Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Méltó, de olcsóbb lesz az ünnep március 15-én

Idén majdnem minden nagyobb önkormányzat kevesebbet költ a március 15-i megemlékezésre, ez azonban – mint mondják – nem vesz el az ünnep méltóságából.

Amin mindenképpen spórolni lehet, az az ünnepi fogadás.

A megye idén Győrújbaráttal közösen ünnepel, így a költségek a két önkormányzat között oszlanak meg. Ponty Zita megyei sajtóreferens kérdésünkre elmondta: a szervezet a maga részéről idén 200 ezer forintot költ a március 15-i megemlékezésre, ez 100 ezerrel kevesebb, mint a tavaly Pannonhalmán tartott program költsége. Ám azt, hogy nem az ünnep méltóságán spórolnak, mutatja, hogy a különbség szinte forintra pontosan megegyezik a 2009-es állófogadás költségével, vagyis csak a vendégeknek terített asztal lesz szerényebb. Ugyanakkor a koszorúzásra, a plakátokra vagy a fellépti díjakra fordított összeg lényegében nem változik, a hirdetményeket pedig idén is házon belül készítteti el a megye.

Kapuváron a normatív támogatásból mintegy 100 millióval jut idén kevesebb, ez a fő oka a takarékosságnak. Németh Csóka Gábor alpolgármester szerint a város idén feleannyiból ünnepel, mint a korábbi években, vagyis körülbelül 50 ezer forintot költ március 15-re. Ezt azonban itt is főként az ünnepi fogadás sínyli meg, míg a ’48-as emlékmű nem marad felkoszorúzatlanul s a műsorról is gondoskodnak a felkért amatőr művészeti csoportok.

A kisebb falvakban pedig nem hoz különösebb változást 2010, hiszen a legtöbb kistelepülés korábban sem fordított erre pénzt a költségvetésből.

Sőt, a Bakony lábánál fekvő Lázi számára ez az év a korábbiaknál még gazdagabb is lesz emlékezésben, mivel hosszú idő után tavaly tartottak először hivatalos ünnepséget március 15-én. Makkné Somjai Nóra polgármestertől megtudtuk: a műsort az iskolára bízták, s ez értelemszerűen nem terheli a kasszát, egyedül a koszorú kerül pénzbe. Azt azonban kedvező áron készíttetik, így az ünnepség 5000 forintból kitelik.

Akárcsak Lázi, úgy a Mezőörs és Bőny között fekvő Rétalap is mintegy 500–600 lelket számlál. A polgármester szerint egy fillérbe sem kerül az ünnep, de azért lesz hivatalos megemlékezés. Kövi Pál elmondta: az óvodások hagyományos műsorát a millenniumi keresztnél tartják, és külsőség gyanánt papírzászlókat szúrnak a földbe.

Olvasóink írták

 • 5. t-a-ibi 2010. március 06. 13:15
  „4. hozzászólás hozzászóló1000

  Bizony igazad van, de mire gondoltál?
  Győr vezetésének, 80% - a akkor ünnepli a Nemzeti ünnepeket ha az érdeke úgy kivánja.
  Hol voltak egyesek, mondjuk úgy 5-éve? 10-éve? --- nagy ívben tettek a nemzeti ünnepekre.

  Most, hogy van ünnepi fogadás-ebéd, így már lehet ünnepelni?”
 • 4. hozzászóló1000 2010. március 04. 20:53
  „Hogy nektek ennyire nem jelent semmit a nemzeti ünnep? Szánalmas. A hagyományra igen is költeni kell, mert ez egy nemzet múltja, amiből a büszkeségét és az erejét merítheti, ez pedig szükséges a jövőhöz. Igen is méltóképpen kell megünnepelni a nemezeti ünnepeket. Ha egy nemzetnek nincs múltja, jövője sincs.”
 • 3. t-a-ibi 2010. március 03. 20:17
  „Ezek még az ünnepből is pénzt csinálnak.
  Normális helyen, csak a koszorúra kell költeni. --ja, hogy Győrben nem ilyen a vezetés?
  Dinóm-dánom- csinnadratta, ez megy.”
 • 2. fortuna54 2010. március 03. 17:38
  „Sokszor csodálkozom,hogy m.országon mért szorják a pénzt ilyesmire.Egy iskolai megemlékezés,egy templomi szentmise,és kész.Az agusztusi b.pesti tüzijáték,csak úgy pufognak a milliók.Mindha ott másra nem kellene a pénz.”
 • 1. Sophia 2010. március 03. 14:53
  „Az aug.20-i ünnep is lehetne olcsóbb!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárokkal a turistákért

Két sportolót és két előadóművészt kért fel Győr, hogy segítsen minél több hazai turistát csábítani… Tovább olvasom