Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Meleg tea, élelmiszer, lelki segély

A lehetőségeket meghaladó telt ház van a Hajléktanokat Segítő Szolgálat győri intézményeiben. A hajléktalanszálló vezetője szerint: az, hogy a kemény fagynak a megyeszékhelyen nem volt áldozata, talán annak köszönhető, hogy munkatársai fokozott szolgálatot teljesítettek a fedél nélkül maradottak felderítésében, ellátásában.
Sütő Csaba szerint az ünnepekben és főleg a mínuszos napokban fokozottabb munka hárult, hárul a hajléktalanokat segítő intézményekben és a szolgálatban dolgozókra. Különösen az utcai munkások vették ki tevékenyen ebből részüket. Hogy a kíméletlen időjárás miatti ártalmakat csökkentsék, illetve az életben maradást minél hatékonyabban segítsék, naponta két személygépkocsi vesz részt a felderítésben, illetve szállít a rászorulóknak meleg ételt, felsőruházatot, gyógyszert, szükség esetén úgynevezett túlélőcsomagot. A város különböző részein – például bokrok, fóliák alatt, a legelképzelhetetlenebb zugokban – meghúzódó hajléktalanok mentális gondozásával is foglalkoznak.
– Fontos a felderítés, hogy pontos képünk legyen azok létszámáról, körülményei- ről, akik fedél nélkül, az utcán maradtak. Azt tapasztaljuk: nagy részük nem is akar bemenni a likócsi szállóra. Nem hajlandók alkalmazkodni az ott érvényes szabályrendszerhez, nem akarnak közösségben, emberekkel együtt élni – vélekedett Sütő Csaba, majd elmondta: ha szükséges, mégis Likócsra „kényszerítik" a veszélyeztetett hajléktalanokat. Így történt az elmúlt hétvégén is, amikor két fiatalembert – akik komoly egészségügyi gondokkal küszködnek – vittek be a szállóra és felszámolták tanyájukat.
Sütő Csaba hangsúlyozta: sokkal több a munka az ilyen kritikus napokban, ki kell használni minden lehetséges eszközt és emberi erőt, de megnyugtató számukra, hogy a megyeszékhelyen eddig az utcán meghúzódó több mint száz hajléktalanból egy sem lett a kíméletlen fagy áldozata.
Győrött az országos átlagnál jobb a helyzet, de a megyeszékhelyen is „száz százalék feletti" telt házzal működnek a hajléktalanokat ellátó intézmények. Például a krízisszállón – pótágyak beállításával – hetvenen alszanak 60 helyett.
„ Az ilyen emberek először lélekben halnak meg, mert egyedül maradnak a gondjaikkal, nem bírják elviselni a terheket, s föladják az emberi életért folytatott küzdelmüket, ezért az ilyen helyzetet csak megfelelő lelkiállapotban lehet átvészelni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első vizsgaidőszak

Ahány iskola, annyiféle terv - így illethetjük azt a törekvést, amely a győri Móra iskola képzési… Tovább olvasom