Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Megyét átszelő Nabucco

Huszonhét megyei település határában fut majd a Nabucco gázvezeték: Enesén, Mosonmagyaróváron és Rajkán szakaszoló-, utóbbi településen mérőállomás is létesül.

Az előzetes konzultációs anyag már megérkezett az érintett önkormányzatokhoz.

Sikátornál és Romándnál érkezik a megyébe, Kajárpécen átfutva Mérges és Rábapatona között keresztezi a Rábát, majd Enesén keresztül megy tovább, 25 kilométeren át halad párhuzamosan az M1-es autópályával, Mosonmagyaróvár után keletről elkerüli Levélt, keresztezi a Lajtát, végül Rajkán lesz a hazai végpontja a gázvezetéknek.

Az uniós országok által támogatott Nabucco-terv lényege, hogy a vezeték elkerüli Oroszországot (és Ukrajnát), így csökkentené Nyugat-Európa függőségét az orosz gázmonopóliumtól. A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco csővezeték összesen 3300 kilométer hosszú lesz (ebből a magyarországi szakasz 383 kilométer), s a beruházás költsége 7,9 milliárd euró. Kiépítésében a Mol mellett az osztrák OMV, a román Transgaz, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, valamint a német RWE vesz részt.


A földgáz szállítása várhatóan 2014–2015-ben kezdődhet meg a vezetéken, amelynek maximális kapacitása 2020-ra épül ki, akkor 31 milliárd köbméter földgázt szállíthatnak majd a Nabuccón keresztül.

Nemrégiben megkezdődött a gázvezeték kiépítésének – a környezeti hatásvizsgálati eljárást megelőző – előzetes konzultációja. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez megérkezett a dokumentáció: a tervezetet a szakaszolóállomásokban érintett települések önkormányzataihoz is továbbították.

Mesterházy József enesei polgármester a vezeték falut érintő térképtervezetét mutatja.
Mesterházy József enesei polgármester a vezeték falut érintő térképtervezetét mutatja.

˝A vezeték a falutól keleti irányban haladna magánterületeken, szántókon˝ – kezdte Mesterházy József enesei polgármester. ˝A vasút és a főút alatt menne a gázcső, s a helyi csatornarendszert is átszelné. Megvalósulása után iparűzésiadó-bevételt hozhatna a településnek, kérdés, megmarad-e addig ez az adónem˝ – tette hozzá. Bazsó Lajos rajkai településvezető hozzátette: náluk vélhetően a hármas határ környékén lenne majd a szakaszoló- és mérőállomás. Az előzetes konzultációs dokumentum tartalmára, a telepítés helyével kapcsolatos kizáró okokra egyébként március harmadikáig lehet lakossági észrevételt tenni a felügyelőségnél.

Az Európai Bizottság ígérete szerint támogatást nyújt a Nabucco vezetékben érintett öt államnak a környezeti hatástanulmány elkészítéséhez. Környezetvédelmi és társadalmi hatásvizsgálat nélkül ugyanis nem adható ki a gázvezeték magyarországi nyomvonalának építési engedélye. Hazánkban ötszáz méter széles sávban jelölhetik ki a Nabucco nyomvonalát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldódott a fűtési gond

A Soproni u. 14. szám alatti társasház lakóinak fűtési problémái megoldódtak a múlt héten. Tovább olvasom