Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Megyeszerte aratják a búzát

Győr-Moson-Sopron - A múlt hét végéig a kalászosok közül a szűkebb hazában az őszi és a tavaszi árpát, valamint a repcét aratták. A korábbi várakozásokkal szemben rekordtermést már nem várnak, előreláthatóan jó közepes termésátlagokkal fizetnek ezek a gabonák. Ma már megyeszerte vágják a búzát is.
Őszi árpából tízezernégyszáz hektár volt Győr-Moson-Sopron megyében a vetésterület. Mint Lillik Mária, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatóhelyettese, főfalugazdász elmondta, mostanáig tízezer-háromszázhetvenöt hektárról takarították be a termést, lassan végeznek az őszi árpával, hektáronként 4,5 tonna volt az átlag. A bő huszonegyezer hektáron termő tavaszi árpa kombájnolása ugyancsak elkezdődött, az egynegyedénél tartanak, 4,1 tonnás hektáronkénti termést takarítanak be. A majdnem húszezer hektáron vetett repcének az egynegyedét vágták le. Termésátlaga hektáronként 2,6 tonna. Úgy számították a megyében, hogy a búza aratását már a múlt héten megkezdhetik a homokosabb területeken, ám az időjárás közbeszólt. Tegnap viszont már szinte megyeszerte a búzatáblákban voltak a kombájnok, igaz, egyelőre hétszáz hektáron takarították be a termést. A megyében a búza vetésterülete hatvanháromezer-ötszáz hektár. Tavaly a megyében a búza hektáronként 4,4 tonnával fizetett. A már learatott hétszáz hektár termésátlaga 4,9 tonna.

Ami a termények értékesítését illeti, az átvétel folyamatos, az őszi árpát tonnánként 31–35 ezer forintért, a tavaszi árpát többért, 33–39 ezer forintért veszik át a kereskedők tonnánként. A repcét 101–104 ezer forintért lehet eladni tonnánként. A búza átvételéről a kereskedők egyelőre nem nyilatkoznak. A megyében az aratás kezdete óta ügyeletet tartanak a megyei hivatalban, ezt a tisztet a főfalugazdász látja el. Lillik Mária elmondta, az aratást zavaró esemény volt a június 26-i, a megye délnyugati részét érintő vihar, valamint a most hétfő éjszakai, Dunakiliti–Bezenye térségét érintő jégverés. Kapuvár határában egy tízhektáros, lábon álló búza lett a tűz martaléka, ennek okát a katasztrófavédelem munkatársai még vizsgálják. Kéthetenként tanácskozik egyébként az aratási koordinációs bizottság, melynek feladata az aratást zavaró körülmények elhárítása.

A Bácsai Agrár Zrt. ugyancsak a múlt hétre tervezte a búza aratásának megkezdését, ez meghiúsult, viszont a pénteki nappal a gazdaság befejezte a repce vágását. A saját területén háromszázharminc hektárról, a szomszédoknál bérben pedig több mint hetven hektárról takarította be a termést, jó eredménnyel. Bácsán ugyancsak hozzákezdtek a búza aratásához. Hatszáz hektár vár vágásra. A zrt. hektáronként hatvan tonna feletti termést vár. Bácsán mindenképpen tárolják majd a learatott búzát. Amennyiben a számukra kedvezőnek tartott áron sikerülne eladni, akkor a kereskedő számára tárolnák, már bérben, ha nem így alakulnak a dolgok, jövő tavasszal értékesíti csak a gazdaság. A kenyérgabonánál a zrt.-nél a tonnánkénti 45–50 ezer forintos árat tartanák megfelelőnek.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. július 09. 08:28
    „Lesz búzaégetés is? Vagy csak az árak emelése?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A médiaügynökségek képviselői látogatták a Kisalföldet

Győr - A budapesti médiaügynökségek képviselő látogatták meg kedden a Kisalföld sajtóházát. Ezek az… Tovább olvasom