelelő munkáltatót/megbízót! Adjátok meg az esélyt magatoknak ;) Ne azt nézzétek, hogy mik az általános tapasztalatok; legyetek okai léteteknek, ne másra hárítsátok felelősséget. A megoldás önmagatokban rejlik.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyet kap a huszárszobor és a tűzoltókocsi

Faluközpont kialakítására 12,2 millió forintot nyert az abdai önkormányzat LEADER-forrásból, azaz… Tovább olvasom