Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Melocco Miklóst pénzbüntetésre ítélték

Győr - Illusztris vádlott sorsáról döntött szerdán nem jogerősen a Győri Városi Bíróság, az európai hírnévnek örvendő szobrászművész, Melocco Miklós 75 ezer forint pénzbüntetést kapott egy baleset miatt. A Kossuth- díjas alkotó állítja: nem járt Győrben a 2003-ban történt baleset idején.

A Kislaföld tavasszal írt arról, hogy „egy európai hírű művész" pere miatt a 83-as főúton tartott helyszíni tárgyalást a bíróság, emiatt egy kisebb szakaszt le is kellett zárni. 
 
Őszinték leszünk: ha nem Melocco Miklósról – a Győr és Abda között álló Radnóti-szobor megalkotójáról – lenne szó, az ügy nem érdemelne sajtóhírt. Hiszen még csak ütközés sem történt 2003. december 8-án a Győr melletti bevásárlóközpontnál, amikor a Győrből Ménfőcsanakra tartó busz elé balról bevágott egy autó és erős fékezésre kényszerítette a sofőrt. A 30–40 utasból többen is elestek, egy asszony karja pedig eltörött. Az autó vezetője továbbhajtott jobbra, Budapest felé. A sofőr leolvasta a rendszámot, ami a bíróság szerint egyezett az egyik utas által megjegyzett rendszámmal. A vezető egy őszes hajú, „50–55" év körüli, bajszos – esetleg szakállas – férfi körvonalait vélte felfedezni, s szerinte az illetőnek látnia és hallania kellett a fékezést. Ezt állapította meg a szakértő is.

Képzelhetjük a meglepetést, amikor a rendszám tulajdonosának nevét kidobta a számítógép.  Csakhogy a név Kossuth-díjas viselője következetesen állítja, hogy nem járt Győrött ezen a napon. Melocco Miklós a Kisalföldnek is elmondta: „Talán egy év is eltelt, mire megkerestek, s a feleségem – ő a rendszeretőbb kettőnk közül – megtalálta a határidőnaplóban ezt a napot. Kizárólag a Hír TV riporterének neve állt ott" – közölte velünk a művész.

Ezt ugyanis az említett csatorna munkatársa is megerősítette tanúként: ő aznap délután öt órakor készített interjút Meloccóval, a beszélgetésről készült felvételt át is adta a bíróságnak. Az ügyész azonban ezt nem látja perdöntőnek: a baleset és a beszélgetés között öt és fél óra telt el, elég idő ahhoz, hogy valaki Pestre érjen. A vádhatóság szerint az sem bizonyítja Melocco vétlenségét, hogy a lekért telefonhívások tanúsága szerint délelőtt a mobiltelefonjáról Pestről hívták az otthoni számát: a készüléket ugyanis saját vallomása szerint a felesége is gyakran használta. Ennél sokkal nagyobb súllyal esik latba a vád szerint a felismert rendszám, amivel kapcsolatban a bíróság az áprilisban tartott helyszíni tárgyaláson igyekezett eloszlatni a kétségeket. Rekonstruálták ugyanis a balesetet a résztvevőkkel, akiknek a perben forgó rendszámhoz hasonlókat kellett leolvasniuk ugyanabban a helyzetben. A bíróság elfogadta az ügyész álláspontját, s mellékesnek vélte például, hogy Melocco Miklós nem visel szakállt, hiszen a sofőr csak körvonalakat fedezhetett fel, s a lényeg, hogy egy őszes főt látott az azonosított kocsiban. Hozzátehetjük: ennél kevés ismertebb galambősz hajkoronája van ma Magyarországnak.

Melocco Miklós
Melocco Miklós

Dr. Árpási Hajnalka közúti baleset és segítségnyújtás elmulasztása miatt 75 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a közismert művészt, aki védőivel együtt háromnapos gondolkodási időt kért. Egyébként azonkívül, hogy már igen terhesnek érzi ezt a sokéves büntetőpert, még két megjegyzést fűzött a tárgyaláshoz. Az egyik, hogy ő nem „vallomást" tett a korábbiakban, mivel a szó azt sugallja, hogy bevallotta volna a cselekményt. A másik észrevétel szintén egy szóhasználati „óvás" volt: „Kikérem magamnak, hogy »tagadnám« a tettet, én nem tagadom azt, amit nem követtem el."

A Kisalföldnek Melocco Miklós így nyilatkozott:
– Számítottam erre az ítéletre, már inkább csak azt szeretném, hogy legyen vége. Nem jártam Győrben, a délutáni beszélgetés előtt nem mozdultam ki otthonról, mert a velem készülő interjúkra alaposan fel szoktam készülni.   A feleségem szerint egyébként kimondottan lomhán vezetek – mondta lapunknak a művész, akinek házastársa a rendőrségnek is így nyilatkozott férje vezetési stílusáról.

Melocco Miklós beszélt arról is: a per kapcsán körülbelül 12-szer járt Győrben, korábban akkor fordult meg nálunk utoljára, amikor a közismert Radnóti-szobrot készítette (ez 1980-ban volt).

Kérdeztük erről is: követte-e a szobor sorsát, például abban az időszakban, amikor az méltatlanul az örömlányok búvóhelye volt?

– Ha Bécs felé megyek, látom. Kicsit megkopott szegénynek a füle. Az, hogy kik járnak oda, engem nem zavar. Nézze, Radnóti, a Pogányköszöntő költője sem volt egy prűd ember, ő  biztos azt mondaná a lányoknak: „Csak vigyázzatok, hogy ne betegedjetek meg!" Jobban örültem volna egyébként akkor, ha jegenyék – és nem bukszusok – veszik körül a szobrot – mondta a művész.

Melocco Miklós ma is mindennap dolgozik, s bár idős korát többször is szóba hozta a per során, jó egészségnek örvend – mondta el a Kisalföldnek.

Olvasóink írták

 • 12. matriné 2009. február 02. 09:16
  „Azért az érdekes, hogy a rendszám mellet az autó színe és típusa is megegyezett!-vagy az nem is számít?
  No és mi van, ha a sofőr diktálta a rendszámot a másik embernek, hogy ketten legyenek és takarhatják a felelőtlen vezetői stílust! Pl: a követési távolságot, vagy a gyorshajtást? A hirtelen fékezés? Lehetett ép a társával történő beszélgetés és figyelmetlenség bő eredő is. Tehát nem véletlen, hogy ennyi idő után lett kisilabizálva e kreálmány aminek a neve nevetséges vád!”
 • 11. TancsKaszabell 2009. január 31. 15:59
  „Hát,a sok bizonytalan tétel,állítás és ítélet után csak egy biztos a számomra.

  "Kérdeztük erről is: követte-e a szobor sorsát, például abban az időszakban, amikor az méltatlanul az örömlányok búvóhelye volt?"
  Ez a kérdés a cikk minőségét és írójának lelkületét mutatja be! Lesújtó!

  Igen és ha a bukszusok helyett jegenyefákat ültetnek oda ,hát ez sem lett volna említhető.
  Ugye?”
 • 10. Dudus51 2009. január 30. 20:35
  „Kedves Viperetta335!
  Azt hiszem mellényúlt a témának!
  Egyébként a bíróság a jog eszközeivel döntenek, ami néha köszönő viszonyban sincs az igazsággal!”
 • 9. xyz01 2009. január 30. 15:14
  „Catherina

  Megérzésem ,hogy te nem vagy normális!”
 • 8. trueman 2009. január 30. 15:12
  „Catherina!!!

  Nekem pedig az a megérzésem ,hogy nem vagy magadnál amikor ilyeneket írogatsz.
  Kíváncsi lennék ha téged a bíró megérzésből és nem a leolvasott adatokból ítélne el mit szólnál.”
 • 7. pmc 2009. január 30. 09:59
  „,,Talán egy év is eltelt, mire megkerestek"

  ha másnap ,vagy a következő héten megkérdezték volna ?”
 • 6. zotya975 2009. január 30. 09:45
  „Máskor is esnek-kelnek az emberek a buszon, egy-két sofőr úgy közlekedik, mintha krumplit szállítana, hiába jeleznek előre a buszmegálló előtt vészfékezést csinál. Most a kedvencem a 40-es busz, amikor a nagytecsó előtti buszmegállóból kikanyarodik egyből a csanak felé menő kanyarodósávba, aki meg mögötte jön menekül amerre tud. Én már rutinos vagyok, ha látom hogy csukja az ajtókat, már padlózom a féket. Pedig az nem lakott terület, itt nincs elsőbbsége, főleg ha kapásból 3 sávot vált egyszerre. Majd én is szerelek fel fedélzeti kamárat, és videózok, mert ha csak írom úgyis kapásból megcáfol vki. De ez a ketten látták a rendszámot bizonyíték nevetséges. Ugy van ahogy mellbecúr írja, beleszállok az út menti fába, aztén bemondunk ketten egy rendszámot, és akkor ő szorított le. Kabaré. Aztán hány gyiilkos rohangál szabadlábon bizonyíték hiánya miatt.”
 • 5. Judytka 2009. január 30. 09:26
  „Majdnem mindegy ennyi idő után,hogy ki vezette azt a kocsit...ennél sokkal nagyobb ügyekben nem történik semmi...Felejtsék már el...Bocs,de ezt le kell írnom,mikor a férjemet elütötte egy nagy kutya fia(párom elhunyt,és nem ő volt a hibás...)az okozó 60 000 Ft pénzbüntetést,és másfél év felfüggesztettet kapott..Ráadásul az egész ügyet elsummantották..úgy,hogy no comment.”
 • 4. mellbecúr 2009. január 30. 08:30
  „Ez tök jó....legközelebb ha saját hibából mondjuk árokba csúszok,akkor bediktálom valami haragosomnak a rendszámát és el van intézve a dolog:-)))Valaki bűnösségét a bíróságok nem akkor állapítják meg,ha minden kétséget kizárólag bűnös?Vagy már elég az is ,hogy akár ő is lehetett volna????”
 • 3. viperetta335 2009. január 29. 23:53
  „Szerintem 1980 után is járt Győrben.Én is azt mondanám,hogy miért ne mondana igazat,de ugyanakkor meg azért furcsa,hogy pont őt,az ő autóját találta el ez a téma...
  Lehet,hogy valami nőügyben járt errefelé,aztán jobbnak látta tagadni a dolgot...Főleg,hogy ennyit feleségezik.Az ilyen "feleségem szerint" és "majd megbeszélem a feleségemmel" férfiak mindig gyanusak.”
 • 2. Alajos 2009. január 29. 21:44
  „Szóval:
  >ha a bíróság meggyőződése szerint a művész úr hibázott (mert mondjuk tudtán kívül okozott súlyos sérülést és elhagyta a helyszínt), akkor a 75.000 Ft-os büntetés már majdnem jutalom. Egy kis gyorshajtásért is több jár a mai világban...
  >ha a bíróság csak "a rend kedvéért" adott nevet a gyereknek (legyen már végre vége az ügynek), akkor viszont a művész úr fellebbezése még biztosan jó sok pénzt visz el a kasszából, és jól megélnek az ügyből a szakértők is, a jogászok is.
  Tessék mondani: mit kell még kibírni hangos röhögés nélkül?”
 • 1. Catherina 2009. január 29. 21:12
  „itt már senki se szent......hol vannak a pszichológusok, akiknek hivatalból, kapásból felismerhetőnek kellene lenni ,hogy ki hazudik és ki nem?!.....így is egyértelmű, hogy a múvész úr tiszta.....megérzés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakorlatoztak: Buszt mentettek Veszprémvarsányban

A havazás miatt egy autóbusz rekedt Veszprémvarsányban, az utasokat ki kellett menteni és el kellett helyezni a településen - ezt az elképzelt katasztrófa helyzetet szimulálták csütörtök délután polgári védelmi szakemberek Veszprémvarsányban. Az akcióban megyei, győri, valamint helyi szervezetek és diákok is részt vettek. Tovább olvasom